Herinrichting speelplekken

Elk jaar worden er in de gemeente Lansingerland speelplekken vernieuwd. De speeltoestellen en valondergronden zijn in deze speelplekken verouderd en aan vervanging toe.

Bij de herinrichting houden wij rekening met de huidige leeftijdscategorie en met de omliggende speelplekken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze van de speeltoestellen en type valondergrond spelen hierin een grote rol. Wij proberen de speelplekken groener en toekomstbestendiger te maken door rekening te houden met de klimaatadaptatie zoals hevige regenbuien.

Wij hopen dat de kinderen na de herinrichting hier met veel plezier kunnen spelen! In de lijst hieronder vindt u de speelplekken die binnenkort worden vernieuwd.

De speelplekken aan de Rembrandtlaan 58 en Van Ruysdaellaan 52 in Bergschenhoek zijn aan vernieuwing toe. Omwonende zijn gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplekken. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties zijn de ontwerpen gemaakt.

Huidige situatie speelplek Rembrandtlaan
Huidige situatie speelplek Ruysdaellaan
Huidige situatie speelplek Ruysdaellaan

Ontvangen reacties vanuit ‘De Speeltuinchef’

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat een speelse uitstraling jullie voorkeur heeft voor de nieuwe speelplekken. Jullie willen op deze speelplekken graag bewegen op speeltoestellen, klimmen en spelen met vriendjes. Favoriete speeltoestellen zijn een parcours, een speelhuisje, een speelpaneel en een combinatietoestel. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat er de wens is voor een andere valondergrond dan de huidige houtsnippers. Ook is er de wens om te kunnen voetballen. Aangezien beide speelplekken zich dicht bij woningen bevinden en de ruimte beperkt is kan er geen voetbalplek (met voetbaldoeltjes) komen. Wel is er met de toestel keuze rekening gehouden dat de speelplek aan de Van Ruysdeallaan uitdagend wordt voor de oudere kinderen (6 – 12 jaar) en is dit straks een speelplek om lekker te bewegen.

Toelichting op het ontwerp Rembrandtlaan

In het ontwerp voor de Rembrandtlaan is er gekozen voor het thema jungle. Dit thema zie je terug in de gekozen speeltoestellen en valondergrond. Er komt een combinatietoestel met verschillende speelfuncties en speelpanelen. Daarnaast plaatsen we een slang als veerelement. Het thema jungle is ook terug te zien in de valondergrond. Het kunstgras krijgt twee kleuren, groen en blauw wat zorgt voor speelaanleiding, het blauw is het “water”. Ook komen er figuren, waterlelies en stapstammen als speelaanleiding in het kunstgras. De haag wordt aan de kant van de woningen een stukje verwijderd zodat er goed zicht is en  speelplek toegankelijker wordt.

Bekijk het ontwerp voor de Rembrandtlaan.

Toelichting op het ontwerp Van Ruysdaellaan

In het ontwerp voor de Van Ruysdaellaan is er gekozen om een parcours te maken van verschillende speeltoestellen. Hiermee kan je lekker bewegen, klimmen en spelen met vrienden. Door het stopwatch welke op zonne-energie werkt kan je bijhouden wie er het snelste is. Als valondergrond is er gekozen voor kunstgras. De gekleurde vlakken in het kunstgras verbinden de speeltoestellen en geven extra speelaanleiding. Op de speelplek komen 3 nieuwe bomen.

Bekijk het ontwerp voor de Van Ruysdaellaan.

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef”. Via “De Speeltuinchef” kunt u een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot maandag 2 oktober 2023. De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. De herinrichting van de speelplek aan de Rembrandtlaan staat nu voor eind 2023/ begin 2024 in de planning. Dit is afhankelijk van de levertijd van de speeltoestellen en materialen. De herinrichting van de speelplek aan de Van Ruysdaellaan staat voor halverwege het jaar 2024 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Streepvaren – Adelaarsvaren is recent vernieuwd omdat de huidige speeltoestellen verouderd waren. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: ‘De Speeltuinchef’. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Vanwege de zaai- en graswerkzaamheden blijven de bouwhekken enkele weken staan ter voorkoming van mogelijke beschadigingen. Wij hopen dat de kinderen hier de komende jaren fijn kunnen spelen.

