Bromfietsrijbewijs aanvragen of (online) verlengen

U heeft al een bromfietsrijbewijs in uw bezit en u wilt die gaan verlengen. U doet dit zelf en online. Vraagt u voor het eerst een bromfietsrijbewijs aan? Of bent u uw bromfietsrijbewijs kwijt of is het gestolen? Dan maakt u een afspraak.

Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u op een bromfiets, scooter, brommer, snorfiets, brommobiel of quad (met typekeuring als bromfiets) rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht.

Hoe werkt online verlengen?

Laat een pasfoto maken bij een fotograaf die door de RDW is erkend. In Lansingerland zijn dat:

 • De Primera in Bergschenhoek: De Kruin 6
 • De Primera in Berkel en Rodenrijs: Achterom 5
 • De Primera in Bleiswijk: Dorpsstraat 35
 • Fotostudio Noordeinde in Berkel: Noordeindseweg 328 (alleen op afspraak via 06 22 90 88 82)

U zet direct uw handtekening en deze komt op uw nieuwe rijbewijs te staan. Uw pasfoto en handtekening worden beveiligd naar de RDW gestuurd. De RDW controleert de ontvangen gegevens en stuurt u een e-mail. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Ga naar de webpagina www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Hier logt u veilig in met de DigiD-app op uw smartphone. Controleer of u de juiste categorieën op uw rijbewijs krijgt. Binnen een paar minuten regelt u de verlenging van uw rijbewijs en rekent u af met iDEAL.

U ontvangt van de RDW een e-mail zodra uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt. Dit duurt 2 werkdagen. U kunt tussen 10.00 en 17.00 uur op werkdagen uw rijbewijs in het gemeentehuis afhalen. Op donderdag tot 19.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet om uw oude rijbewijs mee te nemen!

Instructievideo RDW

De voordelen van online verlengen

 • U hoeft nog maar 1 keer naar het gemeentehuis (alleen om het rijbewijs op te halen).
 • Het aanvragen kan ook buiten de openingstijden van de gemeente.
 • Ophalen kan meestal al na 2 werkdagen (in plaats van 5 werkdagen). U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
 • € 51,10
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en extra

Aanvragen

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Dan is het niet mogelijk de aanvraag digitaal te doen. U maakt hiervoor dan een afspraak.

Vergeet niet om een recente pasfoto (voldoet aan de pasfoto-eisen), uw rijbewijs en pinpas mee te nemen.

Afhalen

Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt afhalen. U neemt uw rijbewijs en uw afhaalbewijs mee naar de afspraak.

U kunt direct een afspraak maken voor het afhalen van uw rijbewijs.

 • Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Je pinpas. Je betaalt direct bij de aanvraag.
 • 1 recente pasfoto in kleur,  die voldoet aan de pasfoto-eisen. Je kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken.

Ja, dat kan in het gemeentehuis in de mobiele fotostudio. Een digitale pasfoto laat u maken bij de Primera in Bleiswijk of in Berkel en Rodenrijs.

De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 12,50. Betalen kan met je pinpas als deze geschikt is voor contactloos betalen. Is je pinpas hiervoor niet geschikt dan koop je een muntje (alleen met PIN) bij de receptie.

De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. De fotocabine is niet geschikt voor iemand kleiner dan 1,20 meter (en baby’s). Ook is de cabine niet geschikt voor mensen met wit/grijs haar. Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond tot 19.00 uur. Let op: als je pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat je eerder aanwezig bent. Zo kan de afspraak voor het aanvragen van je rijbewijs op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij sturen jouw aanvraag door naar de RDW.

Bij de aanvraag van jouw bromfietsrijbewijs maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van dit document. Lukt dit niet omdat je jouw agenda niet bij je hebt maak dan zelf een afspraak voor het afhalen van je bromfietsrijbewijs.

Wat neem je mee

 • je rijbewijs
 • je afhaalbewijs

Het kost 5 werkdagen om je bromfietsrijbewijs te maken.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van je bromfietsrijbewijs dan je geldige paspoort of identiteitskaart mee.