Cultuurhuis Casa Cadanza

Een lang gekoesterde wens van de gemeente, bewoners en Bibliotheek Oostland gaat in vervulling: op dinsdag 12 maart 2019 nam het college van Lansingerland de beslissing dat er in Berkel en Rodenrijs een cultuurhuis komt. Per 3 februari 2022 heeft het Cultuurhuis een naam: Casa Cadanza. Het Cultuurhuis komt in het nieuw te ontwikkelen westelijke deel van het winkelcentrum.

De komst van een cultuurhuis past in de ambities uit de Cultuurnota en de Nota Cultuurhuizen die de gemeenteraad heeft vastgesteld in 2017. Daarmee heeft elke kern haar eigen culturele voorziening: ’t Web in Bleiswijk, de Cultuurfabriek in Bergschenhoek en een cultuurhuis in Berkel en Rodenrijs met ieder een eigen culturele agenda. Deze sluiten qua programmering goed op elkaar aan.

Naast bewoners zijn ook mogelijke partners enthousiast over het Cultuurhuis. Het biedt kansen om culturele, sociale en economische doelen waar te maken.

Start voorzitter Casa Candanza

De heer ter Steeg gaat aan de slag als voorzitter van de Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza. Het spiksplinternieuwe cultuurhuis dat in het hart van Berkel Centrum West wordt gerealiseerd, opent medio 2025 haar deuren. Met de voorzitter aan boord is het tijd voor vervolgstappen.

Subsidieregeling Opbouw Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza

Voor de opbouw van het Cultuurhuis Casa Cadanza is een tijdelijke subsidieregeling van kracht. Met deze regeling krijgt de Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza financiële middelen om de opstartwerkzaamheden in 2023 en 2024 te verrichten.

In de subsidieregeling Opbouw Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza leest u hier meer over. U kunt het subsidieformulier (pdf, 110 kB) downloaden.

Vraag en antwoord

Op donderdag 3 februari maakte wethouder Cultuur Titia Cnossen in het centrum van Berkel en Rodenrijs de naam van het nieuwe cultuurhuis bekend. Dit deed zij door bij de bouwplaats een vlag te hijsen van: Casa Cadanza!

Eind september 2021 kregen alle inwoners via een kaart huis-aan-huis een oproep om namen in te dienen voor het nieuwe cultuurhuis. En dat cultuur leeft in Lansingerland is duidelijk! Er werd massaal gereageerd. Maar liefst 435 namen werden ingediend. De Jury Naamgeving Cultuurhuis, met cultureel betrokken Lansingerlanders van verschillende leeftijden, heeft zich vervolgens gebogen over alle creatieve inzendingen. Het was een uitdagende opgave die met succes is afgerond. Het resultaat mag er zijn!

Casa Cadanza is een samenvoeging van twee inzendingen van inwoners:

Casa verwijst naar het gebouw dat straks de culturele huiskamer van Lansingerland is.
Cadanza is afgeleid van het woord Cadans, beweging. Alles danst en beweegt in het gebouw en ook daarbuiten, ook het water in de naastgelegen haven.

Wethouder Cultuur Titia Cnossen: “Dit nieuwe cultuurhuis in Berkel en Rodenrijs is een aanwinst, naast de al bestaande cultuurhuizen, voor Lansingerland en de regio. Deze mooie en passende naam Casa Cadanza maakt de komst van dit cultuurhuis nog concreter. Het gaat meer leven en we kijken uit naar de bouw. Er staat nog van alles te gebeuren voordat we de volgende mijlpaal met elkaar vieren: het slaan van de eerste paal, eind van dit jaar.”

Wat staat er op korte termijn te gebeuren?

Op 9 februari 2022 valt een tweede kaart bij de inwoners op de deurmat om Casa Cadanza en de website te introduceren, die vanaf vandaag online is (3 februari). Vanaf april is er een 3D-presentatie van het cultuurhuis te bekijken in de bibliotheek in Berkel en Rodenrijs. Ook wordt er een stichting opgericht met een voorzitter die, in samenwerking met de inwoners en culturele partijen, aan een passende invulling van het cultuurhuis gaat werken. En ondertussen gaan alle (voorbereidende) werkzaamheden op de bouwplaats gestaag door. Eind 2024 openen de deuren van Casa Cadanza!

