Herinrichting speelplekken

Elk jaar worden er in de gemeente Lansingerland speelplekken vernieuwd. De speeltoestellen en valondergronden zijn in deze speelplekken verouderd en aan vervanging toe.

Bij de herinrichting houden wij rekening met de huidige leeftijdscategorie en met de omliggende speelplekken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze van de speeltoestellen en type valondergrond spelen hierin een grote rol. Wij proberen de speelplekken groener en toekomstbestendiger te maken door rekening te houden met de klimaatadaptatie zoals hevige regenbuien.

Wij hopen dat de kinderen na de herinrichting hier met veel plezier kunnen spelen! In de lijst hieronder vindt u de speelplekken die binnenkort worden vernieuwd.

De speelplek aan de Agaat in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige situatie speelplek Agaat
Huidige situatie speelplek Agaat

Ontvangen reacties en aangepast ontwerp

Op het ontwerp hebben wij de reacties ontvangen of er extra bankjes konden komen en of het bestaande bankje kon worden verplaatst vanwege de zon. De zitbank willen we zoveel mogelijk op de bestaande plek handhaven. Vanaf de zitbank is er goed overzicht op de speelplek en deze staat langs de looproute. Het plaatsen van een extra zitbank is niet mogelijk binnen dit project. Wel zijn er nu 4 betonpoefjes aan het ontwerp toegevoegd. Deze betonpoefjes zijn een speelaanleiding maar kunnen ook gebruikt worden als zitplekje. Het vervangen van de basketbalpaal voor voetbaldoetjes is binnen dit project helaas niet mogelijk.

Zo veel mogelijk reacties zijn verwerkt in het definitieve ontwerp. Het definitieve ontwerp ziet u hieronder.

Ontwerp Agaat (pdf, 742 kB)

Ontwerp speelplek Agaat

Planning uitvoering

De uitvoering staat gepland voor het 4de kwartaal van 2022 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door HvR Speeltotaal. Tijdens de werkzaamheden is de speelplek gesloten en er worden bouwhekken geplaatst.

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan het Arnemuiderpad in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe. De huidige speeltoestellen en valondergrond zijn verouderd. Voor het maken van het ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt. In onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie speelplek Arnemuiderpad

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’. Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van de nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplek duurzaam wordt ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van de speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf woensdag 12 oktober 2022 ruim twee weken de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot en met maandag 31 oktober 2022.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Via de webapp ‘De Speeltuinchef’ klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maakt u met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account? Dan kunt u meteen inloggen met uw gegevens.

Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Doormiddel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp van de nieuwe speelplek wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). In het tweede kwartaal van 2023 ontvangen omwonenden een brief over het gemaakte ontwerp. Het ontwerp wordt dan ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op de webpagina Project Spelen (onder het kopje Arnemuiderpad). De herinrichting van de speelplek staat nu voor eind 2023 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Bachplein in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat het huidige speeltoestel en de valondergrond verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: ‘De Speeltuinchef’. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige situatie speelplek Bachplein

Ontvangen reacties en ideeën

De boodschappenlijstjes welke zijn ingestuurd via ‘De Speeltuinchef’ zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Ook was de wens er om het iets geschikter te maken voor wat jongere kinderen en om het voetballen te behouden. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip. Het definitieve ontwerp ziet u hieronder.

Ontwerp Bachplein (pdf, 737 kB)

Toelichting op het ontwerp

In de nieuwe inrichting komt een vogelnestschommel en een combinatietoestel met glijbaan, duikelrek en een klimnet. De toren heeft een makkelijke opgang waardoor jonge kinderen de speeltoren goed op kunnen komen. Tegelijkertijd biedt het klimnet uitdaging voor de oudere kinderen. De nieuwe vogelnestschommel is geschikt voor jong en oud en biedt veel samenspeelmogelijkheden. Naast deze speeltoestellen worden er drie betonnen poefs geplaatst. Je kunt hierop zitten, maar natuurlijk ook stappen van de ene naar de andere poef. Het grote voetbaldoel blijft staan. Wel plaatsen we tussen het trapveld en de speelplek een haag, zodat ballen minder snel doorschieten. De valondergrond van rubberen tegels wordt vervangen voor verlijmde rubber snippers.

