Naam ‘Rottemerentunnel’ boven tunnelingang A16 onthuld

Dit nieuwsbericht is verlopen.
25 april 2024, 11.58 uur

Wethouder Simon Fortuyn en Floortje Hanneman, directeur bij Rijkswaterstaat, hebben de naam boven de ingang van de nieuwe tunnel in de A16 onthuld: ‘Rottemerentunnel’. De tunnel maakt onderdeel uit van de A16 Rotterdam, de nieuwe verbinding tussen de snelweg A16 bij het Terbregseplein en de snelweg A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De tunnel en snelweg worden eind 2025 opengesteld voor verkeer.

De Rottemerentunnel is ongeveer 2,2 km lang en loopt onder het Lage Bergse Bos in de gemeente Lansingerland en de rivier de Rotte door. De tunnel is inmiddels onder de grond verdwenen en niet meer zichtbaar. De naam van de tunnel is vanaf nu juist wel zichtbaar.

Naamgeving

De gemeente Lansingerland is verantwoordelijk voor de naamgeving van de tunnel. De naam is een verwijzing naar het prachtige natuur- en recreatiegebied waar de tunnel doorheen loopt. Een gebied dat zo belangrijk is voor de inwoners van Rotterdam en Lansingerland.

Simon Fortuyn, wethouder mobiliteit: ‘Ik ben erg trots op de realisatie van deze tunnel en de samenwerking met De Groene Boog en Rijkswaterstaat. Het is best uniek dat wij als gemeente zo’n grote infrastructurele opgave begeleiden. De naam van de tunnel heeft een mooie link naar het recreatiegebied en ik kijk erg uit naar de verdere inrichting van het Lage Bergse Bos en het Terbregseveld.’

Energieneutrale tunnel

De tunnel is energieneutraal, iets dat nog niet eerder op deze schaal is vertoond. Bij een energieneutrale tunnel wordt net zoveel energie opgewekt als er wordt verbruikt. Bij de Rottemerentunnel komt straks alle energie die nodig is van zonnepanelen. Ook is er lichter asfalt, een speciale coating op de muren en zuinige LED-verlichting. Dit zijn slimme oplossingen om het lichtverbruik en dus energieverbruik te verminderen.

Meer informatie

Lees meer over de Rottemerentunnel en de werkzaamheden van de A16 Rotterdam op de website.