Het Omgevingsplan
In het Omgevingsplan staan de algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. De regels zijn er om bepaalde waarden van de leefomgeving te beschermen. Die regels staan nu nog in bestemmingsplannen. Vanaf 2032 moeten alle bestemmingsplannen vervangen zijn door één Omgevingsplan dat vastgesteld is door de gemeenteraad.
De samenstelling van het Omgevingsplan
In Lansingerland is ervoor gekozen om het Omgevingsplan per gebied op te bouwen. Dit noemen we bouwstenen. De gemeenteraad heeft deze verschillende delen van het Omgevingsplan vastgesteld. Het is mogelijk om van het vastgestelde Omgevingsplan af te wijken via een omgevingsvergunning.
We hanteren in Lansingerland de volgende bouwstenen:
- Bestaande woonwijken
- Linten en buurtschappen
- Glastuinbouw
- Integratie APV
- Centra Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk
- Buitengebied zonder glastuinbouw/groene flanken
- Bedrijventerreinen
- Overige gebieden en onderwerpen
De bestemmingsplannen van de linten en buurtschappen zetten we in fases over naar het omgevingsplan. De nieuwe regels in het omgevingsplan gelden misschien niet meteen voor u, maar wel op een later moment. We betrekken inwoners, ondernemers en andere organisaties uit de linten en buurtschappen graag bij het vormgeven van deze nieuwe regels. Denkt u ook mee?
Meld u aan voor één van de bijeenkomsten
Stuur een e-mail naar omgevingsplan@lansingerland.nl en geef aan naar welke bijeenkomst u komt. Vragen over de bijeenkomst kunt u ook naar dit e-mailadres versturen.
Donderdag 19 september 2024
- Van 19.00 tot 22.00 uur
- Gemeentehuis
- Tobias Asserlaan 1, Bergschenhoek
Maandag 23 september 2024
- Van 19.00 tot 22.00 uur
- Zalencentrum Rehoboth
- Wilhelminastraat 2, Berkel en Rodenrijs
Donderdag 26 september 2024
- Van 19.00 tot 22.00 uur
- Gereformeerde kerk Open Hof
- Dorpsstraat 50, Bleiswijk
Het programma
Tijdens de dialoogbijeenkomsten bespreken we de volgende onderwerpen:
De mogelijkheid om woningen toe te voegen
Bestemmingsplannen geven soms mogelijkheden om woningen toe te voegen. Met de nieuwe Omgevingswet kijken wij of we van deze mogelijkheid gebruik willen maken.
De gemengde functies (wonen en bedrijvigheid)
In de linten en buurtschappen wordt gewerkt en gewoond. Hoe kunnen deze verschillende activiteiten goed naast elkaar bestaan? En welke regels zijn hiervoor nodig?
Parkeren voor bezoekers
Hier gaat het over regels voor bijvoorbeeld loopafstanden voor bezoekers naar parkeerplekken, parkeren bezoekers verplichten op eigen terrein, parkeernorm verruimen, versoepelen of anders aanpakken.
U heeft een concreet plan of idee dat niet past in het geldende Omgevingsplan. Het blijft dan mogelijk om af te wijken van het vastgestelde omgevingsplan via een:
- buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)
- wijziging Omgevingsplan
Een BOPA kan eenmalige, concrete projecten of eenvoudige aanvragen vergunnen. Een wijziging Omgevingsplan is voor complexere gevallen of als het plan nog niet helemaal uitgewerkt is. U kunt een gratis vooroverleg over uw plan of idee met de gemeente indienen via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Nadat u een vooroverleg heeft ingediend
Na het indienen van een vooroverleg toetsen wij uw initiatief aan de regels uit het Omgevingsplan. Voor een initiatief voor verandering aan de fysieke leefomgeving is er een nieuwe aanpak. We bekijken eerst of uw initiatief wenselijk is. Daarna onderzoeken we de haalbaarheid.
U wilt weten welke regels er gelden voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld omdat u wilt (ver)bouwen. U kunt dan het omgevingsplan inzien. Via Regels op de kaart kunt u het Omgevingsplan gratis bekijken.