Reageren op het ontwerp

Via ‘De Speeltuinchef’ kunt u ook een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot woensdag 16 november 2022. Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: ‘De Speeltuinchef’.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. In januari wordt het definitieve ontwerp op de bovengenoemde webpagina geplaatst. De uitvoering staat gepland voor het 2de kwartaal van 2023 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam Bachplein). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Berkelsekade in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen en de valondergrond verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: ‘De Speeltuinchef’. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige situatie speelplek Berkelsekade

Meedenken over de herinrichting Ontvangen reacties en ideeën

De boodschappenlijstjes welke zijn ingestuurd via ‘De Speeltuinchef’ zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen, skelteren en fietsen. Daarnaast was de wens vanuit de buurt om het gras met de heuvels ook te betrekken bij de speelplek. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip. Het definitieve ontwerp ziet u hieronder.

Ontwerp Berkelsekade (pdf, 1.284 kB)

Toelichting op het ontwerp

In de nieuwe inrichting plaatsen we een combinatietoestel in de cirkel terug. Ook komt er een uitdagende balanceer en speelroute over de heuvel en de bestaande bestrating. Op de heuvel vind je uitdaging met de stelten tegen de heuvel op. Bovenop de heuvel kun je balanceren over het touw om daarna via de zwerfkeien naar beneden te gaan. Op de bestrating maken we een hinkel- en staproute van voeten en cijfers (pleinplakkers). Je kan ook nog steeds met je fiets of skelter een rondje rondom de speelplek rijden. Het gekozen combinatietoestel bevat veel speelwaarde met een schommel, glijbaan en klimnet. In het kunstgras is ook nog een staproute gemaakt van de glijbaan naar het klimnet door middel van gekleurde cirkels. De bestaande zitbank en de afvalbak krijgen een nieuwe plek bij het combinatietoestel.

Reageren op het ontwerp

Via ‘De Speeltuinchef’ kunt u ook een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot woensdag 16 november 2022. Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: ‘De Speeltuinchef’.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. In januari wordt het definitieve ontwerp op de bovengenoemde webpagina geplaatst. De uitvoering staat gepland voor het 2de kwartaal van 2023 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam Berkelsekade). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Citadel in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Ontvangen reacties en ideeën

Op basis van enkele ontvangen reacties hebben wij in het ontwerp enkele kleine aanpassingen gedaan. Er is vooral erg positief gereageerd op het ontwerp. De locatie van de zitbank en de afvalbak zijn in het ontwerp aangepast. De zitbank en de afvalbak komen nu in het midden van de speelplek bij het klimtoestel, hierdoor vervallen enkele boomstammen. Er is positief gereageerd op het extra groen en het bloemrijke gras. Wel is er gevraagd of er nog meer struiken geplaatst konden worden. Wij hebben in het ontwerp de struiken groepen iets groter gemaakt.

Toelichting op het ontwerp

Op de speelplek aan de Citadel komt een nieuwe speelinrichting, met een verlaging in het grasveld waar je overheen kunt slingeren richting het “eiland” met een nieuwe boom. Over de verlaging kan je balanceren via de boomstam, speelkeien of stappalen. Aan de rand van deze ‘slotgracht’ staat een burcht van houten paaltjes met in het midden een gaaf klimtoestel. Er komen twee nieuwe heuveltjes met een glijbaan, een leuk trappetje met wat speelkeien voor de kleinere kinderen. Midden op het veld blijft genoeg ruimte om spelletjes te doen. Voor tikkertje, te vliegeren of te voetballen. De heuvels en de laagtes willen we inzaaien met een bloemrijk gras wat goed is voor de flora en fauna en waar je lekker tussendoor kunt spelen of je kan bloemen plukken. Er komen wat nieuwe bomen en struiken voor schaduw en om je te verstoppen. Op de bestaande heuvel komt een totempaal om bij af te spreken, of om vanaf daar de burcht te ‘veroveren’. De bestaande betonnen bank en afvalbak gaan we verplaatsen zodat er ruimte is voor de verlaging en je dichter bij het spelen van de kinderen kan zitten. Ook heb je vanaf hier een goed overzicht over de gehele speelplek.  

