Herinrichting Berkel Centrum West

Het centrum van Berkel en Rodenrijs is hét hoofdwinkelcentrum van onze gemeente. Door de toename van het aantal inwoners is het nodig om het bestaande centrum in Berkel en Rodenrijs uit te breiden. Dit doen we aan zowel de oost- als de westzijde. De ontwikkeling in Berkel Centrum West is in volle gang. De uitbreiding zorgt voor een fijne plek om te wonen, werken, winkelen en te ontspannen.

Waar staan we?

Het laatste appartementencomplex is in aanbouw. Als de bouw klaar is richt de gemeente het openbare gebied erom heen in.

De bouw van het nieuwe cultuurhuis ‘Casa Cadanza’ is gestart. De waterpartij, de bruggen en de bestrating rondom het gebouw worden afgerond nadat het gebouw klaar is. Tussen het cultuurhuis en de appartementen komt een horecapaviljoen met terrassen aan het Westerplein. De start bouw hiervan is nog niet bekend.

In 2025/2026 verwachten we met de oplevering van Casa Cadanza en het horecapaviljoen de herinrichting van Berkel Centrum West af te ronden.

Meer winkels, horeca en parkeerplaatsen aan de Westzijde

Tussen de Westersingel en de Gemeentewerf is maar liefst 5.600 m2 extra aan winkels en horeca gebouwd. Het bruisende hart is het Westerplein met meerdere terrassen. Er zijn 608 extra openbare parkeerplaatsen toegevoegd. Dit is inclusief de parkeergarage onder de Lidl.  

Extra woningen

Naast de voorzieningen zijn er 170 appartementen gebouwd. Ze verschillen in grootte. Ze zijn geschikt voor starters, gezinnen en ouderen. Huur- en koopwoningen wisselen elkaar af. Uiteraard allemaal gebouwd met oog op de toekomst.

2024 t/m 2022

Februari 2024

Start bouw cultuurhuis Casa Cadanza

In februari 2024 is gestart met de bouw van cultuurhuis Casa Cadanza.

11 december 2023

Start bouw het Kwadrant

De bouw van het wooncomplex Het Kwadraat is op 11 december 2023 officieel gestart. Het complex biedt een unieke mix van comfortabele appartementen en moderne voorzieningen.

November 2022

Oplevering bouwblok 1 t/m 4

In november 2022 vond de oplevering plaats van:

 • blok 1 (Brinkhof)
 • blok 2 (de Compagnie)
 • blok 3 (Alluvium)
 • blok 4 (Westerpoort)

Meer informatie over de verschillende woonblokken leest u op de website van Berkel Centrum West.

Mei 2022

Openstelling nieuwe fietsbrug

In februari 2022 zijn de eerste brugdelen geplaatst voor de nieuwe fietsbrug aan de Rontgenstraat. In de periode erna is de brug afgewerkt. In mei 2022 is de nieuwe fietsbrug aan het einde van de Rontgenstraat opgeleverd en daarmee open voor publiek.

Heeft u vragen over de tijdlijn, een bestand of een vergadering? Dan kunt u een mail sturen naar berkelcentrum@lansingerland.nl.

Verslag, vraag en antwoord

Het centrum is vanuit alle richtingen makkelijk te bereiken. De winkels en de woningen blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden.

 • Komt u lopend?
  De looproute is met borden aangegeven. Het hele centrum van Berkel en Rodenrijs is een voetgangersgebied. Na de sluitingstijden van de winkels worden delen opengesteld voor fietsers. Uitzondering hierop is het deel tussen Westersingel en de Gemeentewerf. Hier mag gefietst worden, ook tijdens de openingstijden van de winkels. Dit omdat de Westersingel onderdeel uitmaakt van een doorgaande fietsroute. In het gebied is dit aangegeven met borden ‘fietser te gast’.

 • Komt u op de fiets?
  Het gehele gebied is fietsvrij. Enige uitzondering hierop is dus de aansluiting tussen de Westersingel en de Gemeentewerf, hier is de fietser te gast in het voetgangersgebied. Op meerdere plekken zijn parkeernietjes geplaatst. Dit zijn hekjes speciaal bedoeld om uw fiets aan vast te zetten. Doorgaand fietsverkeer kan ook gebruikmaken van de nieuwe fietsbrug tussen de Gemeentewerf en de Röntgenstraat.

 • Komt u met de auto?
  Berkel Centrum West is autovrij. Alleen ondernemers mogen op bepaalde tijdstippen het gebied in om hun onderneming te bevoorraden. Parkeren doet u in de omgeving.

Er is ruime parkeergelegenheid in en rondom het centrum. Naast de parkeerplaatsen nabij de Albert Heijn en achter de Wibra is er een overdekte parkeergarage bij de Lidl. U bereikt de garage via de Gemeentewerf.

Voor een groot deel van de openbare plekken geldt de blauwe zone. Het parkeerterrein achter de Wibra (145 plekken) is daarop de grootste uitzondering. Hier is geen tijdslimiet van toepassing.

Lansingerland is een snel groeiende gemeente. Er zijn en worden nog veel nieuwe woningen gebouwd. We verwachten voorlopig een toename van ca. 1.000 inwoners per jaar. Door de groei van het aantal inwoners zijn er meer supermarkten en winkels nodig. Ook is er behoefte aan meer horeca en cultuur. Daarbij biedt het gebied zelf ook ruimte aan nieuwe woningen.

Jazeker! Hieronder de belangrijkste stukken.

Ontwerp Berkel Centrum West (pdf, 2 MB)
Visualisaties centrum en fietsbrug (pdf, 27 MB)
Parkeervoorzieningen centrum (pdf, 1.6 MB)
Print en kleur: de Berkel Centrum West kleurplaat (pdf, 3.5 MB)
Spread Hart van Lansingerland en de Heraut – november 2021 (pdf, 1.6 MB)
Spread Hart van Lansingerland en de Heraut – oktober 2022 (pdf, 6 MB)
Bestemmingsplan (pdf, 3.8 MB)

Heeft u vragen over deze documenten, kunt u deze niet openen of mist u iets? Stuur dan een mail naar: berkelcentrum@lansingerland.nl.

Met de aannemers zijn afspraken gemaakt. De werktijden en de bouwroutes liggen vast. Het bouwverkeer rijdt via de Oudelandselaan en de Gemeentewerf het bouwterrein op.

De ontwikkelcombinatie Berkel Centrum West B.V. bouwt Berkel Centrum West. Zij hebben een omgevingsmanager aangesteld waar u terecht kunt met eventuele vragen of opmerkingen. De omgevingsmanager bereikt u door een mail te sturen naar: omgevingsmanager@berkelcentrumwest.nl.

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het openbare gebied. Heeft u iets te melden over dit openbare gebied? Maakt u dan een melding via Buiten Op Orde.

Dit is niet meer mogelijk. Alle woningen zijn verkocht of verhuurd.

Ja, de gemeenteraad heeft het bestemmingsplan (pdf, 3.8 MB) op 29 november 2018 vastgesteld.

Kunt u het PDF-bestand niet openen? Stuur dan een mail naar berkelcentrum@lansingerland.nl.

Dit is afhankelijk van het onderwerp waar u een vraag over heeft.

Contact

Onderaan deze pagina vindt u meerdere vragen en antwoorden over het project. Mist u een vraag? Neem dan contact op met het projectteam Berkel Centrum. U kunt het projectteam bereiken door een mail te sturen naar berkelcentrum@lansingerland.nl of te bellen naar 010 800 40 00.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Archief

Heeft u niet kunnen vinden wat u zocht? Kijk dan eens in ons webarchief.