Oekraïne: opvang in Lansingerland

Wij hebben een aantal veelgestelde vragen rond de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

De toewijzing van de flexwoningen op de langdurige opvanglocatie in Lansingerland wordt centraal gedaan door het Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS). Dit gebeurt op basis van onze beleidsregels, waarmee we een zorgvuldige plaatsing in de langdurige opvang locatie borgen. Oekraïners met lokale binding hebben hierin voorrang, waarna we binnen de regio (Rotterdam-Rijnmond) kijken en vervolgens zelfs landelijk. Het RCVS matcht de ontheemde Oekraïners aan een passende flexwoning.

Er is een handreiking opgesteld door de Rijksoverheid, in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB voor particulieren die opvang (willen) bieden. In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.