Ontwerp Citadel (pdf, 9.925 kB).

Planning uitvoering

De uitvoering staat gepland voor eind september – begin oktober 2022 en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode worden de direct omwonende per brief geïnformeerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door HvR Speeltotaal. Tijdens de werkzaamheden is de speelplek gesloten en er worden bouwhekken geplaatst.

Heeft u vragen?

Wij hopen dat de kinderen de komende jaren hier vrolijk en leuk kunnen spelen! Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ”Citadel”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplekken aan het Eemsplantsoen en Dintelstraat in Berkel en Rodenrijs zijn aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen en de valondergronden verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: ‘De Speeltuinchef’. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige situatie speelplek Eemplantsoen
Huidige situatie speelplek Eemplantsoen
Huidige situatie speelplek Dintelstraat

Ontvangen reacties en ideeën

De boodschappenlijstjes welke zijn ingestuurd via ‘De Speeltuinchef’ zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Daarnaast was de wens vanuit de buurt op de Eemsplantsoen: Schommels en meer uitdaging/ variatie zodat het een speelplek is voor meerdere leeftijden. Bij de Dintelstraat was de wens om meer uitdagende (klim)toestellen voor oudere kinderen te plaatsen en dat de bestaande hangmatten weg gehaald worden.

Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Waarbij wij ook gekeken hebben naar de doelgroep van de speelplekken. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip. Het definitieve ontwerp ziet u hieronder.

Ontwerp Eemplantsoen en Dintelstraat (pdf, 8.5 MB)

Toelichting op ontwerp

Eemsplantsoen

In de nieuwe inrichting realiseren we veel speelwaarde op de uitgestrekte speelplek. Dat wordt gedaan met speeltoestellen, maar de speelplek krijgt ook een groene uitstraling. Aan de westkant (lage huisnummers) van de speelplek komt een grote schommel te staan met twee normale zitjes en één vogelnest mandzitje. Bij de schommel liggen twee zwerfkeien om op te zitten, natuurlijk kun je hier ook op balanceren. Verderop maken we een balanceerroute met verticale touwen, een tunnelklimnet, zwerfkeien en handgrepen. Op het tweede gedeelte van de speelplek aan de oostkant (bij de hogere huisnummers) komt een speelheuvel met een trap van stammen en een heuvelglijbaan. De speelheuvel wordt ongeveer 1.20 meter hoog. Ook plaatsen we op dit stuk twee speeltoestellen die geschikt zijn voor de allerjongste kinderen. Hier komt een toestel met kleine glijbaan in de vorm van een boot met een bootveerelement. Bij deze twee speeltoestellen plaatsen we ook een van de zitbank met afvalbak terug tegen de haag aan. Langs het voetpad tussen de twee speelvelden komt naast de lichtmast een afvalbak. Door de hele speelplek komen enkele nieuwe bomen en beplanting. Dit zorgt voor schaduw tijdens warme dagen, maar zorgt ook voor een fijne uitstraling en eenheid.

Dintelstraat

In de nieuwe inrichting van deze speelplek komt er een groot klimtoestel. Hier kun je op verschillende manieren doorheen en overheen klimmen. Het is een uitdagend parcours wat met de rode stippen in het nieuwe kunstgras nog eens extra wordt aangegeven. Naast het klimtoestel plaatsen we een duikelrek, deze komt ook in het nieuwe kunstgras te staan. Een deel van het kunstgras wordt vervangen voor tegels hierop komen gekleurde bollen (jollebollen) te staan met stippen en een octopus op de verharding. Hierop kun je elke keer een andere route bedenken en van de ene naar de andere kant springen en andere spellen mee doen. Tegen de bestaand haag komt op de verharding een zitbank. Dit was een wens vanuit de participatie.  Aan de andere kant van het bestaande pad wordt een stuk van de beplanting (rozen) omgevormd tot grasveld. Op het grasveld is er vrije speelruimte.

