Wijkaanpak Bleiswijk-Zuid

Bleiswijk-Zuid is de eerste wijk in Lansingerland waar de gemeente samen met woningeigenaren, energiecoöperatie LansingerStroom, het Energieloket3B Wonen en andere partners gaat werken aan het verduurzamen van de bestaande woningen.

In 2019 heeft de gemeente de Transitievisie Warmte (TvW) vastgesteld. Hierin is Bleiswijk-Zuid aangewezen als één van de drie wijken om verder te onderzoeken wat er kan worden gedaan om volledig aardgasvrij te worden. Dit gaat om de Bomenbuurt, Vogelbuurt, Oranjebuurt en Schildersbuurt.

Uit het vervolgonderzoek is gebleken dat Bleiswijk-Zuid heel geschikt is om te verduurzamen. In het onderzoek is gekeken naar hoe haalbaar en betaalbaar de verschillende technische oplossingen zijn in Bleiswijk-Zuid. Het blijkt dat er veel winst gehaald kan worden door woningen beter te isoleren. Ook kan met een hybride warmtepomp veel aardgas worden bespaard. Daarom raden we aan altijd te beginnen met goed isoleren en daarna stappen zetten richting aardgasvrij. Want helemaal van het aardgas af is voor veel woningen nog wel een erg grote stap. Het hoeft ook niet allemaal in één keer en met goede isolatie is Bleiswijk-Zuid straks klaar voor ieder alternatief voor aardgas.

Om Bleiswijk-Zuid klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst gaan we woningeigenaren helpen hun woning beter te isoleren en aardgas te besparen door het gebruikt van een hybride warmtepomp. We gaan daarom met bewoners in gesprek: we willen hen informeren en enthousiast maken over de mogelijkheden. We informeren inwoners over de mogelijkheden van isolatie en warmtepompen, maar ook over subsidies en financiering. Daarnaast helpen we inwoners die gezamenlijk stappen richting aardgasvrij willen zetten.

We hebben de afgelopen periode en blijven ook dit jaar kennissessies en informatiebijeenkomsten organiseren. Ook hebben we de mogelijkheden voor de verschillende woningtypen op een rij gezet. We delen mooie voorbeelden van mede-bewoners uit de gemeente en maken inwoners bekend maken met alle subsidie- en financieringsmogelijkheden. Voorop staat dat woningeigenaren natuurlijk zelf de keuze maken of en hoe hun woning gaan verduurzamen. Wij willen zo goed mogelijk helpen bij deze keuze.

De focus op Bleiswijk-Zuid betekent niet dat wij de andere wijken vergeten. Veel van de kennis die we opdoen in Bleiswijk-Zuid is ook van toepassing op andere wijken. We blijven plannen en ideeën ondersteunen waar mogelijk. Het doel blijft om in 2050 aardgasvrij te zijn. En daar zetten we nu al stappen voor.

Lansingerland moet in 2050 helemaal aardgasvrij zijn. Er bestaat een grote kans dat u uw woning verwarmt met aardgas. En misschien kookt u ook op aardgas? In dit geval betekent het dat ook ú met deze opgave te maken krijgt. De gemeente helpt woningeigenaren om stap voor stap klaar te zijn voor deze aardgasvrije toekomst. We doen dit bijvoorbeeld door woningeigenaren te helpen om hun woning goed te isoleren. Dit is natuurlijk beter voor de planeet, maar hiermee voorkomen we ook die enorm hoge energierekeningen waarmee veel mensen vorig jaar geconfronteerd werken.

Voorlopig gaat de gaskraan in uw wijk nog niet dicht, maar dat gaat wel een keer gebeuren. Het verwarmen van uw woning gebeurt dan waarschijnlijk met een warmtenet of een warmtepomp. Door uw woning goed te isoleren bereid u zich goed voor op deze toekomst zonder aardgas, welke oplossing er voor uw wijk straks ook gekozen wordt.

Wilt u direct aan de slag? Op de website van het Energieloket leest u alles over de maatregelen die u kunt nemen in uw woning. Hier kunt u ook een afspraak maken met een energiecoach voor een onafhankelijk keukentafelgesprek.

10 oktober 2023 – Informatiebijeenkomst isoleren en collectieve inkoopactie

Heeft u deze bijeenkomst gemist? De bijeenkomst is opgenomen op video. De bijeenkomst is terug te kijken via YouTube.

19 en 27 september 2023 – informatiebijeenkomsten warmtepompen

Heeft u deze bijeenkomst gemist? De bijeenkomst is opgenomen op video. De bijeenkomst is terug te kijken via YouTube.

17 april 2023 – informatiebijeenkomst collectieve inkoopactie

Heeft u deze bijeenkomst gemist? U vindt alle informatie over de collectieve inkoopactie op deze pagina.

17 november 2022 – Informatieavond isoleren en warmtepompen

Heeft u deze bijeenkomst gemist? Helaas zijn er van deze avond geen opnamen gemaakt. Wel kunt u op de website van het energieloket twee video’s bekijken over isolatie en warmtepompen.

21 juni 2022 – Wijkaanpak Bleiswijk-Zuid

Heeft u deze bijeenkomst gemist? De bijeenkomst is opgenomen op video. De bijeenkomst is terug te kijken via YouTube.

Wij vinden het belangrijk dat u als inwoner mee kan doen in het maken van keuzes en besluiten over de verduurzaming van de gemeente en uw eigen wijk. De participatie van inwoners en de communicatie naar de wijk vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van Bleiswijk-Zuid. In de opstartfase willen wij ideeën, wensen en ervaringen ophalen bij inwoners en belanghebbenden. Ook willen we samen met inwoners bespreken op welke wijze wij woningeigenaren het beste kunnen helpen bij het verduurzamen van hun woning. Hiervoor starten we voor Bleiswijk-Zuid met een Wijkadviesraad.

De wijkadviesraad bestaat uit ongeveer 10 inwoners uit Bleiswijk-Zuid. Met deze groep bespreken we welke acties nodig zijn om bewoners te helpen om hun woning te verduurzamen. Denk hierbij aan kennissessies over isolatiemaatregelen, warmtepompen of subsidieregelingen. Alle ideeën zijn welkom. De wijkadviesraad komt ca.3 keer per jaar samen om de aanpak voor Bleiswijk-Zuid te bespreken.

De wijkadviesraad Bleiswijk-Zuid zoekt nieuwe leden

Lijkt het u interessant om mee te denken over de verduurzaming van Bleiswijk-Zuid? En heeft u ideeën over manier waarop we ons, samen met de inwoners van Bleiswijk-Zuid, kunnen voorbereiden op een toekomst zonder aardgas? Dan is een plekje in de wijkadviesraad echt iets voor u, doet u mee? 

Heeft u interesse, dan kunt u dit aanmeldformulier invullen. Heeft u verder nog vragen? Stuur dan een mail naar Sander Nieuwenhuis, projectleider participatie duurzaamheid via duurzaam@lansingerland.nl

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u mailen naar duurzaam@lansingerland.nl. Ook goede ideeën voor de verduurzaming van Bleiswijk-Zuid zijn van harte welkom!