Nieuws

RSS

Wat kunt u doen tegen de eikenprocessierups?

In Lansingerland is de afgelopen jaren de eikenprocessierups aangetroffen. De brandharen veroorzaken lichamelijke klachten. Deze klachten bestaan uit hevige jeuk, huiduitslag, irritatie van de ogen en van de luchtwegen. Ook dit jaar is de eikenprocessie rups aanwezig in Lansingerland. Voorzichtigheid is daarom geboden in de nabijheid van eikenbomen in de maanden mei t/m september.

Eerste Groene Halte Rodenrijs zorgt voor verbinding stad en platteland

Kom met de metro naar de natuur! De eerste Groene Halte in regio Rotterdam, metrohalte Rodenrijs, is op vrijdag 17 mei feestelijk geopend door wethouder Michiel Muis van Lansingerland en wethouder Vincent Karremans van gemeente Rotterdam. De opening van Rodenrijs is tevens het officiële startsein voor de gezamenlijke pilot Groene Haltes Rotterdam e.o.

Verkiezing Europees Parlement 6 juni

Op donderdag 6 juni vindt in Nederland de verkiezing plaats voor het Europees Parlement. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. In de EU-landen vindt deze verkiezing plaats tussen 6 juni en 9 juni 2024. Lees meer over deze verkiezing.

Ganzentelling in Lansingerland; telt u ook mee?

Op zaterdag 6 juli vindt in Lansingerland voor de 2e keer de ganzentelling plaats. Voor deze telling zoekt de gemeente nog ganzentellers. Helpt u mee? Iedereen vanaf 12 jaar is welkom om mee te tellen.

Bespreking raadsvoorstel opvangplekken asielzoekers

Op maandag 13 mei wordt in de Commissie Samenleving het raadsvoorstel over de realisatie van opvangplekken voor asielzoekers besproken.

Gratis ophaalservice aan huis voor textiel

Sinds het begin van dit kalenderjaar is TexNL de nieuwe inzamelaar van textiel in de gemeente Lansingerland. Vorig jaar zijn er meerdere huis-aan-huis rondes geweest om textiel op te halen. Dit gaat veranderen. Speciaal voor inwoners van Lansingerland maakt TexNL het mogelijk een afspraak te maken om textiel gratis aan huis op te halen.

Status uitbraakonderzoek gastro-enteritis na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Meerdere mensen zijn ziek geworden na het bezoeken van Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Ze kregen maag- en darmklachten. We noemen dit ook wel gastro-enteritis. Het is belangrijk om te achterhalen hoe mensen besmet zijn geraakt om het in het vervolg te kunnen voorkomen. Daarom heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), een uitbraakonderzoek gestart.

Lancering HortiScience Innovation Center (HIC)

Een krachtige samenwerking tussen de gemeente Lansingerland, WUR en de incubators Yes!Delft en Startlife heeft geleid tot de ontwikkeling van een HortiScience Innovation Center (HIC). Het HIC is onderdeel van de Greenport Horti Campus en wordt gevestigd op de regionale campus van Wageningen University en Research (WUR) in Bleiswijk.

Mooie, plechtige 4 mei herdenkingen

Op 4 mei vonden in onze 3 kernen weer mooie, plechtige 4 mei herdenkingen plaats. Namens het gemeentebestuur, nabestaanden en diverse verenigingen en organisaties vond een bloemlegging plaats bij de verschillende oorlogsmonumenten. Ondanks het regenachtige weer was de belangstelling in elke kern zoals ieder jaar weer groot.

Update uitbraak van gastro-enteritis na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Meerdere mensen zijn ziek geworden na het bezoeken van Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Ze kregen maag- en darmklachten. Denk aan overgeven en diarree. We noemen dit ook wel gastro-enteritis. Hier wordt uitgebreid onderzoek naar gedaan.

Wethouder reikt Gemeentelijke erepenning uit

Wethouder Titia Cnossen heeft vorige week de Gemeentelijke erepenning uitgereikt aan de heer Ton van den Berg, oprichter van Dierenweide ’t Ezelsbruggetje in Bleiswijk. Hij ontving deze erepenning een jaar na de overdracht van ‘t Ezelsbruggetje.

Zwemmen in open water: waar moet u rekening mee houden?

Op warme dagen is het heerlijk om tijd door te brengen in en aan het water. Dit is gezond en leuk, maar niet zonder risico’s. Jaarlijks verdrinken ongeveer 100 mensen bij zwemmen in open water of worden ziek door vervuild water. Kies daarom voor zwemmen bij aangewezen zwemlocaties.

Uitreiking Koninklijke onderscheidingen Lansingerland

Op vrijdag 26 april 2024 reikte burgemeester Pieter van de Stadt aan 7 Lansingerlandse inwoners met trots een Koninklijke onderscheiding uit.