Reageren op ontwerp

Via ‘De Speeltuinchef’ kunt u ook een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot woensdag 16 november 2022. Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: ‘De Speeltuinchef’.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. In januari wordt het definitieve ontwerp op de bovengenoemde webpagina geplaatst. De uitvoering staat gepland voor het 2de kwartaal van 2023 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam Eemsplantsoen en Dintelstraat). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Lingestraat t.o.v. nummer 55 in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen en de valondergrond verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Afbeelding van de speelplek aan de Lingestraat in Berkel en Rodenrijs

Reacties op het ontwerp

Via “De Speeltuinchef” kon u een reactie geven op het gemaakte ontwerp tot dinsdag 11 januari 2022. Op het gemaakte ontwerp zijn vooral positieve reacties ontvangen. Wel is er gevraagd of er 1 bankje naar de andere kant van de speelplek verplaatst kon worden, naast de schommel. Een zitbank bij de schommel is niet mogelijk vanwege de beweging en de benodigde vrije ruimte. Het ontwerp blijft hierdoor ongewijzigd.

Toelichting op het ontwerp

De huidige toestellen worden vervangen voor een uitdagend klimtoestel en een vogelnest schommel. Naast de bestaande speelplek plaatsen we 2 speeltoestellen voor de kleinere kinderen, een draaitoestel en een wip. Rond deze toestellen komt een haag. De kinderen kunnen hier lekker rennen, ontdekken en hun eigen spel verzinnen, door de leuke vormen van de hagen, de struiken en allerlei doorsteekjes. De bestaande banken en afvalbak verplaatsen we binnen de speelplek zodat je goed bij het spelen van de kinderen kan gaan zitten. Bij de ingang van de speelplek komt nieuw lage beplanting. De basketbalpaal willen wij verplaatsen naar het bestaande voetbalveld. De basketbalpaal komt op een pleintje zodat je hier lekker kunt basketballen. De bestaande voetbaldoeltjes verplaatsen wij iets zodat we het gazon kunnen herstellen.

Ontwerp Lingestraat (pdf, 6.038 kB).

Planning uitvoering

De uitvoering staat gepland voor oktober 2022 en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode worden de direct omwonende per brief geïnformeerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door HvR Speeltotaal. Tijdens de werkzaamheden is de speelplek gesloten en er worden bouwhekken geplaatst.

Heeft u vragen?

Wij hopen dat de kinderen de komende jaren hier vrolijk en leuk kunnen spelen! Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ”Lingestraat”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Muijhof in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe. De huidige speeltoestellen en ondergrond om veilig op te vallen, zijn verouderd. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige situatie speelplek Muijhof
Huidige situatie speelplek Muijhof

Ontvangen reacties en ideeën

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. In juni hebben wij het ontwerp met u gedeeld. Hierop zijn enkele reacties ontvangen. Een aantal reacties zijn verwerkt in een aangepast ontwerp. Een aantal andere ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Ontvangen reacties

Wij hebben positieve reacties op het ontwerp mogen ontvangen, dank hiervoor. Ook zijn er een aantal reacties ontvangen op het ontwerp om deze nog te verbeteren, namelijk:

  • De speelplek meer aan te passen aan de stijl van de wijk/ woningen;
  • Het blauwe kunstgras te vervangen voor een meer natuurlijke kleur; bruin, beige, grijs, oranje; 
  • Het nieuw speeltoestel te vervangen voor een iets stoerder toestel met glijbaan;
  • Meer groen, hogere beplanting voor verstoppen;
  • Toevoegen speelhuisje, toevoegen mogelijkheid voor rollenspel;

Aangepast ontwerp

In het ontwerp is de kleur van het blauwe kunstgras aangepast. Er is gekozen om dit te veranderen naar beige, zodat er 2 kleuren kunstgras zijn op deze speelplek. Het speeltoestel met glijbaan is aangepast naar een toestel waar een picknicktafel bij zit, zodat er toch een speelhuisje functie is en er meer mogelijkheden zijn voor een rollenspel. In het eerste ontwerp waren er al nieuwe plantvakken opgenomen. Om te zorgen dat er ook nog ruimte is voor de maaimachine kunnen deze vakken niet groter. Met de plantkeuze houden wij rekening met de wens voor het verstoppen door een struik te planten.

