Herinrichting speelplekken

Elk jaar worden er in de gemeente Lansingerland speelplekken vernieuwd. De speeltoestellen en valondergronden zijn in deze speelplekken verouderd en aan vervanging toe.

Bij de herinrichting houden wij rekening met de huidige leeftijdscategorie en met de omliggende speelplekken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze van de speeltoestellen en type valondergrond spelen hierin een grote rol. Wij proberen de speelplekken groener en toekomstbestendiger te maken door rekening te houden met de klimaatadaptatie zoals hevige regenbuien.

Wij hopen dat de kinderen na de herinrichting hier met veel plezier kunnen spelen! In de lijst hieronder vindt u de speelplekken die binnenkort worden vernieuwd.

De speelplekken aan de Rembrandtlaan 58 en Van Ruysdaellaan 52 in Bergschenhoek zijn aan vernieuwing toe. Omwonende zijn gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplekken. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties zijn de ontwerpen gemaakt.

Huidige situatie speelplek Rembrandtlaan
Huidige situatie speelplek Ruysdaellaan
Huidige situatie speelplek Ruysdaellaan

Ontvangen reacties vanuit ‘De Speeltuinchef’

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat een speelse uitstraling jullie voorkeur heeft voor de nieuwe speelplekken. Jullie willen op deze speelplekken graag bewegen op speeltoestellen, klimmen en spelen met vriendjes. Favoriete speeltoestellen zijn een parcours, een speelhuisje, een speelpaneel en een combinatietoestel. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat er de wens is voor een andere valondergrond dan de huidige houtsnippers. Ook is er de wens om te kunnen voetballen. Aangezien beide speelplekken zich dicht bij woningen bevinden en de ruimte beperkt is kan er geen voetbalplek (met voetbaldoeltjes) komen. Wel is er met de toestel keuze rekening gehouden dat de speelplek aan de Van Ruysdeallaan uitdagend wordt voor de oudere kinderen (6 – 12 jaar) en is dit straks een speelplek om lekker te bewegen.

Toelichting op het ontwerp Rembrandtlaan

In het ontwerp voor de Rembrandtlaan is er gekozen voor het thema jungle. Dit thema zie je terug in de gekozen speeltoestellen en valondergrond. Er komt een combinatietoestel met verschillende speelfuncties en speelpanelen. Daarnaast plaatsen we een slang als veerelement. Het thema jungle is ook terug te zien in de valondergrond. Het kunstgras krijgt twee kleuren, groen en blauw wat zorgt voor speelaanleiding, het blauw is het “water”. Ook komen er figuren, waterlelies en stapstammen als speelaanleiding in het kunstgras. De haag wordt aan de kant van de woningen een stukje verwijderd zodat er goed zicht is en  speelplek toegankelijker wordt.

Bekijk het ontwerp voor de Rembrandtlaan.

Toelichting op het ontwerp Van Ruysdaellaan

In het ontwerp voor de Van Ruysdaellaan is er gekozen om een parcours te maken van verschillende speeltoestellen. Hiermee kan je lekker bewegen, klimmen en spelen met vrienden. Door het stopwatch welke op zonne-energie werkt kan je bijhouden wie er het snelste is. Als valondergrond is er gekozen voor kunstgras. De gekleurde vlakken in het kunstgras verbinden de speeltoestellen en geven extra speelaanleiding. Op de speelplek komen 3 nieuwe bomen.

Bekijk het ontwerp voor de Van Ruysdaellaan.

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef”. Via “De Speeltuinchef” kunt u een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot maandag 2 oktober 2023. De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. De herinrichting van de speelplek aan de Rembrandtlaan staat nu voor eind 2023/ begin 2024 in de planning. Dit is afhankelijk van de levertijd van de speeltoestellen en materialen. De herinrichting van de speelplek aan de Van Ruysdaellaan staat voor halverwege het jaar 2024 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Streepvaren – Adelaarsvaren is recent vernieuwd omdat de huidige speeltoestellen verouderd waren. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: ‘De Speeltuinchef’. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Vanwege de zaai- en graswerkzaamheden blijven de bouwhekken enkele weken staan ter voorkoming van mogelijke beschadigingen. Wij hopen dat de kinderen hier de komende jaren fijn kunnen spelen.

