Risicogericht grootschalig testen in heel Lansingerland

Dit nieuwsbericht is verlopen.
11 januari 2021, 15.05 uur

Alle inwoners van de gemeente Lansingerland (vanaf twee jaar) worden opgeroepen zich te laten testen op het coronavirus. Door op grote schaal te testen willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant. Tegelijkertijd is het belangrijk dat bewoners die positief getest worden thuisblijven, om zo de verspreiding van het coronavirus af te remmen. In navolging op het eerdere uitbraakonderzoek onder basisscholen uit Bergschenhoek is het grootschaliger testen een vervolgstap in de aanpak van de bestrijding van het coronavirus. Lansingerland is de eerste gemeente in Nederland die gevraagd wordt mee te werken aan ‘risicogericht grootschalig testen.

Oproep burgemeester Pieter van de Stadt

GGD Rotterdam-Rijnmond heeft samen met Erasmus MC besloten dat Lansingerland zich leent voor het grootschalig testen op corona vanwege de uitbraak met de Britse variant van het virus. Pieter van de Stadt licht toe: “Deze aanpak is waardevol voor heel Nederland maar vooral ook voor de inwoners van Lansingerland. Als gemeente Lansingerland werken wij hier graag aan mee. Op deze manier zorgen we ervoor dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Testen helpt daarbij. De GGD verdient nu al een groot compliment voor het harde werk. Ik roep alle inwoners op om zich te laten testen en zich strikt aan de regels te houden. In het belang van ieders gezondheid.”

Wat gaat er gebeuren?

Alle inwoners (vanaf twee jaar), met of zonder klachten, worden opgeroepen zich te laten testen. Iedereen in Lansingerland ontvangt op woensdag 13 januari een uitnodiging op de deurmat. Om te voorkomen dat het te druk wordt bij het maken van de afspraak, is er een indeling gemaakt aan de hand van postcodegebieden. Er een speciaal landelijk nummer opengesteld om te bellen. De afgelopen dagen heeft de GGD samen met Erasmus MC extra testcapaciteit georganiseerd zodat inwoners snel en dichtbij kunnen worden getest. Hiervoor worden een aantal bestaande en mobiele testlocaties ingezet. Het is de bedoeling dat het testen woensdag 13 januari kan beginnen. Bij personen die positief getest worden, wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Inwoners die nu al klachten hebben worden opgeroepen zich direct te laten testen. 

Waarom een uitbraakonderzoek in Lansingerland?

Het op grote schaal testen van alle inwoners van Lansingerland is erop gericht om daar waar we risico’s zien, te acteren en daarmee dichter op het virus te komen. Aanleiding voor deze aanpak is de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek en de onderzoeksresultaten van omliggende scholen. Uit de gegevens uit Engeland blijkt dat de nieuwe Britse variant van het virus waarschijnlijk veel besmettelijker is. Met dit risicogericht grootschalig testen wil het Erasmus MC samen met de GGD onderzoeken in welke mate en hoe het virus zich verspreid.  

Onderdeel van het onderzoek is het laagdrempelig testen (met en zonder klachten) van inwoners en een bron- en contactonderzoek bij mensen die positief zijn getest. Daarnaast zorgt het onderzoek er ook voor dat inwoners die het virus onder de leden hebben (met of zonder klachten) in isolatie gaan om verdere verspreiding van het virus te stoppen. Dit onderzoek helpt daardoor hopelijk de verspreiding van de variant te vertragen of mogelijk zelfs te voorkomen. Marion Koopmans van het Erasmus MC: “Met de huidige druk op ons zorgsysteem is het essentieel dat we het coronavirus en dus ook de Britse variant zoveel mogelijk onder controle krijgen. Vandaar dat er gekozen is voor deze aanpak”.

Meer lezen over het uitbraakonderzoek of het risicogericht grootschalig testen, kunt u op onze website. Hier kunt u ook alvast de brief lezen die u vanaf woensdag 13 januari ontvangt van de GGD. Ook vindt u er antwoord op veelgestelde vragen en doorverwijzingen naar informatie van de GGD. 

Wilt u de persconferentie van maandag 11 januari om 15.00 uur vanuit het gemeentehuis in Bergschenhoek terugkijken, kijk dan op de website van Rijnmond.nl.