Zo veel mogelijk reacties zijn verwerkt in het definitieve ontwerp. Het definitieve ontwerp ziet u hieronder.

Ontwerp Muijhof (pdf, 366 kB)

Ontwerp speelplek Muijhof

Toelichting op het ontwerp

In het ontwerp vindt u de nieuwe speelplek waar kinderen straks lekker kunnen klimmen, klauteren, glijden, schommelen, wippen en duikelen. Er komt een leuk nieuw klimtoestel met glijbaan op een nieuw stuk kunstgras. Bij de bestaande schommel, welke gehandhaafd blijft, komt een wip welke geschikt is voor 4 kinderen. Het draaitoestel verplaatsen we richting de schommel. Verder komt er ook nog een duikelrek. De banken blijven behouden. De bestaande betonnen elementen plaatsen we naar het midden zodat er goed zicht is op de spelende kinderen. Het pad met klinkers zorgt voor een extra route. De betonrand op het ontwerp is een opsluitband voor het kunstgras en geen zitrand.

Planning uitvoering

De uitvoering staat gepland voor het 4de kwartaal van 2022 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode worden de direct omwonende per brief geïnformeerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door HvR Speeltotaal. Tijdens de werkzaamheden is de speelplek gesloten en worden er bouwhekken geplaatst.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Willem Alexanderlaan in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe. De huidige speeltoestellen en valondergrond zijn verouderd. Voor het maken van het ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt. In onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie speelplek Willem Alexanderlaan

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’. Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van de nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplek duurzaam wordt ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van de speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf woensdag 12 oktober 2022 ruim twee weken de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot en met maandag 31 oktober 2022.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Via de webapp ‘De Speeltuinchef’ klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maakt u met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account? Dan kunt u meteen inloggen met uw gegevens.

Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Doormiddel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp van de nieuwe speelplek wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). In het tweede kwartaal van 2023 ontvangen omwonenden een brief over het gemaakte ontwerp. Het ontwerp wordt dan ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op de webpagina Project Spelen (onder het kopje Willem Alexanderlaan). De herinrichting van de speelplek staat nu voor eind 2023 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speeltoestellen op de twee speelplekken ter hoogte van de Rubenslaan 135 en Frans Halslaan 83 zijn verouderd en moeten worden vervangen. Er is gekeken naar de omliggende speelplekken en gezien de vele speelmogelijkheden in de buurt willen wij 1 speelplek specifiek inrichten voor de kleinste kinderen met nieuwe speeltoestellen. De speelplek aan de Rubenslaan 135 lijkt ons hiervoor het meeste geschikt. Op beide speelplekken komt meer groen. Voor deze speelplekken is er een schetsontwerp gemaakt waarop u kon reageren. Wij hebben op dit ontwerp enkele reacties ontvangen. Er is gekeken of we zoveel als mogelijk invulling konden geven aan deze reacties. Daarnaast kon u kiezen uit (de combinatie van) bepaalde speeltoestellen. Het uitgangspunt voor deze nieuwe speeltoestellen is dat de leeftijd (doelgroep 0-5 jaar) gelijk blijft aan de huidige speeltoestellen. Met de toestelkeuze is ook rekening gehouden met de aanwezige kabels en leidingen en de benodigde obstakelvrije ruimte. Hieronder leest u een toelichting over de aanpassingen en kunt u het aangepaste ontwerp bekijken.

