Herinrichting speelplekken

Elk jaar worden er in de gemeente Lansingerland speelplekken vernieuwd. De speeltoestellen en valondergronden zijn in deze speelplekken verouderd en aan vervanging toe.

Bij de herinrichting houden wij rekening met de huidige leeftijdscategorie en met de omliggende speelplekken. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de speelplekken duurzaam worden ingericht. De materiaalkeuze van de speeltoestellen en type valondergrond spelen hierin een grote rol. Wij proberen de speelplekken groener en toekomstbestendiger te maken door rekening te houden met de klimaatadaptatie zoals hevige regenbuien.

Wij hopen dat de kinderen na de herinrichting hier met veel plezier kunnen spelen! In de lijst hieronder vindt u de speelplekken die binnenkort worden vernieuwd.

De speelplek aan de Citadel in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Ontvangen reacties en ideeën

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het vaakste gekozen voor een speelplek met een natuurlijke uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en vrije ruimte voor sport en spel. Daarnaast was de wens vanuit de buurt: een uitdagende speelplek met meer schaduw en groen. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Toelichting op het ontwerp

Op de speelplek aan de Citadel komt een nieuwe speelinrichting, met een verlaging in het grasveld waar je overheen kunt slingeren richting het “eiland” met een nieuwe boom. Over de verlaging kan je balanceren via de boomstam, speelkeien of stappalen. Aan de rand van deze ‘slotgracht’ staat een burcht van houten paaltjes met in het midden een gaaf klimtoestel. Er komen twee nieuwe heuveltjes met een glijbaan, een leuk trappetje met wat speelkeien voor de kleinere kinderen. Midden op het veld blijft genoeg ruimte om spelletjes te doen. Voor tikkertje, te vliegeren of te voetballen. De heuvels en de laagtes willen we inzaaien met een bloemrijk gras wat goed is voor de flora en fauna en waar je lekker tussendoor kunt spelen of je kan bloemen plukken. Er komen wat nieuwe bomen en struiken voor schaduw en om je te verstoppen. Op de bestaande heuvel komt een totempaal om bij af te spreken, of om vanaf daar de burcht te ‘veroveren’. De bestaande betonnen bank en afvalbak willen we verplaatsen zodat er ruimte is voor de verlaging en je dichter bij het spelen van de kleinere kinderen kan zitten. Ook heb je vanaf hier een goed overzicht over de gehele speelplek.  

Ontwerp Citadel (in pdf).

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef” https://lansingerland.speeltuinchef.nl.  Via “De Speeltuinchef” vragen wij om een reactie te geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot dinsdag 11 januari 2022.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. Over het definitieve ontwerp en de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd.

Heeft u vragen?

Graag wil ik u alvast hartelijk danken voor uw reactie via “De Speeltuinchef”. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ”Citadel”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de Lingestraat t.o.v. nummer 55 in Berkel en Rodenrijs is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen en de valondergrond verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Afbeelding van de speelplek aan de Lingestraat in Berkel en Rodenrijs

Ontvangen reacties en ideeën

De “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is het gekozen voor een speelplek met een futuristische uitstraling maar ook voor een natuurlijke uitstraling, daarom zijn deze stijlen beide in het ontwerp verwerkt. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Als vaakste is de schommel gekozen. Daarnaast was de wens vanuit de buurt: een uitdagende speelplek welke ook speeltoestellen heeft voor de jongere kinderen en uitdagend genoeg is voor de oudere kinderen. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Toelichting op het ontwerp

De huidige toestellen worden vervangen voor een uitdagend klimtoestel en een vogelnest schommel. Naast de bestaande speelplek plaatsen we 2 speeltoestellen voor de kleinere kinderen, een draaitoestel en een wip. Rond deze toestellen komt een haag. De kinderen kunnen hier lekker rennen, ontdekken en hun eigen spel verzinnen, door de leuke vormen van de hagen, de struiken en allerlei doorsteekjes. De bestaande banken en afvalbak verplaatsen we binnen de speelplek zodat je goed bij het spelen van de kinderen kan gaan zitten. Bij de ingang van de speelplek komt nieuw lage beplanting. De basketbalpaal willen wij verplaatsen naar het bestaande voetbalveld. De basketbalpaal komt op een pleintje zodat je hier lekker kunt basketballen. De bestaande voetbaldoeltjes verplaatsen wij iets zodat we het gazon kunnen herstellen.

Ontwerp Lingestraat (in pdf).

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef” https://lansingerland.speeltuinchef.nl.  Via “De Speeltuinchef” vragen wij om een reactie te geven op het gemaakte ontwerp.

Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot dinsdag 11 januari 2022.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. Over het definitieve ontwerp en de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd.

Heeft u vragen?

Graag wil ik u alvast hartelijk danken voor uw reactie via “De Speeltuinchef”. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ”Lingestraat”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

Aan De Warmoezerij 52 in Berkel en Rodenrijs zijn de huidige speeltoestellen en de valondergrond vervangen. Deze speelplek is recent opnieuw ingericht.

