Oekraïne informatiepagina

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al maanden, met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Mensen komen ook naar Nederland. Deze pagina is vooral voor Oekraïners bedoeld voor extra informatie.

Translate this site in Ukrainian via Google

Langdurige opvang Oekraïners (LOO)

Niemand weet hoe lang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog duurt. We weten ook nog niet wanneer de mensen, die gevlucht zijn door de oorlog, terug kunnen naar huis. Ook de wederopbouw van een land na oorlog heeft tijd nodig. Wij bouwen momenteel aan een locatie waar we langdurig ontheemde Oekraïners kunnen opvangen. Ook hebben mensen opvang gevonden bij particulieren. De gemeente is blij met de inwoners en ondernemers die onderdak bieden aan mensen in nood.

Op onze website vindt u een pagina met extra informatie over Langdurige Opvang Oekraïners (LOO) in Lansingerland.

In Nederland blijven (IND-bewijs van verblijf)

Oekraïners kunnen van de IND een bewijs krijgen dat zij in Nederland mogen wonen en werken. Dit bewijs is een sticker in het paspoort of op een los papier. Soms krijgen zij een pasje (O-document). Oekraïners kunnen een afspraak maken om het bewijs van verblijf op te halen bij een ophaallocatie van de IND.

Inschrijving Basisregistratie Personen (BRP)

Het is belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zo snel mogelijk geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen (BRP), ook als ze bij een gastgezin verblijven. Inschrijving in de BRP is verplicht. Zo komen de Oekraïners in aanmerking voor bijvoorbeeld een zorgverzekering.

Rode Kruis opent hulplijnen

Het Rode Kruis is bereikbaar op: (070) 445 5888 – voor mensen die vragen hebben in het Nederlands. Het Rode Kruis is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 21.00 uur, zowel voor hulpvragen als hulpaanbod.

Via Whatsapp is het Rode Kruis bereikbaar op: 06 – 4815 8053 – voor vragen in het Engels en Oekraïens. U krijgt antwoord op de vraag via een bericht in het Engels of Oekraïens.  

Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 – 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian. 

Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO)

Per 1 juli treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. Dit is de manier waarop de zorg aan ontheemden uit Oekraïne met Burgerservicenummer wordt vergoed. Deze regeling kent hetzelfde zorgpakket als het al bestaande pakket voor asielzoekers (RMA). Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg.

Op de website van zorgverzekeringslijn staat meer informatie over zorgverzekeringen en de gezondheidszorg in Nederland. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. 

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen aan gemeente Lansingerland. Die werken wij regelmatig bij, maar het is niet compleet. We hebben namelijk nog niet alle informatie beschikbaar. Check altijd de website van de betreffende organisaties voordat u actie onderneemt. De regionale website voor meer informatie is de website van Rijnmond Veilig. Landelijke informatie vindt u op website van de Rijksoverheid.

Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 – 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian.

In life threatening situations call: 112

General practitioner

You have access to regular healthcare in the Netherlands. For more information check the answers below to the questions: “Als Oekraïners ziek worden, hebben ze dan recht op zorg?” and “Hoe zijn ontheemden uit Oekraïne verzekerd voor medische zorg?”

Nieuwsberichten

Informatie andere websites