Opgroeien in Lansingerland

Welkom op de pagina over opgroeien in Lansingerland. Op deze pagina staat informatie die voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers interessant kan zijn.

Zijn er vragen of mist er iets op deze pagina? Neem dan contact met ons op.

Gezond, kansrijk en veilig

Lansingerland is een gemeente met veel kinderen en jongeren. Ruim 30% van onze inwoners is tussen de 0 en 25 jaar. Voor onze jonge inwoners is Lansingerland een mooie gemeente om in op te groeien, te wonen, te sporten en te werken. De gemeente wil graag dat iedereen in Lansingerland gezond, kansrijk en veilig op kan groeien. Er zijn daarom veel organisaties die zich richten op alles wat met kinderen en jongeren te maken heeft. Zo probeert de gemeente een breed aanbod van activiteiten en voorzieningen voor haar jonge inwoners neer te zetten.

12 december vanaf 17.00 uur: start inschrijving activiteiten Expeditie Lansingerland in de kerstvakantie.

Activiteitenkalender

Geen items gevonden

In Lansingerland proberen we een leuk en aantrekkelijk aanbod van activiteiten neer te zetten voor jeugd. Verschillende organisaties in de gemeente zijn hiermee bezig. Klik hieronder op een link om te zien welk aanbod er beschikbaar is:

Sport, cultuur, activiteiten en workshops

  • Expeditie Lansingerland
    Hét sport- en cultuurprogramma voor jeugd en jongeren in Lansingerland. De activiteiten zijn voor iedereen t/m 18 jaar uit de gemeente Lansingerland.
  • Lansingerland Beweegt
    Weten welk aanbod voor sport en cultuur er is binnen de gemeente? Op deze website vind je een goed overzicht en kun je zoeken naar wat bij jou past.
  • Beleef! Sport en Cultuur
    Wil je eens kennis maken met een nieuwe sport of een culturele activiteit? Samen met allerlei sport- en cultuuraanbieders uit Lansingerland worden er gratis proeflessen aangeboden.
  • Kom Erbij Lansingerland
    Een aantal organisaties in Lansingerland hebben de handen ineen geslagen om inwoners van Lansingerland gratis kennis te laten maken met verschillende activiteiten en workshops. Ook voor de jeugd zitten er leuke activiteiten bij. Op de website van Kom Erbij Lansingerland vind je al het aanbod terug.
  • Jeugdfonds Sport en Cultuur
    Meedoen met sport en cultuur? Maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport en Cultuur kan hierbij helpen.

En verder zijn er nog activiteiten mogelijk via:

  • Jeugd- en Jongerenwerk Gro-up
    Ben je tussen de 10 en 24 jaar en heb je vragen over werk, onderwijs, drugs, geld, wonen, rechten, gezondheid, seks en vrije tijd. Het Jeugd- en Jongerenwerk helpt je verder.
  • Bibliotheek Oostland
    Bij de Bibliotheek Oostland kan iedereen terecht voor het lezen en lenen van boeken en tijdschriften. Ook krijgt u met een abonnement toegang tot een zeer uitgebreide collectie luisterboeken en E-books, muziek en films. Daarnaast organiseert Bibliotheek Oostland veel leuke activiteiten voor de jeugd.
  • Rotterdampas
    Met een Rotterdampas kun je gratis of met korting superveel leuke dingen doen in en om Rotterdam. Van zwemmen tot uiteten en naar het theater. Met je Rotterdampas beleef je heel veel plezier op jouw manier. Er zijn verschillende tarieven voor de aanschaf van een Rotterdampas, afhankelijk van leeftijd en inkomen.
  • Jeugdvakantiepaspoort
    Met het jeugdvakantiepaspoort krijgen kinderen de hele zomervakantie gratis toegang of korting bij verschillende bestemmingen in de Rotterdamse regio.

Lansingerland heeft een Instagram-account gericht op de jeugd. Hier wordt belangrijke informatie gepost, staan vragen, polls en andere leuke informatie.  

Voor ouders zijn de social media kanalen van de gemeente handige informatiebronnen:
Instagram, Facebook en Twitter.

Daarnaast kunt u zich via onze website abonneren op de digitale Gemeentenieuwsbrief van de gemeente die elke donderdag verschijnt.

We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren mee kunnen praten over wat er in de gemeente gebeurt. Zij kunnen hun mening geven en vragen aan de gemeente stellen.

De gemeente gaat graag met kinderen en jongeren in gesprek. We gaan op verschillende manieren aan de slag om onze jonge inwoners meer te betrekken. We houden jullie via deze pagina op de hoogte.