Deze speelplek is geschikt voor kinderen van 1 tot 10 jaar. In de nieuwe inrichting is het blauwe combinatietoestel de blikvanger. Je kunt op dit speeltoestel op verschillende manieren klimmen, klauteren en glijden via de glijbaan of glijstang. Ook is er een tweedelig duikelrek in dezelfde uitstraling als het combinatietoestel. Als speelaanleiding is er een ‘slakkenspoor met cijfers’ in het kunstgras waarover gehinkeld kan worden. Aan het einde van het spoor kom je uit bij het veerelement in de vorm van een slak! 

Wij hopen dat de kinderen hier de komende jaren met veel plezier spelen. Hieronder ziet u het eindresultaat.

Afbeelding van hoe de speelplek aan de Warmoezerij er nu uitziet

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speelplek aan de aan de Vleugelvaren in Bergschenhoek is aan vernieuwing toe omdat de huidige speeltoestellen en valondergronden verouderd zijn. Meedenken over de herinrichting kon via de webapp: “De Speeltuinchef”. Op basis van de ontvangen reacties is er een ontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Ontvangen reacties en ideeën

Voor het meedDe “boodschappenlijstjes” welke zijn ingestuurd via “De Speeltuinchef” zijn door de gemeente en het ontwerpbureau bekeken. Er is gekozen voor een speelplek met een speelse uitstraling. Jullie willen hier het liefste bewegen op speeltoestellen, klimmen en met vrienden spelen. Als vaakste is het combinatietoestel gekozen. Daarnaast was de wens vanuit de buurt: een andere valondergrond en meer schaduw. Wij hebben zoveel mogelijk de ontvangen reacties geprobeerd te verwerken in het ontwerp. Een aantal ingebrachte reacties zijn verschillend en tegenstrijdig. Het was daardoor helaas niet mogelijk om met alle punten rekening te houden. Hiervoor vragen wij uw begrip.

Toelichting op het ontwerp

Het klim- en glijtoestel wordt vervangen voor een nieuw klim- en glijtoestel met veel leuke klimuitdagingen en een hoge glijbaan. De gemeente wil graag rekening houden met duurzaamheid en klimaatadaptatie. De huidige wip en schommel zijn nog in goede staat en zijn gekozen speeltoestellen uit de participatie. Daarom worden de huidige wip en schommel hergebruikt. De drie speeltoestellen komen op valondergrond van kunstgras te staan. In dit kunstgras komen allemaal leuke stippen en vormen om je eigen spel mee te verzinnen. Voor de schaduw komen er extra bomen. Er komt meer groen waartussen je ook lekker kunt spelen door bijvoorbeeld het leuke parcours van betonpoefjes. Je kunt via deze betonpoefjes balanceren naar de “overkant”. Ook komt er een klein heuveltje met “uitkijkpunt” in de vorm van een betonpoef. Naast een klein heuveltje komt er ook kleine verlaging waar je kan balanceren en via een klimtouw naar de andere kant kunt. De bestaande zitbanken en afvalbak willen we verplaatsen zodat je vanaf hier een goed overzicht hebt over de gehele speelplek.  

Ontwerp Vleugelvaren (in pdf).

Reageren op het ontwerp

Het ontwerp met een toelichting is ook te bekijken via de webapp: “De Speeltuinchef” . Via “De Speeltuinchef” vragen wij om een reactie te geven op het gemaakte ontwerp. Wilt u reageren op het ontwerp dan kan dit tot dinsdag 11 januari 2022.

Vervolg

De reacties op het ontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk meegenomen in het definitieve ontwerp. Over het definitieve ontwerp en de exacte uitvoeringsperiode wordt u nog nader per brief geïnformeerd.

Heeft u vragen?

Graag wil ik u alvast hartelijk danken voor uw reactie via “De Speeltuinchef”. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ”Vleugelvaren”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

Herinrichting Mercatordreef

Aan de Mercatordreef in Bergschenhoek zijn de huidige speeltoestellen en de valondergrond vervangen. Deze speelplek is recent opnieuw ingericht.

Deze speelplek is geschikt voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Er is een glijhuisje welke geschikt is voor jonge kinderen en waar je op diverse manieren op kunt klimmen, bijvoorbeeld via een touwladder, schijven of treden. Eenmaal boven kun je weer naar beneden glijden of in het huisje spelen. Verder is er een driedelig duikelrek geplaatst met drie hoogtes, dus drie moeilijkheidsniveaus. Als speelaanleiding zijn er vrolijke bloemen in het kunstgras, welke met elkaar zijn verbonden. Zo kun je balanceren van bloem naar bloem. Tussen de bloemen vliegt er ook nog een lieveheersbeestje rondt waarop je kunt spelen. In het andere gedeelte van de speelplek op het gras is er ruimte voor vrij spel. 

Wij hopen dat de kinderen hier de komende jaren met veel plezier spelen. Hieronder ziet u het eindresultaat.

Afbeelding van hoe de speelplek aan de Mercatordreef er nu uitziet
Eindresultaat nieuwe speelplek na werkzaamheden

Herinrichting Planciusdreef

De speelplek aan de Planciusdreef is bijna gereed. Er moet hier nog een inspectie en meting worden uitgevoerd voor de speelplek veilig open kan. Wij vragen hiervoor nog even uw geduld.