Oude situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren
Nieuwe situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren (0-6 jaar)
Nieuwe situatie speelplek Streepvaren – Adelaarsvaren (6-12 jaar)

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplekken aan De Wilgen, Eikenhorst en De Zilverspar in Bergschenhoek zijn aan vernieuwing toe.

De speeltoestellen zijn verouderd. Omwonende zijn in oktober 2023 gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplekken. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er voor elke speelplek een ontwerp gemaakt.

Huidige situatie De Wilgen

Huidige situatie De Eikenhorst

Huidige situatie De Zilverspar

Ontvangen reacties

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat een natuurlijke en speelse uitstraling jullie voorkeur heeft voor de nieuwe speelplekken. Jullie willen op deze speelplekken graag bewegen op speeltoestellen, klimmen en spelen met vriendjes. Favoriete speeltoestellen zijn een schommel, combinatietoestel, glijbaan en een draaitoestel.

Toelichting ontwerp De Wilgen

De speelplek aan De Wilgen blijft voor de doelgroep 0 – 6 jaar. Er komen hier 3 speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling, een combinatietoestel met glijbaan, een tweepersoons veerelement (wip) en een parcours van stapstammen. Rondom de speeltoestellen komt een rand van verlijmde rubbersnippers (TigerMulch) met gras. Ook plaatsen we 2 nieuwe knotwilgen om de natuurlijke uitstraling te verstrekken en meer schaduw op de speelplek te creëren. De afvalbak verplaatsen we naar de rand van de speelplek. Honden zijn op speelplekken verboden en met het verplaatsen is de afvalbak beter bereikbaar. Er komt op de speelplek ook een bordje verboden voor honden. Om de toegankelijkheid richting de speelpek te verbeteren plaatsen we een verlaagde inritband toe. De bestaande beplanting blijft gehandhaafd.

Toelichting ontwerp Eikenhorst

De speelplek krijgt een uitdagend en gevarieerd klim-evenwicht parcours en een vrolijke 3-delig regenboogduikelrek. Deze speeltoestellen zijn geschikt voor 4 – 12 jaar. Rondom de speeltoestellen komt een rand van verlijmde rubbersnippers (TigerMulch) met gras. De bestaande beplanting en de bomen blijven gehandhaafd.

Toelichting ontwerp De Zilverspar

De speelplek aan De Zilverspar blijft voor 0 – 12 jaar. Er komt een uitdagend combinatietoestel welke bestaat uit twee torens die met elkaar zijn verbonden door middel van een schuine loopbrug, een glijbaan, een klimnet, een glijstang een trap en een halfrond zitelement onder het toestel wat ook gebruikt kan worden als speelhuisje. De draairing is een leuk draaitoestel voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Ook komt er een veerfiguur in de vorm van een uil. Wij vinden het belangrijk dat speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze van de speeltoestellen en type valondergrond spelen hierin een grote rol. De huidige houtsnippers worden daarom hergebruikt en aangevuld. De schommel in dit voorlopige ontwerp is geen nieuwe speeltoestel. Deze is een tijdje gebruikt op een andere speelplek en is nog helemaal goed, functioneel en past ook bij de uitkomsten van “De Speeltuinchef”. We plaatsen de schommel daarom graag op deze speelplek. De tafeltennistafel blijft behouden. De zitbank en afvalbak blijven ook behouden op de speelplek. Deze plaatsen we alleen iets meer naar achteren tegen het bestaande plantvak aan. Hierdoor is er meer speelruimte en kan er makkelijker gemaaid worden.

Ontwerp bekijken

De gemaakte ontwerpen ziet u hieronder.

Ook zijn de ontwerpen te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef

Reageren op het ontwerp

Wilt u reageren op het ontwerp stuur dan een mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam “De Wilgen, Eikenhorst of De Zilverspar”. Reageren kan tot maandag 6 mei 2024.

Vervolg

De reacties op de ontwerpen worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in de definitieve ontwerpen. Over de definitieve ontwerpen en de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Brandemeerplantsoen in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe.

De huidige speeltoestellen en valondergronden zijn verouderd. Voor het maken van een ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt. Hieronder leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek. 

Huidige situatie speelplek Brandemeerplantsoen

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’.

Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van de nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van de speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf donderdag 11 juli ruim de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot maandag 2 september.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Op de website van de Speeltuinchef klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maak met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account. Log dan in.

Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Door middel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). U krijgt in het 4e kwartaal 2024 een brief van ons over het gemaakte ontwerp.

Het ontwerp wordt dan ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op onze website  (onder het kopje Brandemeerplantsoen). De herinrichting van de speelplek staat nu voor het 2e kwartaal 2025 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het projectteam Spelen en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam).

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

Enkele speeltoestellen en valondergronden bij de speelplek in het buurtpark aan de Gouden Griffelplantsoen zijn aan vernieuwing toe. Omwonende zijn gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplek. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt welke nu definitief is.

Huidige situatie Gouden Griffelplantsoen

Herinrichting speelplek

De speeltoestellen welke vervangen moeten worden zijn de houten klimkubus, het houten speelhuisje met glijbaan, de houten schommel met twee zitjes, het duikelrek, de evenwichtsbalk en een veerelement (zwaan). Uitgangspunt voor de herinrichting is dat de meeste speeltoestellen welke vervangen gaan worden geschikt zijn voor de leeftijd 6-12 jaar. De overige speeltoestellen wordt hergebruikt en het speel- en sportveld blijven behouden.

Reacties op het ontwerp

Via ‘de Speeltuinchef’ kon u een reactie geven op het gemaakte ontwerp.  De reacties op het voorlopige ontwerp waren merendeels positief. We hebben daarom weinig veranderd in het ontwerp.

De indeling blijft hetzelfde, met een zone voor jonge kinderen en een zone met speeltoestellen voor oudere kinderen. Er zijn een paar dingen aangepast in het ontwerp.

 • Het draaitoestel gaat er iets anders uitzien. Op dit draaitoestel kun je zowel zitten als staan en is hierdoor voor een bredere leeftijdsgroep toegankelijk en goed te gebruiken.
 • De stammenstrap op de speelplek 0-6 jaar wordt nu een stammenslang
 • We hebben besloten om het duikelrek los te koppelen van het klimparcours. Een duikelrek kan ook gebruikt worden om even op uit te rusten en te kletsen; weg van het klimmen en klauteren. Vanaf het duikelrek heb je nu goed zicht op wat er allemaal gebeurt op en rond het klimparcours.
 • De locatie van de kabelbaan is ook iets aangepast. De kabelbaan is een stukje verplaatst richting het sportveld. We maken nu beter gebruik van de heuvel die er al zijn.
 • De waterput verwijderen wij niet maar maken wij dicht met beton zodat er geen water meer in de put kan blijven staan. Het water wat via de goten naar beneden stroomt wordt vertraagt afgevoerd via de kolk naar de watergang.

Het definitieve ontwerp ziet u hieronder. Daaronder staan ook nog de eerdere, voorlopige ontwerpen. Zo kunt u de verschillen terugvinden.

Presentatie definitieve ontwerp (pdf, 11 MB)

Presentatie totaaloverzicht, voorlopige ontwerp (pdf, 3 MB)
Presentatie 0-6 jaar, voorlopige ontwerp (pdf, 6 MB)
Presentatie 6-14 jaar, voorlopige ontwerp (pdf, 7 MB)

Toelichting op het ontwerp

De huidige indeling van de speelplek blijft behouden. Aan het voetbalveld, het hondenveld, de vlonder en het fietsparcours veranderen we niets. Het speelhuis met blauwe glijbaan, klimkubus, duikelrek en dubbele schommel zijn verouderd en halen we weg. Op de plek van de dubbele schommel en het duikelrek willen we een groot uitdagend klimparcours met een duikelrek neerzetten op valzand. Op dit klimtoestel kun je apenkooien, klimmen en spelen met vrienden. Via dit klimparcours kun je ook de heuvel op klauteren en kun je spelen tussen het groen en balanceren op nieuwe boomstammen. Een deel van het halfverhardingspad tussen de heuvels in willen we weghalen, zodat de speelzone voor 6-14 jaar één geheel wordt. Door de overige paden blijft de speelplek goed bereikbaar. Tussen de heuvels in komt een kabelbaan. Op de heuvels en hogere stuiken planten voor meer schaduw en verstopplekken.

