Wat kunt u doen tegen de eikenprocessierups?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
11 juni 2024, 10.46 uur

In Lansingerland is de afgelopen jaren de eikenprocessierups aangetroffen. De brandharen veroorzaken lichamelijke klachten. Deze klachten bestaan uit hevige jeuk, huiduitslag, irritatie van de ogen en van de luchtwegen. Voorzichtigheid is daarom geboden in de nabijheid van eikenbomen in de maanden mei t/m september.

Vanaf eind mei worden de nesten duidelijk zichtbaar aan de zonzijde als proppen en spinsels in de boom. De gemeente is gestart met het controleren van de bomen. De bomen waarin de gemeente de rups heeft geconstateerd zijn gemarkeerd met een lintje om de stam met de tekst eikenprocessierups. In de week van 10 juni worden de nesten verwijderd.

Wat kunt u doen?

Raak de rups niet aan! Draag kleding die uw lichaam bedekt. Vermijd ook contact met nesten en spinsels. Zorg er ook voor dat uw huisdieren niet in contact kunnen komen met de rupsen of nesten. Voor overige informatie kunt u terecht op de website van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Ziet u ergens de eikenprocessierups bij een boom zonder markering, meld dit dan bij de gemeente. U kunt dit doen door te bellen met de gemeente op telefoonnummer 010 800 40 00 of u maakt een melding via de website Buiten op Orde.

Let op; de eikenprocessierups wordt vaak verward met de spinselmot. Deze pakt namelijk bomen en struiken in met spinsel zodat de boom of struik er wit en spookachtig uitziet. De spinselmot is niet schadelijk voor de volksgezondheid.