Rijbewijs aanvragen of verlengen

U heeft al een rijbewijs in uw bezit en u wilt die gaan verlengen. Of u wilt een categorie-uitbreiding aanvragen. U doet dit zelf en digitaal. Als uw rijbewijs is afgegeven voor 1 oktober 2006 of u vraagt voor de eerste keer een rijbewijs aan, dan maakt u een afspraak. Dat doet u ook als u uw rijbewijs bent verloren of gestolen is. 

Rijbewijs verlengen of categorie-uitbreiding digitaal regelen

Stap 1

 • U kunt bij iedere erkende Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR)-fotograaf (in Lansingerland is dat de Primera in Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk) een pasfoto voor uw rijbewijs maken.

Stap 2

 • De RDW controleert uw pasfoto en gegevens.
 • U ontvangt van de RDW een email. Hierin staat hoe u uw rijbewijs kunt aanvragen. U heeft hiervoor een DigiD inlogcode nodig.
 • U betaalt direct de legeskosten.
 • Zodra u betaald heeft klikt u op aanvraag bevestigen en verzenden.

Stap 3

U ontvangt van de RDW een email zodra uw rijbewijs bij de gemeente klaarligt. Dit duurt 2 werkdagen. U kunt tussen 10.00 en 17.00 uur op werkdagen uw rijbewijs in het gemeentehuis afhalen. Op donderdag tot 19.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet om uw rijbewijs mee te nemen!

De voordelen van digitaal verlengen/regelen

 • U hoeft nog maar 1 keer naar het gemeentehuis (alleen om het rijbewijs op te halen).
 • Het aanvragen kan ook buiten de openingstijden van de gemeente.
 • Ophalen kan meestal al na 2 werkdagen (in plaats van 5 werkdagen). U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 

Rijbewijs verlengen aan de balie

Wilt u liever in het gemeentehuis uw rijbewijs verlengen, maakt u hiervoor dan een afspraak. Vergeet niet om een recente pasfoto (voldoet aan de pasfoto-eisen), uw rijbewijs en pinpas mee te nemen naar de afspraak.

U kunt ook direct een afspraak maken voor het afhalen van uw rijbewijs. Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt ophalen. U neemt uw rijbewijs en uw afhaalbewijs mee naar de afspraak.

Eerste keer rijbewijs aanvragen

U bent geslaagd voor uw rijbewijs. Gefeliciteerd! Om uw rijbewijs aan te vragen maakt u een afspraak. Het is nog niet mogelijk om een eerste rijbewijs digitaal aan te vragen. Vergeet niet om een recente pasfoto (voldoet aan de pasfoto-eisen) en uw pinpas mee te nemen.

U kunt ook direct een afspraak maken voor het afhalen van uw rijbewijs. Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt ophalen. U neemt uw rijbewijs en uw afhaalbewijs mee naar de afspraak.

 • € 44,65
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 34,10 extra
 • Verloren/gestolen rijbewijs:  € 44,65 en € 34,10 extra Kunt u bij de aanvraag een ander nog geldig legitimatiebewijs laten zien, dan betaalt u geen extra kosten
 • Gezondheidsverklaring CBR: € 41,50
 • Een rijbewijs. Heeft u geen rijbewijs dan neemt u mee: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. U kunt bij ons in het gemeentehuis pasfoto’s laten maken. Zorg dat u eerder aanwezig bent. Zo kan uw afspraak met ons op de afgesproken tijd plaatsvinden.
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Ben je jonger dan 18 jaar?

 • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Ja, dat kan in het gemeentehuis in de mobiele fotostudio. De kosten voor 5 pasfoto’s zijn € 12,50. Betalen kan met je pinpas als deze geschikt is voor contactloos betalen. Is je pinpas hiervoor niet geschikt dan koop je een muntje (alleen met PIN) bij de receptie. De fotocabine is geschikt voor mindervaliden. De fotocabine is niet geschikt om een pasfoto van een klein kind (of baby) te maken. Pasfoto’s maken kan van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond tot 19.00 uur. Let op: als je pasfoto’s wilt laten maken, zorg dan dat je eerder aanwezig bent. Zo kan de afspraak voor het aanvragen van je rijbewijs op de afgesproken tijd plaatsvinden.

Wij sturen uw aanvraag door naar de RDW.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

U meldt dit bij de RDW.

Nadat u het gemeld heeft vraagt u een nieuw rijbewijs aan. Maak hiervoor een afspraak. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. 

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? U belt (010) 800 40 00 voor een spoedaanvraag. Voor spoed betaalt u extra kosten. Maakt u de afspraak voor 15.00 uur, dan kunt u in principe uw rijbewijs de eerstvolgende werkdag ophalen in het gemeentehuis in Bergschenhoek. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak.

Rondom feestdagen

Vraagt u op de dag voor een feestdag met spoed een rijbewijs aan? Dan kunnen wij uw document pas de eerstvolgende werkdag leveren.

Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over rijbewijzen met of zonder code 95.

Op de website van de RDW vindt u informatie over het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Lees goed door wat u meeneemt naar de afspraak.

Heeft u alle documenten dan maakt u een afspraak.