Aangepast ontwerp speelplek Frans Halslaan (t.h.v. nr. 83)

Wij hebben een aantal reacties ontvangen over het verwijderen van de fietssluisjes en de lage hekwerken rondom de speelplek en het verzoek om deze voor de veiligheid juist te handhaven. De fietssluisjes en de lage hekwerken blijven dan ook staan. Verder hebben wij reacties ontvangen over de betonpoefen. Deze zijn in verband met de angst voor de aantrekkingskracht voor hangjongeren en de mogelijke overlast niet gewenst. Wij hebben hiervoor een alternatief gevonden, namelijk kleurrijke bloemen (als speelaanleiding). Dit ziet er meer uit als een speeltoestel, dan een zitplek. Er zijn ook knikkertegels aan het ontwerp toegevoegd (als extra speelaanleiding). Op deze plek komen geen speeltoestellen. Het wordt het een informele speelplek. Er is hiervoor gekozen vanwege de spreiding van speelvoorzieningen in de buurt en de kosten voor het beheer van speeltoestellen.

Ontwerp Frans Halslaan (pdf, 2.952 kB)

Gekozen speeltoestellen speelplek Rubenslaan (t.h.v. nr. 135)

U heeft voor de nieuwe speeltoestellen kunnen kiezen uit combinatie A of B. Beide combinaties bestonden uit een speelhuisje en een veerelement. Beide combinaties zijn evenveel gekozen. Bij een gelijk aantal stemmen beslist de gemeente welke toestellen er worden geplaatst. Echter, hebben wij ook de reactie ontvangen dat deze speeltoestellen niet uitdagend zijn en niet bijdragen tot actief spelen en bewegen. Daarom hebben wij een aanpassing gedaan. Het speelhuisje is vervangen voor een glijbaan. Er is geen ruimte (vanuit wettelijke veiligheidsnormen) om hier een groter speeltoestel te plaatsen dat geschikt is voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar. Het betonpoefje is vervangen voor een kleurrijke bloem (als speelaanleiding). Dit is om dezelfde reden gebeurd als bij de speelplek t.h.v. de Frans Halslaan nummer 83.

Planning uitvoering

De uitvoering staat gepland voor september 2022 en is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode worden de direct omwonende per brief geïnformeerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door HvR Speeltotaal. Tijdens de werkzaamheden is de speelplek gesloten en er worden bouwhekken geplaatst.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ” Rubenslaan – Frans Halslaan”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Streepvaren – Adelaarsvaren in Bergschenhoek is aan vernieuwing toe. De huidige speeltoestellen zijn verouderd. Voor het maken van het ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt. In onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’. Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van de nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplek duurzaam wordt ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van de speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf woensdag 12 oktober 2022 ruim twee weken de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot en met maandag 31 oktober 2022.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Via de webapp ‘De Speeltuinchef’ klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maakt u met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account? Dan kunt u meteen inloggen met uw gegevens.

Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Doormiddel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp van de nieuwe speelplek wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). In het tweede kwartaal van 2023 ontvangen omwonenden een brief over het gemaakte ontwerp. Het ontwerp wordt dan ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op de webpagina Project Spelen (onder het kopje Streepvaren – Adelaarsvaren). De herinrichting van de speelplek staat nu voor eind 2023 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Van Vredenburchlaan in het park de Leeuwenkuil in Bergschenhoek is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige speelplek van Vredenburchlaan
Huidige situatie speelplek Van Vredenburchlaan

Ontvangen reacties en ideeën

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Daarnaast was de wens vanuit de buurt: meer gevarieerde speeltoestellen. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Toelichting op het ontwerp

In het ontwerp vindt u de nieuwe speelplek bij de hoek van het wandelpad, waar kinderen straks lekker kunnen klimmen, klauteren, glijden, schommelen en wippen maar ook rustig spelen, “op avontuur gaan” in de jeep. De nieuwe speeltoestellen worden op kunstgras geplaatst en zijn vooral geschikt voor kinderen tot 6 jaar. De glooiingen met bloemrijk gras zorgen voor een leuke speelaanleiding. Voor de kinderen 6 – 12 jaar maken wij een leuk, uitdagend houten parcours bij de trekvlot en het speeleiland.

Ontwerp Leeuwenkuil (pdf, 13 MB)

Ontwerp speelplek Leeuwenkuil

Ontwerp bekijken en reageren op het ontwerp

Op het ontwerp zijn geen reacties ontvangen binnen de reactietermijn, het bovenstaande ontwerp is hiermee definitief.

Planning uitvoering

De uitvoering staat gepland voor het 4de kwartaal van 2022 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. Over de exacte uitvoeringsperiode worden de direct omwonende per brief geïnformeerd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door HvR Speeltotaal. Tijdens de werkzaamheden is de speelplek gesloten en er worden bouwhekken geplaatst.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Vleugelvaren in Bergschenhoek is vernieuwd omdat de huidige speeltoestellen en valondergronden verouderd waren. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. De speelplek is nu gereed met uitzondering van de beplanting, deze wordt in het najaar aangeplant. Hieronder het eindresultaat.

Heeft u vragen?

Wij hopen dat de kinderen de komende jaren hier vrolijk en leuk kunnen spelen! Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ”Vleugelvaren”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Moutmolen in Bleiswijk is aan vernieuwing toe. Enkele speeltoestellen zijn verouderd. Voor het maken van het ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt. In onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie speelplek Moutmolen

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’. Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van de nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplek duurzaam wordt ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van de speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Het huidige speeltoestel met de glijbaan is nog niet aan vervanging toe en blijft op deze speelplek behouden. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf woensdag 12 oktober 2022 ruim twee weken de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot en met maandag 31 oktober 2022.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Via de webapp ‘De Speeltuinchef’ klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maakt u met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account? Dan kunt u meteen inloggen met uw gegevens.

Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Doormiddel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp van de nieuwe speelplek wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). In het tweede kwartaal van 2023 ontvangen omwonenden een brief over het gemaakte ontwerp. Het ontwerp wordt dan ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op de webpagina Project Spelen (onder het kopje Moutmolen). De herinrichting van de speelplek staat nu voor eind 2023 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Spireadreef in Bleiswijk is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: ‘De Speeltuinchef.  Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Huidige situatie speelplek Spireadreef

Ontvangen reacties en ideeën

De boodschappenlijstjes welke zijn ingestuurd via ‘De Speeltuinchef’ zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Het definitieve ontwerp ziet u hieronder.

Ontwerp Spireadreef (pdf, 1.171 kB)

Toelichting op ontwerp

In de nieuwe inrichting krijgt de speelplek een jungle thema! Alle nieuwe speeltoestellen hebben dit thema, denk aan dieren, een jeep maar ook bomen en insecten. Een deel van de valondergrond wordt omgevormd naar gras. Op het nieuwe grasveld komen enkele speeltoestellen voor de jongere kinderen. Hier komt straks een stoere jeep, een veerelement in de vorm van een aap en een leerzaam speelpaneel. In het verkleinde houtsnipper vak komt een vogelnestschommel en combinatietoestel waar je op kunt klimmen, klauteren en glijden. Op de bestrating komen diverse berenpoten, hiermee kun je telkens nieuwe routes maken. Om het junglethema compleet te maken wordt tussen de speelplek en het fietspad een strook nieuwe beplanting aangebracht. De bestaande zitbank en afvalbak blijven behouden. Het draaitoestel met de valondergrond op het grasveld verderop wordt verwijderd en hier komt vrije ruimte om te spelen. Wij plaatsen hier geen nieuw speeltoestel terug.

Reageren op ontwerp

Via ‘De Speeltuinchef’ kunt u ook een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot woensdag 16 november 2022. Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: ‘De Speeltuinchef’.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. In januari wordt het definitieve ontwerp op de bovengenoemde webpagina geplaatst. De uitvoering staat gepland voor het 2de kwartaal van 2023 en is afhankelijk van de levering van de speeltoestellen en de weersomstandigheden. 

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam Spireadreef). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.