Op de speelplek voor 0-6 jaar zijn de speelboot, veerwip, speelhuisje en speelauto nog goed en worden hergebruikt. We plaatsen de speeltoestellen iets dichter bij elkaar zetten om samenspel te stimuleren. Ook ontstaat er zo meer ruimte voor een extra picknickplek met vrije ruimte om te spelen op het gras. We plaatsen de speeltoestellen zoveel mogelijk op gras met rondom op de slijtagegevoelige plekken rubberen snippers (Tiger Mulch, rubberen snippers welke aan elkaar vast zitten). Op deze plek planten we graag een grote nieuwe boom voor meer schaduw. De extra nieuwe struiken geven ook schaduw en meer beschutting en breekt wind uit het zuidwesten. Langs de bestaande heuvel maken we van boomstammen speelaanleidingen en tussen de struiken maken we een stammenpaadje naar de zandwerkplaats. Met takels, stortkokers en zandgoten kunnen kinderen hier spelen met zand.

Tussen de twee speelzones plaatsen we een nieuwe dubbele schommel en de huidige mandschommel. Ook komt hier een draaitoestel. Deze toestellen zijn geschikt voor jonge en oudere kinderen. Op de slijtagegevoelige plekken onder de schommels komt een valondergrond van rubberen snippers (Tiger Mulch).

Een deel van de bestrating van het middenpad wordt verwijderd. Hierdoor is er meer ruimte voor gras en struiken. Volgens ons blijft er nog genoeg verharding over om op te skaten en rolschaatsen. Van de vrijgekomen tegels maken we een lage rand als afscherming van het sportdeel.  De plek van de waterput passen we aan. De waterput maken we dicht met beton zodat er geen water meer in de put kan blijven staan.  Het water wat via de goten naar beneden stroomt wordt vertraagt afgevoerd via de kolk naar de watergang.

Planning uitvoering

De herinrichting van de speelplek start maandag drie juni. De werkzaamheden worden in opdracht van de Gemeente Lansingerland uitgevoerd door HVR Speeltotaal Veenendaal B.V.

De uitvoering van de werkzaamheden duurt naar verwachting vijf weken. De uitvoeringsduur is deels ook afhankelijk van de weersomstandigheden en certificering van de speeltoestellen. Wij hopen dat de werkzaamheden op vrijdag zes juli gereed zijn.

Op de plekken waar zaai- en graswerkzaamheden zijn uitgevoerd blijven de bouwhekken twee tot vier weken langer staan ter voorkoming van mogelijke beschadigingen. Overige werkzaamheden met betrekking tot de beplanting en nieuwe bomen worden later, in het najaar vanwege het plantseizoen uitgevoerd.

Overlast en bereikbaarheid speelplek

In verband met de uitvoering van de werkzaamheden bestaat de mogelijkheid dat u enige hinder of geluidsoverlast ondervindt. De overlast proberen wij zoveel mogelijk te beperken. Tevens worden er bouwhekken geplaatst waardoor de speelplek niet toegankelijk is. Het speel- sportveld blijft wel beschikbaar.

Vragen?

Heeft u tijdens de uitvoering nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Elwin van Wagensveld per mail naar elwin@hvrspeeltotaal.nl of het telefoonnummer 06 – 52322960.

Wilt u liever contact met de gemeente opnemen dat kan met de toezichthouder Elias Speelman hij is bereikbaar via het telefoonnummer 14.010 of mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam “buurtpark Gouden Griffelplantsoen”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Stellingplantsoen in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe.

De huidige speeltoestellen zijn verouderd. Voor het maken van een ontwerp zijn wij benieuwd naar de wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten vanuit de bewoners en vooral van de kinderen uit de buurt. Hieronder leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek. 

Huidige situatie speelplek Stellingplantsoen

Meedenken over de herinrichting

Voor het meedenken over de herinrichting heeft de gemeente een webapp: ‘De Speeltuinchef’.

Met behulp van ‘De Speeltuinchef’ kunt u simpel meedenken over de inrichting van de nieuwe speelplek. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze en hergebruik van de speeltoestellen en de soort ondergrond (om veilig op te kunnen vallen) spelen hierin een grote rol. Met het maken van een ontwerp wordt rekening gehouden met de huidige leeftijdscategorie en de bestaande speelplekken in de omgeving. De huidige taludglijbaan is nog in goede staat en deze gaat hergebruikt worden op deze speelplek.

Tijd om te reageren

U heeft vanaf donderdag 11 juli ruim de tijd om uw ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten via ‘De Speeltuinchef’ te versturen. Reageren kan tot maandag 2 september.