Oude situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren
Nieuwe situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren (0-6 jaar)
Nieuwe situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren (6-12 jaar)

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplekken aan De Wilgen, Eikenhorst en De Zilverspar in Bergschenhoek zijn aan vernieuwing toe. Enkele speeltoestellen en valondergronden zijn verouderd. Voor het maken van het ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt.

In de onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplekken.

Huidige situatie De Wilgen

Huidige situatie De Eikenhorst

Huidige situatie De Zilverspar

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’. Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van deze nieuwe speelplekken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam wordt ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving. De tafeltennistafel aan de Zilverspar is nog niet aan vervanging toe. Deze komt straks in het ontwerp van De Zilverspar terug en blijft bij de herinrichting gehandhaafd.  

Tijd om te reageren

U heeft vanaf donderdag 19 oktober ruim twee weken de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot maandag 6 november 2023.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Via de webapp ‘De Speeltuinchef’ klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maakt u met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account? Dan kunt u meteen inloggen met uw gegevens. Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Doormiddel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp van de nieuwe speelplekken wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). In het 1e kwartaal ontvangen omwonenden een brief over het gemaakte ontwerp voor deze speelplekken. Het ontwerp wordt ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op de webpagina Project Spelen (onder het De Wilgen, Eikenhorst, De Zilverspar). De herinrichting van de speelplekken staat nu voor het 3de kwartaal 2024 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

Enkele speeltoestellen en valondergronden bij de speelplek in het buurtpark aan de Gouden Griffelplantsoen zijn aan vernieuwing toe. Omwonende zijn gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplek. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt.

Huidige situatie Gouden Griffelplantsoen

Herinrichting speelplek

De speeltoestellen welke vervangen moeten worden zijn de houten klimkubus, het houten speelhuisje met glijbaan, de houten schommel met 2 zitjes, het duikelrek, de evenwichtsbalk en een veerelement (zwaan). Uitgangspunt voor de herinrichting is dat de meeste speeltoestellen welke vervangen gaan worden geschikt zijn voor de leeftijd 6-12 jaar. De overige speeltoestellen wordt hergebruikt en het speel- en sportveld blijven behouden.

Ontvangen reacties en ideeën

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat een speelplek met een natuurlijke uitstraling en speeltoestellen van hout de voorkeur heeft. De Tuin van Floddertje is meerdere keren ter inspiratie genoemd; spelen met zand en water en veel groen. Ook extra bomen zijn hier gewenst omdat het nu erg warm kan worden op de speelplek. Op de speelplek willen jullie het liefste klimmen, bewegen op speeltoestellen, spelen met vrienden, picknicken, rolschaatsen en skaten. Favoriete speeltoestellen zijn een groot combinatietoestel, een dubbele schommel, een duikelrek en een kabelbaan. Bomen, bloemen en struiken zien jullie ook graag op de speelplek. Verder geven jullie aan dat de waterput op de speelplek weg mag en dat de speelplek uitdagender en avontuurlijker ingericht mag worden.

Ontwerp bekijken

Aan de hand van jullie reacties hebben wij een voorlopig ontwerp gemaakt.

Presentatie totaaloverzicht (pdf, 3 MB)
Presentatie 0-6 jaar (pdf, 6 MB)
Presentatie 6-14 jaar (pdf, 7 MB)

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef”. Via “De Speeltuinchef” kunt u een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot donderdag 14 december 2023. De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. 

Toelichting op het ontwerp

De huidige indeling van de speelplek blijft behouden. Aan het voetbalveld, het hondenveld, de vlonder en het fietsparcours veranderen we niets. Het speelhuis met blauwe glijbaan, klimkubus, duikelrek en dubbele schommel zijn verouderd en halen we weg. Op de plek van de dubbele schommel en het duikelrek willen we een groot uitdagend klimparcours met een duikelrek neerzetten op valzand. Op dit klimtoestel kun je apenkooien, klimmen en spelen met vrienden. Via dit klimparcours kun je ook de heuvel op klauteren en kun je spelen tussen het groen en balanceren op nieuwe boomstammen. Een deel van het halfverhardingspad tussen de heuvels in willen we weghalen, zodat de speelzone voor 6-14 jaar één geheel wordt. Door de overige paden blijft de speelplek goed bereikbaar. Tussen de heuvels in komt een kabelbaan. Op de heuvels en hogere stuiken planten voor meer schaduw en verstopplekken.

