Cultuurhuis Casa Cadanza

Een lang gekoesterde wens van de gemeente, bewoners en Bibliotheek Oostland gaat in vervulling: Maart 2019 nam het college van Lansingerland de beslissing dat er in het centrum van Berkel en Rodenrijs een cultuurhuis komt. Een Cultuurhuis met de naam Casa Cadanza. Het Cultuurhuis komt in het vernieuwde westelijke deel van het winkelcentrum (Berkel Centrum West). Inmiddels zijn de werkzaamheden voor de realisatie van het cultuurhuis in volle gang.

Cultuur in alle kernen

De komst van een cultuurhuis past in de ambities uit de gemeentelijke Cultuurnota en de Nota Cultuurhuizen. Daarmee heeft elke kern haar eigen culturele voorziening: ’t Web in Bleiswijk, de Cultuurfabriek in Bergschenhoek en Casa Cadanza in Berkel en Rodenrijs. De programmering van de 3 cultuurhuizen sluit goed op elkaar aan.

Over Casa Cadanza

Voor Casa Cadanza is een stichting opgericht. Deze stichting gaat samen met inwoners en culturele partijen aan een passende invulling van het cultuurhuis werken. Casa Cadanza wordt een huis waar cultuur in de breedste zin van het woord beleefd wordt. Met 2 filmzalen, een theaterzaal, cursusruimtes, horeca en een vestiging van Bibliotheek Oostland wordt dit het kloppende culturele hart van de gemeente Lansingerland. Casa Cadanza is een plek waar je je thuis voelt, graag komt en bovenal een huis waar jouw nieuwsgierigheid gewekt wordt.

De naam Casa Cadanza

De naam Casa Cadanza is tot stand gekomen bij een namenwedstrijd eind 2021. Het is een samenvoeging van twee inzendingen van inwoners: ‘Casa’ verwijst naar het gebouw dat straks de culturele huiskamer van Lansingerland is. ‘Cadanza’ is afgeleid van het woord Cadans, beweging. Alles danst en beweegt in het gebouw en ook daarbuiten, ook het water in de naastgelegen haven. Naar verwachting opent het cultuurhuis eind 2025 haar deuren.

Vraag en antwoord

Cultuurhuis Casa Cadanza komt aan de Westersingel 41 in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Dit deel van het centrum noemen we Berkel Centrum West. De bouwplaats waar het cultuurhuis zal verrijzen, grenst aan het grote parkeerterrein aan de Westersingel en het Westerwater. Hier leest u meer informatie over de herinrichting van Berkel Centrum West.

De gemeente heeft een projectorganisatie opgezet die samen met de aannemer Batenburg Bouw & Ontwikkeling en architectenbureau RPHS+ de opdracht heeft om het Cultuurhuis te realiseren.

April 2022

De eerste officiële stap richting realisatie plaats door het sluiten van een ontwikkelovereenkomst tussen de gemeente en ontwikkelcombinatie BCW.

Oktober 2023

De ondertekening van de aanneemovereenkomst tussen de ontwikkelcombinatie BCW, Batenburg Bouw & Ontwikkeling en de gemeente vond plaats. Daarnaast is de samenwerkings- en huurintentieovereenkomst tussen de gemeente, stichting Cultuurhuis en bibliotheek Oostland getekend.

14 februari 2024

Werd de feestelijke paal geslagen.

Eind 2025

Het pand wordt opgeleverd en Cultuurhuis Casa Cadanza opent zijn deuren.

Heeft u een vraag over het Cultuurhuis? Dan kunt u deze stellen via een mail naar de gemeente, casacadanza@lansingerland.nl of door te mailen naar de Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza via info@casacadanza.nl. Wilt u meedenken, heeft u goede ideeën of voorstellen? Gebruikt u dan ook de bovenstaande mailadressen. U kunt ook bellen naar de gemeente via 010 800 40 00 en vragen naar projectmedewerker Margriet Luth.

Meer informatie

Alle ontwikkelingen vindt u op de website Casa Cadanza.

U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief en ontwikkelingen volgen op sociale media: Facebook en Instagram.  

Impressie Cultuurhuis, bron: RPHS+