Hoe werkt ‘De Speeltuinchef’?

Op de website van de Speeltuinchef klikt u op ‘Ik ben nieuw hier’ en maak met uw e-mailadres (eenmalig) een account aan. Heeft u al een account. Log dan in.

Kies vervolgens de speelplek waarop u wilt reageren. Door middel van verschillende stappen kunt u een ‘boodschappenlijstje’ met uw wensen, ideeën, suggesties en verbeterpunten maken. Als u alle stappen heeft doorlopen, vergeet dan niet om uw ‘boodschappenlijstje’ te versturen.

Ontvangen reacties en vervolg

Het ontwerp wordt gemaakt aan de hand van de ontvangen reacties (oftewel de ingestuurde ‘boodschappenlijstjes’). U krijgt in het 4e kwartaal 2024 een brief van ons over het gemaakte ontwerp.

Het ontwerp wordt dan ook geplaatst in ‘De Speeltuinchef’ en op onze website (onder het kopje Stellingplantsoen). De herinrichting van de speelplek staat nu voor het 2e kwartaal 2025 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het projectteam Spelen en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam).

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Malusdreef – Platanendreef in Bleiswijk is aan vernieuwing toe. De speeltoestellen en valondergronden zijn verouderd. Omwonende zijn in oktober 2023 gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplek. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”.

Eind maart is een voorlopig ontwerp voor deze speelplek gedeeld. Naar aanleiding van het gemaakte ontwerp zijn bewoners van meerdere adressen bij elkaar gekomen om het ontwerp te bespreken en gezamenlijk te reageren. Op basis van de ontvangen reacties is het ontwerp aangepast.

Huidige situatie Malusdreef

Ontvangen reacties

Op het ontwerp hebben wij de volgende vragen, wensen en verbeterpunten ontvangen. De meest voorkomende reacties zijn:

 • Wens voor de leeftijd 0-9 jaar i.p.v. 0-12 jaar;
 • ‘Zit’ mogelijkheid beperken, plek van de poef, aantal poefs aanpassen van 2 naar 1, ronde poef i.p.v. vierkante poef;
 • Plek voor de schommel, schommelrichting en type schommel;
 • Glijbaan op de juiste plek en draaien naar de gewenste glijrichting, geen hoog klimtoestel, wel een klimtoestel met glijbaan;
 • Duikelrek is leuk.

Aanpassingen in het ontwerp

In het ontwerp hebben wij op basis van de ontvangen reacties enkele wijzigingen aangebracht.

Deze wijzigingen zijn:

 • Aanpassing plek, aantal en type poef;
 • Aanpassing plek en type schommel;
 • Aanpassing plek en type klimtoestel met glijbaan;
 • Andere indeling van de overige speeltoestellen. 

Aangepaste ontwerp

Hier kunt u het aangepaste ontwerp (pdf, 3MB) bekijken.

Wens voor de leeftijd 0-9 jaar in plaats van 0-12

Jullie hebben de wens om de leeftijdsaanduiding aan te passen naar 0-9 jaar. De leeftijdscategorie is afhankelijk van de type speelplek, de grote en functie van de speelplek. De inrichting bepaalt globaal de leeftijd van de kinderen die kunnen spelen. Voor de speelplekken hanteren wij 3 leeftijdscategorieën: 0-6 jaar, 6-12 jaar en 13-19 jaar. Op veel speelplekken staan er speeltoestellen bij elkaar voor meerdere leeftijdscategorieën. De leeftijdsaanduiding voor deze plek kunnen we niet aanpassen. Het blijft openbaar gebied waar alle leeftijden mogen komen en spelen. Wel hebben wij ook vanwege jullie andere reacties/wensen het combinatietoestel met glijbaan aangepast, waardoor de speeltoestellen beter aansluiten bij de leeftijd 0-9 jaar.

‘Zit’ mogelijkheid beperken en aanpassing poef

Jullie wens is dat de ‘zit’ mogelijkheid wordt beperkt en dat er max. 1 zitpoefje komt. Wij hebben in het ontwerp nu 1 betonnen poef verwijderd. Ook de plek van de poef is nu aangepast en in plaats van een vierkante poef plaatsen we nu een ronde poef.

