Achternaam kind kiezen

Ouders mogen kiezen of hun 1e kind de achternaam krijgt van de moeder of van de vader of de achternaam van beide ouders. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.

Wilt u de achternaam van uw kind aanpassen? Dan maakt u telefonisch via (010) 800 40 00 hiervoor een afspraak. Beide ouders komen naar de afspraak. U neemt allebei een legitimatiebewijs mee.

Lees meer over dubbele achternaam voor uw kind op de website van de Rijksoverheid.

Als u geen keuze maakt

U hoeft geen achternaam te kiezen. Het is niet verplicht een akte van naamskeuze te laten opmaken. Als u dit niet doet gelden in Nederland de volgende regels:

  • Zijn de ouders getrouwd? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader.
  • Zijn de ouders niet getrouwd? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder.

Heeft uw kind de nationaliteit van een ander land? Dan kijkt de gemeente wat de regels over naamskeuze in dat land zijn.

Bent u een niet-getrouwde moeder? En wordt uw kind niet officieel erkend? Dan krijgt uw kind uw achternaam.

Krijgt een vrouw, met een partner van hetzelfde geslacht, een kind? Dan krijgt het kind de naam van de biologische moeder. Heeft u een andere wens? Kijk dan voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Als ouders niet getrouwd zijn, krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moet de vader het kind voor de geboorte erkennen met naamskeuze. Dit heet: erkenning ongeboren vrucht. Lees meer op de pagina erkenning van een kind. Deze naamskeuze kan bij een later huwelijk of geregistreerd partnerschap worden veranderd.

Is uw oudste kindje geboren op of na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024 dan betaalt u voor de keuze van de achternaam bij:

  • het 1e kindje € 75,00
  • het 2e en alle volgende kinderen € 50,00

Voor de keuze van de achternaam bij kinderen geboren na 1 januari 2024 hoeft u geen legeskosten te betalen.