Herinrichting speelplekken

Elk jaar worden er in de gemeente Lansingerland speelplekken vernieuwd. De speeltoestellen en valondergronden zijn in deze speelplekken verouderd en aan vervanging toe.

Bij de herinrichting houden wij rekening met de huidige leeftijdscategorie en met de omliggende speelplekken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze van de speeltoestellen en type valondergrond spelen hierin een grote rol. Wij proberen de speelplekken groener en toekomstbestendiger te maken door rekening te houden met de klimaatadaptatie zoals hevige regenbuien.

Wij hopen dat de kinderen na de herinrichting hier met veel plezier kunnen spelen! In de lijst hieronder vindt u de speelplekken die binnenkort worden vernieuwd.


De herinrichting van de speelplek aan de Havenstraat in Berkel en Rodenrijs is gereed. De kinderen uit de buurt kunnen hier de komende jaren weer vrolijk en leuk spelen!

Heeft u een vraag?

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van ‘Havenstraat’.

Heeft u vragen over dit project? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl   

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

Aan De Warmoezerij in Berkel en Rodenrijs zijn de huidige speeltoestellen en de valondergrond aan vervanging toe. De speelplek ter hoogte van huisnummer 52 wordt opnieuw ingericht. De speelplek bij huisnummer 109 komt te vervallen, hier wordt het speeltoestel verwijderd.

Herinrichting speelplekken De Warmoezerij

Voor de herinrichting van de speelplek aan De Warmoezerij 52 hebben wij u gevraagd om uw suggesties, ideeën en verbeterpunten voor deze speelplek met ons te delen. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en een toelichting staan verderop op deze pagina.

Toelichting op het ontwerp De Warmoezerij

In de nieuwe speelplek gebeurt het spelen in het midden van het grasveld. Er komt een speeltoestel te staan op een kunstgras valondergrond welke is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Je kunt op dit speeltoestel klimmen, spelletjes spelen zoals verstoppen en natuurlijk glijden van de glijbaan. De groene uitstraling past goed in de omgeving. Verder maken we een ‘slakkenspoor’ in het kunstgras waarover gehinkeld kan worden. Aan het einde van het spoor kom je uit bij het veerelement in de vorm van een slak! Rondom de speelplek blijft er op het grasveld ruimte over om vrij te spelen. Langs woning nummer 52 komt extra (lage) beplanting om de speelplek groener te maken. Het bestaande zitbankje wordt verplaatst om goed zicht te krijgen op de spelende kinderen ook komt er een afvalbak op de speelplek.

Uw reactie op het ontwerp

Wilt u reageren op het ontwerp? Of heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van ‘De Warmoezerij’. Reageren op het ontwerp kan tot dinsdag 20 juli 2021.

Planning uitvoering

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. In het 3de kwartaal wordt het definitieve ontwerp op deze pagina geplaatst. De uitvoering staat gepland voor het 4de kwartaal en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd.

Heeft u vragen?

Graag willen wij u alvast hartelijk danken voor uw reactie. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van ‘De Warmoezerij’.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplekken aan de Mercatordreef en de Planciusdreef in Bergschenhoek zijn aan vernieuwing toe.

Herinrichting speelplekken Mercatordreef en Planciusdreef

Voor de herinrichting van de speelplekken aan de Mercatordreef en de Planciusdreef hebben wij u gevraagd om uw suggesties, ideeën en verbeterpunten met ons te delen. Op basis van de ontvangen reacties is er voor beide speelplekken een ontwerp gemaakt. De ontwerpen en een toelichting op de ontwerpen staan verderop op deze pagina.

Toelichting op het ontwerp Mercatordreef

Om de speelplek toegankelijker te maken verbrede we de ingang door een stuk haag weg te halen. Hierdoor komt er ook meer zicht vanaf de straat in de speelplek. Verder worden alle bestaande speeltoestellen en de houtsnipperondergrond verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe inrichting. In de nieuwe inrichting plaatsen we een aantal speeltoestellen die een natuurlijke en speelse vormgeving hebben op een kunstgras valondergrond. Er komt een glijhuisje te staan welke geschikt is voor jonge kinderen en waar je op diverse manieren op kunt klimmen, bijvoorbeeld via een touwladder, schijven of treden. Eenmaal boven kun je weer naar beneden glijden of in het huisje spelen. Verder plaatsen we een driedelig duikelrek. Drie hoogtes, dus drie moeilijkheidsniveaus. Ook komen er vrolijke bloemen in het kunstgras, welke met elkaar zijn verbonden. Zo kun je balanceren van bloem naar bloem. Tussen de bloemen vliegt er ook nog een lieveheersbeestje rondt. In het andere gedeelte van de speelplek op het gras is er ruimte voor vrij spel. Het bestaande bankje en afvalbak worden verplaatst om goed zicht te krijgen op de spelende kinderen.

Ontwerp nieuwe speelplek de Mecratordreef

Huidige situatie Mercatordreef – te verwijderen

Toelichting op het ontwerp Planciusdreef

In de nieuwe inrichting gaat de speelplek meer verschuiven richting het midden van het grasveld. De bestaande speeltoestellen en de houtsnipperondergrond worden verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe inrichting. In de nieuwe inrichting plaatsen we een aantal speeltoestellen die een natuurlijke en speelse vormgeving hebben op een kunstgras valondergrond. Het grote combinatietoestel is er één met veel uitdaging welke geschikt is voor de oudere kinderen. Zo kun je balanceren over het touw tussen de torens over het “water” of glijden van de hoge glijbaan. Naast dit uitdagende speeltoestel komt een lagere combinatietoestel te staan met uitdagingen welke geschikt is voor de kinderen vanaf 5 jaar. Op dit toestel kun je ook op diverse manieren klimmen en klauteren en glijden. Voor de jongste kinderen wordt er een speelhuisje geplaatst. Om de speelplek compleet te maken komt er een dubbele schommel en een wip. Tussen de twee combinatietoestellen ligt “water” en kun je stappen op de stippen, hiermee ontstaat een uitdagende route. Om meer schaduw te realiseren op de speelplek worden er ook twee (kleinere) bomen aangeplant.

Ontwerp nieuwe speelplek Planciusdreef

Uw reactie op het ontwerp

Wilt u reageren op één of beide ontwerpen? Of heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de ‘speelpleknaam’. Reageren op de ontwerpen kan tot dinsdag 20 juli 2021.

Planning uitvoering

De reacties op de ontwerpen worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. In het 3de kwartaal wordt het definitieve ontwerp op deze pagina geplaatst. De uitvoering staat gepland voor het 4de kwartaal en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd.

Heeft u vragen?

Graag willen wij u alvast hartelijk danken voor uw reactie. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van “Mercatordreef en Planciusdreef”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.