Oekraïne: algemene informatie

Wij hebben een aantal veelgestelde algemene vragen rond de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

Het Rode Kruis is bereikbaar op: (070) 445 5888 – voor mensen die vragen hebben in het Nederlands. Zowel hulpvragen als hulpaanbod. Bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 21.00 uur. 

Via Whatsapp is het Rode Kruis bereikbaar op: 06 – 4815 8053 – voor vragen in het Engels en Oekraïens. U krijgt antwoord op de vraag via een bericht in het Engels of Oekraïens.

Ja, er is een regeling getroffen voor mensen die net in Nederland aankomen. Als mensen leefgeld ontvangen, dan vervalt deze regeling.

Meer informatie vindt u op de website OV.nl en op de websites van diverse vervoerders.

Voor grootschalige opvang: alle mensen komen centraal op 1 punt binnen in Nederland. Daarna gaat men naar Rotterdam en kijkt de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond waar er plek is. Dan gaan de mensen naar deze bestemming in de regio.
Particuliere opvang proberen we ook zoveel mogelijk centraal te laten lopen. Inwoners die zich niet hebben aangemeld en mensen in huis hebben genomen, verzoeken we om zich te melden.  

Er vindt een paspoort-scan plaats, zodat we weten of mensen recht hebben op opvang. Indien dit niet zo is, dan schakelt de veiligheidsregio het COA in. En wordt andere opvang geregeld.

We roepen particulieren op als men mensen in huis neemt, dit te melden via het aanmeldformulier van takecarebnb of rijnmondveilig.nl. Houd er ook rekening mee dat het om langdurige opvang gaat als u mensen in huis neemt.   

Mensen krijgen medische hulp als dat nodig is.

Per 1 juli treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. Dit is de manier waarop de zorg aan ontheemden uit Oekraïne met Burgerservicenummer wordt vergoed. Deze regeling kent hetzelfde zorgpakket als het al bestaande pakket voor asielzoekers (RMA). Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg.

Op Zorgverzekeringslijn.nl staat meer informatie over zorgverzekeringen en de gezondheidszorg in Nederland. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens. 

Ja, sinds 1 april komen vluchtelingen in aanmerking voor een vergoeding.

De regels voor opvang en leefgeld van vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland gaan veranderen. Dat gebeurt in twee stappen: in december 2022 en in februari 2023. De regels staan beschreven in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO). Op de website van Rijksoverheid leest u wat er precies verandert en wat dit betekent voor u en uw gezin.

Ja, vanaf 15 juni 2022 kunnen Oekraïners in Nederland eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen. U kunt hiervoor terecht bij GWK Travelex. Meer informatie is te vinden op de website Refugee Help. Deze regeling geldt in eerste instantie voor 3 maanden en loopt tot 15 september 2022.

Dit kan het gemakkelijkst via Google translate of via een ‘praatplaat’. We voegen de afbeelding bij.

Jazeker, de Rijksoverheid heeft een folder gemaakt met informatie. Deze is beschikbaar in drie talen: NederlandsEngels en Oekraïens.

We gaan zorgvuldig om met mensen die naar Lansingerland/Nederland komen. We toetsen en registreren mensen. Daarbij zijn we extra alert als het om kinderen gaat, die zonder ouders naar Nederland komen.

In de flyer Voorkom uitbuiting van vluchtelingen staat wat u kunt doen om uitbuiting van vluchtelingen te voorkomen. Lees hoe u de verschillende vormen van mensenhandel herkent en waar u melding kunt doen.

Kunt u deze flyer niet goed lezen, maar u heeft vermoedens van mensenhandel? Meld dit dan bijvoorbeeld bij het Team Mensenhandel bij de Politie. Zij zijn bereikbaar op 0900 – 88 44.