Omgevingsplan bouwsteen 1 – bestaande woonwijken – ter inzage

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Hierin staat dat voor 2032 alle bestemmingsplannen vervangen moeten zijn door 1 omgevingsplan. In Lansingerland is ervoor gekozen om het omgevingsplan stap voor stap, per gebied op te bouwen. Het omgevingsplan wordt opgebouwd met 8 bouwstenen. Deze aanpak voor de opbouw van het omgevingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad.
De 1e stap in dit proces is de terinzagelegging van de 1e wijziging van het omgevingsplan. Dit wordt bouwsteen 1 genoemd. Deze bouwsteen gaat over de bestaande woonwijken. (zie de afbeelding hieronder).

Wat houdt bouwsteen 1 in?
In bouwsteen 1 staan de regels voor de bestaande woonwijken. Deze regels komen vooral uit de hiervoor bestaande bestemmingsplannen. In deze bouwsteen worden ook een aantal nieuwe regels toegevoegd. Hieronder lees je er meer over.
In januari 2024 zijn er dialoogbijeenkomsten geweest met bewoners en belanghebbenden. Tijdens deze bijeenkomsten werd er gesproken over 6 onderwerpen uit de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is in 2022 vastgesteld door de gemeenteraad en is dus nieuw in vergelijking met de eerdere bestemmingsplannen. Daarom is gekeken naar welke regels geactualiseerd of aangepast moeten worden. Naar aanleiding van de dialoogbijeenkomst worden de volgende regels opgenomen in de ontwerpwijziging van het omgevingsplan:
- Inwoning door een ander huishouden
De hoofdbewoner moet verplicht in de woning blijven wonen. Per persoon moet er 12m2 woonruimte zijn. Daarnaast zijn er nog andere regels om mistanden te voorkomen. Deze regeling moet bijdragen aan het op kleine schaal verminderen van de woningnood. - Hulpmiddelenstalling
Inwoners die vanwege medische redenen een hulpmiddel gebruiken, zoals een scootmobiel, kunnen in de voortuin hiervoor een stalling plaatsen. De regeling bevat regels over bijvoorbeeld afmetingen van de hulpmiddelenstalling. - Warmtepompen
Door deze regels wordt het makkelijker om in de voortuin een warmtepomp te plaatsen. Deze regels moeten bijdragen aan de warmtetransitie.
Sommige regels worden eenvoudiger gemaakt, zodat ze makkelijker te begrijpen en te gebruiken zijn. Een voorbeeld hiervan zijn de regels over de dakkapellen aan de voorkant van de woning. De regels in de ontwerpwijziging zijn versoepeld ten opzichte van de bestemmingsplannen. Hierdoor hoeven inwoners in de toekomst geen vergunning aan te vragen voor een dakkapel aan de voorkant van de woning als ze zich aan de algemene regels houden. Deze algemene regels gaan voor een gedeelte over afmetingen.
De regels die hierboven worden genoemd, staan in de ontwerpwijziging van bouwsteen 1. Dit betekent dat ze nog niet gelden. Ze moeten eerst goedgekeurd worden door de gemeenteraad.
Wanneer kun je reageren?
Vanaf 27 februari 2025 ligt de 1e wijziging van het omgevingsplan ter inzage gedurende 6 weken. De 1e wijziging van het omgevingsplan kun je gedurende deze periode bekijken via:
- De gemeente website waar de bijlagen van de wijziging staan, zoals de burgerparticipatieverslagen, onder terinzagelegging omgevingsplan of;
- Het digitale omgevingsloket, waar de hele ontwerpwijziging staat. Bekijk dit via de website van het Omgevingsloket of;
- Op de website Overheid.nl onder het kopje “officiële bekendmakingen”. Hier staat het besluit van de ontwerpwijziging.
Je hebt in deze periode de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen tegen onderdelen van de wijziging.
Na de inzageperiode wordt bouwsteen 1, inclusief eventuele zienswijzen besproken in de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt vervolgens een besluit over de definitieve wijziging van het omgevingsplan.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
Bekijk dan op onze website het omgevingsplan of neem contact op via de e-mail omgevingsplan@lansingerland.nl
Wat is het omgevingsplan?
In de omgevingsvisie staat hoe de gemeente het leefgebied wil ontwikkelen en beschermen. Die keuzes worden uitgewerkt in het omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat zo de regels voor de fysieke leefomgeving.
De gemeente kan voor ieder gebied zeggen welke activiteiten wel of niet toegestaan zijn, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid. In het omgevingsplan hoeft de gemeente niet specifiek te bepalen wat er in welk gebied komt.