Naam ‘Rottemerentunnel’ boven tunnelingang A16 onthuld

Wethouder Simon Fortuyn en Floortje Hanneman, directeur bij Rijkswaterstaat, hebben de naam boven de ingang van de nieuwe tunnel in de A16 onthuld: ‘Rottemerentunnel’. De tunnel maakt onderdeel uit van de A16 Rotterdam, de nieuwe verbinding tussen de snelweg A16 bij het Terbregseplein en de snelweg A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De tunnel en snelweg worden eind 2025 opengesteld voor verkeer.

Gratis bezorgen reisdocumenten

Vanaf 1 september 2023 biedt de gemeente de mogelijkheid aan om reisdocumenten gratis te laten bezorgen, thuis of op een ander adres in Nederland*. Voor het aanvragen van reisdocumenten moet u wel altijd naar het gemeentehuis komen.

Bedenkt u de naam voor het nieuwe afvalbrengstation?

In 2025 opent de gemeente Lansingerland het nieuwe afvalbrengstation aan de Dorsvloerweg in Bergschenhoek. Wij vragen aan onze inwoners om mee te denken voor een naam voor dit nieuw te bouwen afvalbrengstation. Heeft u een idee voor de nieuwe naam voor deze plek waar we samen zorgen voor meer hergebruik en waar we afval voorkomen? Doe dan mee aan de naamwedstrijd!

Scholen en bedrijven prikken zwerfafval

De afgelopen weken zijn er meerdere bedrijven, scholen en ambtenaren van onze gemeente aan de slag gegaan met het prikken van zwerfafval. Door samen afval te verwijderen zijn er veel dieren gered die daar anders in verstrikt raken. We hebben aan deze prikactie een wedstrijd gekoppeld: leuke foto’s van de lunchloopjes zijn beloond. Graag maken we de prijswinnaars bekend.

Maak kennis met onze groenaannemers

In de gemeente zijn er verschillende aannemers aan het werk om het groen te onderhouden. Graag stellen wij hen aan u voor! Ze vertellen u meer over wat ze precies doen in de kernen. In Bleiswijk wordt het groen onderhouden door firma Megron BV en in Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs is dit Moree.

BPD en Batenburg starten ontwikkeling 1200 woningen Wilderszijde

Gisteren werd de realisatieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van de nieuwe 'Lansingerlandse' woonwijk Wilderszijde. Voor BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Batenburg bouw & ontwikkeling betekent dit de start van de ontwikkeling van zo’n 1.200 woningen. De gehele gebiedsontwikkeling bestaat straks uit 2.700 nieuwe woningen.

Bouw Wilderszijde Bergschenhoek gestart fase 3

De start van de derde en laatste fase van Wonen in Buyten is met een knal van start gegaan. Op 21 september werd dit moment gevierd met de nieuwe bewoners. In Wilderszijde verrijst de komende tien jaar een toekomstbestendige woonwijk. Groen en klimaatadaptief met minimaal 2.600 duurzame woningen, basisscholen, een gezondheidscentrum en kleinschalige commerciële voorzieningen om de hoek.

Partijen zetten hun handtekening onder proefverkaveling gebiedsontwikkeling Wilderszijde

Na de vaststelling van het bestemmingsplan eind 2021 zijn de Gemeente Lansingerland en de Ontwikkelingscombinatie BBGZ (Batenburg Bouw & Ontwikkeling, BPD Gebiedsontwikkeling en Zondag Ontwikkeling) aan het werk gegaan met het opstellen van een proefverkaveling.

Lansingerland: na 25 jaar eindelijk werk van wijk Wilderszijde

De gemeente Lansingerland heeft na zo'n 25 jaar aan discussie en uitstel besloten tot de bouw van de wijk Wilderszijde. Er komen in Bergschenhoek tussen de 2.600 en 3.000 nieuwe woningen bij. Volgens planning worden er tot 2033 jaarlijks zo'n 300 tot 400 woningen opgeleverd. De ontwikkeling en bouw van de toekomstige wijk kan van start nu de gemeenteraad van Lansingerland akkoord is gegaan met het nieuwe bestemmingsplan.

Lansingerland en BBGZ ondertekenen overeenkomst voor circa 2.000 nieuwbouwwoningen Wilderszijde

Lansingerland en BBGZ hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en bouw van zo’n 2.000 woningen in het plangebied Wilderszijde. De woningen zijn een mix van (sociale huur)appartementen, (betaalbare en bereikbare) rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. De gemeente en BBGZ bekrachtigden de afspraken voor hun deelplan op 22 december. De plannen kunnen nu verder uitgewerkt en tot  realisatie worden gebracht.