Op de speelplek voor 0-6 jaar zijn de speelboot, veerwip, speelhuisje en speelauto nog goed en worden hergebruikt. We plaatsen de speeltoestellen iets dichter bij elkaar zetten om samenspel te stimuleren. Ook ontstaat er zo meer ruimte voor een extra picknickplek met vrije ruimte om te spelen op het gras. We plaatsen de speeltoestellen zoveel mogelijk op gras met rondom op de slijtagegevoelige plekken rubberen snippers (Tiger Mulch, rubberen snippers welke aan elkaar vast zitten). Op deze plek planten we graag een grote nieuwe boom voor meer schaduw. De extra nieuwe struiken geven ook schaduw en meer beschutting en breekt wind uit het zuidwesten. Langs de bestaande heuvel maken we van boomstammen speelaanleidingen en tussen de struiken maken we een stammenpaadje naar de zandwerkplaats. Met takels, stortkokers en zandgoten kunnen kinderen hier spelen met zand.

Tussen de twee speelzones plaatsen we een nieuwe dubbele schommel en de huidige mandschommel. Ook komt hier een draaitoestel. Deze toestellen zijn geschikt voor jonge en oudere kinderen. Op de slijtagegevoelige plekken onder de schommels komt een valondergrond van rubberen snippers (Tiger Mulch).

Een deel van de betrating van het middenpad wordt verwijderd. Hierdoor is er meer ruimte voor gras en struiken. Volgens ons blijft er nog genoeg verharding over om op te skaten en rolschaatsen. Van de vrijgekomen tegels maken we een lage rand als afscherming van het sportdeel.  De plek van de waterput passen we aan naar een wadi. Een wadi is een verlaagd gedeelte en vangt het regenwater tijdelijk op waarna het langzaam in de bodem wegzakt (infiltratie) of afgevoerd wordt richting de watergang.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam “buurtpark Gouden Griffelplantsoen”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan Malusdreef – Platanendreef in Bleiswijk is aan vernieuwing toe. De speeltoestellen en valondergronden zijn verouderd. Voor het maken van het ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt.

In de onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie Malusdreef

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’. Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van deze nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplek duurzaam wordt ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf donderdag 19 oktober ruim twee weken de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot maandag 6 november 2023.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Via de webapp ‘De Speeltuinchef’ klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maakt u met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account? Dan kunt u meteen inloggen met uw gegevens. Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Doormiddel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp van de nieuwe speelplek wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). In het 1e kwartaal ontvangen omwonenden een brief over het gemaakte ontwerp voor deze speelplek. Het ontwerp wordt ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op de webpagina Project Spelen (onder het kopje Malusdreef – Platanendreef). De herinrichting van de speelplek staat nu voor het 3de kwartaal 2024 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan Rosmolen in Bleiswijk is aan vernieuwing toe. De speeltoestellen en valondergronden zijn verouderd. Omwonende zijn gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplek. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt.

In de onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie Rosmolen

Ontvangen reactie

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat een speelplek met een futuristische en speelse uitstraling jullie voorkeur heeft. Jullie willen op deze speelplek graag bewegen op speeltoestellen, klimmen en zitten. Favoriete speeltoestellen zijn een peuterschommel, speelhuisje, peuterglijbaan en een wip. Een bankje en een afvalbak op de speelplek vinden jullie ook belangrijk. De speelplek zien jullie het liefste voor peuters en kleuters ingericht worden. Verder geven jullie aan graag nieuwe beplanting rondom te willen ter vervanging van de lavendelstruiken.

Toelichting ontwerp

Aan de hand van jullie reacties hebben wij een voorlopig ontwerp gemaakt. De gekozen speeltoestellen via  “De Speeltuinchef” passen bij de huidige doelgroep 0 – 6 jaar. De lavendelstruiken worden vervangen voor nieuwe gevarieerde beplanting waarbij wij rekening houden dat er voldoende zicht is op de speelplek. Ook planten we een nieuwe boom voor wat extra schaduw op de speelplek. Het zitbankje blijft gehandhaafd.

Het ontwerp ziet u hieronder

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp ‘De Speeltuinchef’. Via “De Speeltuinchef” kunt u een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot maandag 11 maart 2024.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. Over het definitieve ontwerp en de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd. De herinrichting van de speelplek staat nu voor het derde kwartaal 2024 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.