Alle ontwikkelingen rond Casa Cadanza vindt u op de website. Daar vindt u onder andere de eerste podcast over Casa Cadanza. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Ook kunt u de ontwikkelingen volgen op sociale media: Facebook en Instagram.

In het centrum van Berkel en Rodenrijs vinden er de komende jaren veel ontwikkelingen plaats. Het winkelcentrum van Berkel en Rodenrijs wordt uitgebreid. Ook komen er nieuwe woningen. En ook Casa Cadanza krijgt er een plek.

Casa Cadanza komt aan Westersingel 41. Het eerste teken van de locatie is de vlaggenmast aan de rand van parking 2 met daaraan de vlag met daarop de naam van het Cultuurhuis.

Meer informatie over herinrichting Berkel Centrum West vindt u op onze website.

De gemeente heeft een projectorganisatie opgezet die samen met de bouwer en architect de opdracht heeft om het Cultuurhuis te realiseren. Een eerste officiële stap richting realisatie is het sluiten van een ontwikkelovereenkomst met de ontwikkelcombinatie BCW (Berkel Centrum West) in het 3e kwartaal 2023.

De eerste paal voor het Cultuurhuis wordt in het 3e of 4e kwartaal van 2023 geslagen en naar verwachting gaan de deuren van het nieuwe cultuurhuis eind 2025 open.

In augustus 2022 hield de gemeente Lansingerland een peiling over de ontwikkeling van Cultuurhuis Casa Cadanza onder inwoners en andere belanghebbenden. Het doel van de peiling was om meer inzicht te krijgen in de ideeën die inwoners hebben bij een cultuurhuis, wat zij verwachten en wat hun wensen zijn. Het onderzoek heeft waardevolle informatie opgeleverd waarmee de gemeente het cultuurhuis verder kan ontwikkelen en de Stichting Cultuurhuis Casa Cadanza vervolgstappen kan zetten op het gebied van exploitatie en programmering. Van de opgehaalde informatie is een infographic [link infographic] gemaakt die ter informatie met de gemeenteraad en culturele partijen is gedeeld.

Donderdag 24 november vond een inspiratiesessie plaats voor Cultuurhuis Casa Cadanza. Het projectteam kijkt terug op een geslaagde avond, waarbij ca. 40 deelnemers (inwoners en vertegenwoordigers van culturele partijen) informatie ontvingen, inspiratie deelden en deelnamen aan een creatieve sessie over de toekomst van Casa Cadanza. Daniel Hentschel, visueel verslaglegger, maakte een visueel verslag. Bekijk dit visuele verslag op de website van Casa Cadanza.

Woensdag 20 april 2022 tekenden Ontwikkelcombinatie Berkel Centrum West B.V. (BCW) en de gemeente Lansingerland de ontwikkelovereenkomst voor het Cultuurhuis Casa Cadanza in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Namens BCW tekenden Rob Waaijer (Waaijer Projektrealisatie BV) en Erik den Breejen (ABB Bouwgroep BV). Wethouder Cultuur Titia Cnossen tekende namens de gemeente. Lees meer over de ondertekening.

Heeft u een vraag over het Cultuurhuis? Dan kunt u deze stellen via een mail naar casacadanza@lansingerland.nl. Wilt u meedenken, heeft u goede ideeën of voorstellen? Gebruikt u dan ook dit mailadres. U kunt ook bellen naar de gemeente via (010) 800 4000 en vragen naar projectmedewerker Margriet Luth.

Meer informatie

Alle ontwikkelingen rond Casa Cadanza vindt u op de website. Daar vindt u onder andere de eerste podcast over Casa Cadanza. U kunt zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Ook kunt u de ontwikkelingen volgen op sociale media: Facebook en Instagram.

Impressie Cultuurhuis, bron: RPHS+