Heeft u vragen tijdens de uitvoering?

Dan kunt u contact opnemen met de uitvoerder van HVR Elwin van Wagensveld via elwin@hvrspeeltotaal.nl of 06-52322960. Vanuit de gemeente kunt u contact opnemen met de toezichthouder Martin Kraaijenbos via het telefoon nummer 14 010.

Toelichting op het ontwerp Planciusdreef

In de nieuwe inrichting gaat de speelplek meer verschuiven richting het midden van het grasveld. De bestaande speeltoestellen en de houtsnipperondergrond worden verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe inrichting. In de nieuwe inrichting plaatsen we een aantal speeltoestellen die een natuurlijke en speelse vormgeving hebben op een kunstgras valondergrond. Het grote combinatietoestel is er één met veel uitdaging welke geschikt is voor de oudere kinderen. Zo kun je balanceren over het touw tussen de torens over het “water” of glijden van de hoge glijbaan. Naast dit uitdagende speeltoestel komt een lagere combinatietoestel te staan met uitdagingen welke geschikt is voor de kinderen vanaf 5 jaar. Op dit toestel kun je ook op diverse manieren klimmen en klauteren en glijden. Voor de jongste kinderen wordt er een speelhuisje geplaatst. Om de speelplek compleet te maken komt er een dubbele schommel en een wip. Tussen de twee combinatietoestellen ligt “water” en kun je stappen op de stippen, hiermee ontstaat een uitdagende route. Om meer schaduw te realiseren op de speelplek worden er ook twee (kleinere) bomen aangeplant.

Ontwerp nieuwe speelplek Planciusdreef

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van “Mercatordreef en Planciusdreef”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.

De speeltoestellen op de twee speelplekken ter hoogte van de Rubenslaan 135 en Frans Halslaan 83 zijn verouderd en moeten worden vervangen. Voor deze speelplekken is er een schetsontwerp gemaakt. Het ontwerp en de toelichting leest u hieronder.

Schetsontwerp speelplekken Rubenslaan/ Frans Halslaan

Er is gekeken naar de omliggende speelplekken en gezien de vele speelmogelijkheden in de buurt willen wij 1 speelplek specifiek inrichten voor de kleinste kinderen met nieuwe speeltoestellen. De speelplek aan de Rubenslaan 135 lijkt ons hiervoor het meeste geschikt. Op deze speelplek willen wij 2 nieuwe speeltoestellen plaatsen. U heeft de mogelijkheid om te kiezen uit combinatie A of B. Beide combinaties bestaan uit een speelhuisje en een veerelement. Het uitgangspunt voor deze nieuwe speeltoestellen is dat de leeftijd (doelgroep 0-5 jaar) gelijk blijft aan de huidige speeltoestellen. Met de toestelkeuze is ook rekening gehouden met de aanwezige kabels en leidingen en de benodigde obstakelvrije ruimte. Op de speelplek aan de Frans Halslaan 83 komt enkel een speelaanleiding doormiddel van wat betonpoefjes en is er vrije ruimte om te spelen. Op beide speelplekken komt meer groen en halen we de lage struikelhekjes tussen de beplanting weg. Ter hoogte van de Frans Halslaan 83 verwijderen wij ook de fietssluisjes in het voetpad. 

Ontwerp Frans Halslaan (in pdf)

Herinrichting speelplek Van Ruysdaellaan 52

In onze keuze om de speelplek aan de Frans Halslaan 83 met enkel een speelaanleiding in te richten hebben we meegenomen dat de speelplek aan de Van Ruysdaellaan 52 in de planning staat om eind 2023 opnieuw in te richten. Eind 2022 starten wij voor de herinrichting van deze speelplek een participatietraject waarin u uw wensen, ideeën en verbeterpunten kunt aangeven.

Keuze speeltoestellen en reageren

Wij horen graag naar welke nieuwe speeltoestellen uw voorkeur uit gaat. U kunt uw keuze voor de speeltoestellen en uw reactie op het schetsontwerp vóór dinsdag 11 januari 2022 mailen naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl De keuze voor de nieuwe speeltoestellen wordt gemaakt op basis van de meerderheid van de stemmen. Bij een gelijk aantal stemmen beslist de gemeente welke toestellen er geplaatst worden. De reacties op het schetsontwerp worden beoordeeld en indien mogelijk worden deze meegenomen in de aanpassing naar het definitieve ontwerp, hierin verwerken wij ook de gekozen speeltoestellen.

Vragen?

Graag wil ik u alvast hartelijk danken voor uw reactie en het doorgeven van uw keuze. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met Eveline van der Velden en mail naar ProjectenSpelen@lansingerland.nl onder vermelding van de speelpleknaam ” Rubenslaan – Frans Halslaan”.

Heeft u een vraag of opmerking over een andere speelplek of is er iets kapot of niet in orde bij een speelplek bij u in de buurt? Dan kunt u een melding doorgeven via onze website.