Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen, verlengen en ophalen van een rijbewijs doet u zelf. U doet dit in de gemeente waar u staat ingeschreven. U maakt hiervoor een afspraak.

U kunt ook direct een afspraak maken voor het afhalen van uw rijbewijs. Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt ophalen. U neemt uw rijbewijs en uw afhaalbewijs mee naar de afspraak.

Let op
Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen. Bestuurders van wie het rijbewijs is verlopen of verloopt tussen 1 september 2020 tot en met 30 juni 2021 mogen binnen Europa 10 maanden langer doorrijden vanaf moment dat rijbewijs verloopt.. Dat heeft de Europese Commissie besloten.  U krijgt geen boete als u staande wordt gehouden met uw verlopen rijbewijs.

  • € 41,60
  • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 34,10 extra
  • Verloren/gestolen rijbewijs:  € 41,60 en € 27,82 extra Kunt u bij de aanvraag een ander nog geldig legitimatiebewijs laten zien, dan betaalt u geen extra kosten
  • Gezondheidsverklaring CBR: € 39,30
  • Een rijbewijs. Heeft u geen rijbewijs dan neemt u mee: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken. Zorg dat u eerder aanwezig bent. Zo kan uw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Ben je jonger dan 18 jaar?

  • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Ja, dat kan in het gemeentehuis in de mobiele fotostudio. De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 10, —. Betalen kan met je pinpas als deze geschikt is voor contactloos betalen. Is je pinpas hiervoor niet geschikt dan koop je een muntje (alleen met PIN) bij de receptie. De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken. Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 19.00 uur, op vrijdag tijdelijk van 12.00 tot 17.00 uur. Let op: als je pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat je eerder aanwezig bent. Zo kan je afspraak voor de aanvraag van je paspoort of identiteitskaart op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij sturen uw aanvraag door naar de RDW.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

U vraagt direct een nieuw rijbewijs aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Geen nieuw rijbewijs nodig

Heeft u geen nieuw rijbewijs nodig dan vult u het formulier vermissing rijbewijs of reisdocument met DigiD in. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis te komen. Wij verwerken in de administratie dat uw rijbewijs vermist is.

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? U belt (010) 800 40 00 voor een spoedaanvraag. Voor spoed betaalt u extra kosten. Maakt u de afspraak voor 15.00 uur, dan kunt u in principe uw rijbewijs de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak.

Rondom feestdagen

Vraagt u op de dag voor een feestdag met spoed een rijbewijs aan? Dan kunnen wij uw document pas de eerstvolgende werkdag leveren.

Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over rijbewijzen met of zonder code 95.

Op de website van de RDW vindt u informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs.