Oekraïne informatiepagina

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne duurt nu al maanden, met verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen. Veel mensen uit Oekraïne hebben huis en haard verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. Mensen komen ook naar Nederland.

Translate this site in Ukrainian via Google

Langdurige opvang Oekraïners (LOO)

Niemand weet hoe lang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog duurt. We weten ook nog niet wanneer de mensen, die gevlucht zijn door de oorlog, terug kunnen naar huis. Ook de wederopbouw van een land na oorlog heeft tijd nodig. Een aantal mensen wordt opgevangen in de tijdelijke opvanglocatie de Kulck in Bergschenhoek. Ook hebben mensen opvang gevonden bij particulieren. De gemeente is blij met de inwoners en ondernemers die onderdak bieden aan mensen in nood.

Op onze website vindt u een pagina met extra informatie over Langdurige Opvang Oekraïners (LOO) in Lansingerland.

In Nederland blijven (IND-bewijs van verblijf)

U kunt van de IND een bewijs krijgen dat u in Nederland mag wonen en werken. Dit bewijs is een sticker in uw paspoort of op een los papier. Soms krijgt u een pasje (O-document). U kunt een afspraak maken om uw bewijs van verblijf op te halen bij een ophaallocatie van de IND. 

Inschrijving Basisregistratie Personen (BRP)

Het is belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zo snel mogelijk geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen (BRP), ook als ze bij u thuis verblijven. Inschrijving in de BRP is verplicht. Zo komen de Oekraïners in aanmerking voor bijvoorbeeld een zorgverzekering.

Rode Kruis opent hulplijnen

Het Rode Kruis is bereikbaar op: (070) 445 5888 – voor mensen die vragen hebben in het Nederlands. Zowel hulpvragen als hulpaanbod. Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 21.00 uur.  

Via Whatsapp is het Rode Kruis bereikbaar op: 06 – 4815 8053 – voor vragen in het Engels en Oekraïens. U krijgt antwoord op de vraag via een bericht in het Engels of Oekraïens.  

Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 – 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian. 

Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO)

Per 1 juli treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. Dit is de manier waarop de zorg aan ontheemden uit Oekraïne met Burgerservicenummer wordt vergoed. Deze regeling kent hetzelfde zorgpakket als het al bestaande pakket voor asielzoekers (RMA). Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg.

Op de website van zorgverzekeringslijn staat meer informatie over zorgverzekeringen en de gezondheidszorg in Nederland. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. 

RefugeeHelp.nl als landelijk platform

In maart is het platform RefugeeHelp.nl gelanceerd. Dit is een verzamelwebsite van alle particuliere initiatieven en de plek waar Nederlanders (particulieren) en Oekraïners terecht kunnen voor informatie. Het maakt Oekraïense vluchtelingen wegwijs vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen doordat het informatie en initiatieven bundelt van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld informatie en initiatieven vinden op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en juridische ondersteuning.

Op de website van vluchtelingenwerk vindt u meer informatie over wat u kunt doen.

Handreiking voor particulieren die opvang (willen) bieden

Er is een handreiking opgesteld door de Rijksoverheid, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB voor particulieren die opvang (willen) bieden. In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

De opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne is een andere opvang dan de tijdelijke noodopvang asielzoekers. Hierover leest u op onze pagina over noodopvang alle informatie.

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen aan gemeente Lansingerland. Die werken wij regelmatig bij, maar het is niet compleet. We hebben namelijk nog niet alle informatie beschikbaar. Check altijd de website van de betreffende organisaties voordat u actie onderneemt. De regionale website voor meer informatie is de website van Rijnmond Veilig. Landelijke informatie vindt u op website van de Rijksoverheid.

Are you from Ukraine and do you need help? Please contact Red Cross via Whatsapp: 06 – 4815 8053. They will answer your message in English or Ukrainian.

Emergency

In life threatening situations call: 112

General practitioner care

You are currently only entitled to emergency medical care, and you have access to regular healthcare in the Netherlands. In the event of health problems, you can take your healthcare question to the contact person (location manager or nurse) of the location where you are currently staying. They will refer you to the right healthcare provider and/or pharmacy.

Nieuwsberichten

Informatie andere websites