Plek voor de schommel, schommelrichting en type schommel

Jullie wens is dat de schommel op dezelfde plek komt waar nu ook de schommel staat. Ook de schommelrichting willen jullie behouden zoals de huidige situatie. Het liefste zien jullie ook dezelfde schommel terug. In het ontwerp hebben wij nu de positie van de schommel en de schommelrichting aangepast naar (zoveel mogelijk) de huidige situatie. Dit heeft wel invloed op de ruimte en indeling waardoor er nu in het aangepaste ontwerp andere keuzes zijn gemaakt. De bestaande schommel is technisch afgeschreven en moet vervangen worden, dus dezelfde schommel terugplaatsen is niet mogelijk. Wel hebben we de schommel in het ontwerp nu aangepast naar een vergelijkbare type schommel zoals de huidige schommel.

Glijbaan op de juiste plek en draaien naar de gewenste glijrichting

Het was gewenst dat het nieuwe klimtoestel met glijbaan op de plek komt waar nu het huidige (grote) klimtoestel staat. Ook geven jullie aan dat vanuit de ervaring bij de vorige herinrichting er een toestel werd geplaatst tegen de wens van bewoners wat absoluut naar jullie idee te groot is voor het betreffende plein. Vanwege de aanpassing/verplaatsing van de schommel komt het combinatietoestel op de plek waar nu ook het combinatietoestel staat. Ook hebben we de grote van het combinatietoestel aangepast. Een kleiner combinatietoestel past beter in de door jullie gewenste leeftijd 0-9 jaar en met de beschikbare ruimte vanwege de verplaatsing van de schommel. De glijrichting is aangepast in het aangepaste ontwerp. Een glijbaan zetten wij altijd zoveel mogelijk richting het noorden, noordoosten of noordwesten vanwege de zon.

Duikelrek

Jullie geven aan dat het duikelrek leuk is, daarom hebben wij deze behouden. Wel is het duikelrek in het aangepaste ontwerp op een andere plek gekomen. Dit heeft te maken met de obstakelvrije ruimte die nodig is rondom alle speeltoestellen.

Planning

De herinrichting gaat uitgevoerd worden door HVR speeltotaal en staat gepland voor 3e/4e kwartaal 2024. Dit is mede afhankelijk van de leverantie van de speeltoestellen en de andere benodigde materialen.

De direct omwonenden ontvangen voor start van de werkzaamheden nog een bewonersbrief vanuit de aannemer met de exacte uitvoeringsperiode.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam “Malusdreef/Platanendreef”. Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan Rosmolen in Bleiswijk is aan vernieuwing toe. De speeltoestellen en valondergronden zijn verouderd. Omwonende zijn gevraagd om mee te denken over de herinrichting van deze speelplek. Meedenken kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt.

In de onderstaande informatie leest u hoe u kunt reageren voor de herinrichting van deze speelplek.

Huidige situatie Rosmolen

Ontvangen reactie

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Uit de ontvangen reacties is gebleken dat een speelplek met een futuristische en speelse uitstraling jullie voorkeur heeft. Jullie willen op deze speelplek graag bewegen op speeltoestellen, klimmen en zitten. Favoriete speeltoestellen zijn een peuterschommel, speelhuisje, peuterglijbaan en een wip. Een bankje en een afvalbak op de speelplek vinden jullie ook belangrijk. De speelplek zien jullie het liefste voor peuters en kleuters ingericht worden. Verder geven jullie aan graag nieuwe beplanting rondom te willen ter vervanging van de lavendelstruiken.

Toelichting ontwerp

Aan de hand van jullie reacties hebben wij een voorlopig ontwerp gemaakt. De gekozen speeltoestellen via  “De Speeltuinchef” passen bij de huidige doelgroep 0 – 6 jaar. De lavendelstruiken worden vervangen voor nieuwe gevarieerde beplanting waarbij wij rekening houden dat er voldoende zicht is op de speelplek. Ook planten we een nieuwe boom voor wat extra schaduw op de speelplek. Het zitbankje blijft gehandhaafd.

Het ontwerp ziet u hieronder

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp ‘De Speeltuinchef’. Via “De Speeltuinchef” kunt u een reactie geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot maandag 11 maart 2024.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. Over het definitieve ontwerp en de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd. De herinrichting van de speelplek staat nu voor het derde kwartaal 2024 in de planning.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl (onder vermelding van de speelpleknaam). Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.