Heb je een vraag of idee voor de gemeente? Laat dit aan ons weten! Je kunt ons bereiken door het contactformulier in te vullen, een berichtje te sturen via WhatsApp of via een DM op de Instagram LansingerlandJeugd.

Bij het opgroeien kom je soms lastige situaties tegen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met gevoelens van eenzaamheid, groepsdruk of (cyber)pesten. Hier kun je op school last van hebben, maar ook in je vrije tijd. Alle vragen die je hebt, kun je stellen bij een van onze partners. Bijvoorbeeld bij de Jeugdcoach op School, het Jeugd- en Jongerenwerk of Youz. Zie hieronder de links voor alle plekken waar je je vraag kunt stellen.

  • Jeugd- en Jongerenwerk Gro-up
    Het Jeugd- en Jongerenwerk helpt jongeren tussen de 10 en 24 jaar met vragen over werk, onderwijs, drugs, geld, wonen, rechten, gezondheid, seks en vrije tijd.
  • Jeugdcoach op school
    De Jeugdcoach op School (JOS) heeft verschillende mogelijkheden om jongeren te ondersteunen. Dit kan gaan van een aantal gesprekken op school tot ondersteuning in de thuissituatie. Op elke basisschool en middelbare school is een JOS aanwezig.   
  • Jong Perspectief
    Jong Perspectief helpt kinderen en jongeren van 6 tot 24 jaar te bouwen aan een toekomst met perspectief. Dit gebeurt door middel van maatjes- en mentorprojecten. Volwassen vrijwilligers worden één op één aan kinderen en jongeren gekoppeld die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
  • Jonge Krijger
    De Jonge Krijger helpt jongeren naar school, werk en wat zij het allerliefste willen doen. Ze doen dit door te coachen en trainingen, workshops en voorlichtingen te geven.
  • Youz (Antes)
    Youz helpt kinderen en jongeren die klachten of ernstige psychische of verslavingsproblemen hebben. Ook met vragen over het gebruik alcohol, drugs en gamen kun je bij Youz terecht.

Bij het opvoeden van uw kind komt u soms lastige dingen tegen. Als ouder/verzorger kunt u dan vragen hebben. Bijvoorbeeld, is het normaal dat mijn peuter zo boos en verdrietig wordt? Hoe help ik mijn puber veilig om te gaan met social media? Of, hoe moeten mijn ex-partner en ik het co-ouderschap regelen? Alle vragen over opvoeden kunt u stellen bij ons of bij een van onze samenwerkingspartners die we hieronder noemen. Bijvoorbeeld bij onze partner Centrum voor Jeugd en Gezin Lansingerland of bij de jeugdconsulenten van de gemeente. Samen vormen zij Team Jeugd. Kijk hieronder bij de handige links voor alle plekken waar u een vraag kunt stellen.

De contactgegevens van het Team Jeugd vindt u op de pagina van Team Jeugd.

Onze samenwerkingspartners op een rij:

  • CJG Lansingerland
    Het Centrum voor Jeugd en gezin is er voor ouders en verzorgers, vanaf de zwangerschap tot een kind 18 jaar is. U kunt bij het CJG terecht voor opvoedinformatie, nieuws en cursussen voor ouders.
  • GGD Jeugd
    De GGD geeft advies aan inwoners op het gebied van gezondheid. Zo zet de GGD zich in voor een veilige en gezonde omgeving voor iedereen. Voor meer informatie over gezondheid kunt u terecht op hun website. Met vragen over onderwerpen als zelfvertrouwen, verliefdheid, vaccinaties of hulp in de buurt kunt u terecht op de website van jouwggd.nl
  • Jeugd- en Jongerenwerk (Gro-up)
    Het Jeugd- en Jongerenwerk helpt jongeren tussen de 10 en 24 jaar met vragen over werk, onderwijs, drugs, geld, wonen, rechten, gezondheid, seks en vrije tijd. Ook ouders kunnen hier terecht met hun vragen.
  • Jong Perspectief
    Jong Perspectief helpt kinderen en jongeren van 6 tot 24 jaar te bouwen aan een toekomst met perspectief. Dit gebeurt door middel van maatjes- en mentorprojecten. Volwassen vrijwilligers worden één op één aan kinderen en jongeren gekoppeld die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
  • Jonge Krijger
    De Jonge Krijger helpt jongeren naar school, werk en wat zij het allerliefste willen doen. Ze doen dit door te coachen en trainingen, workshops en voorlichtingen te geven.
  • Jeugdcoach op school
    De Jeugdcoach op School (JOS) heeft verschillende mogelijkheden om jongeren te ondersteunen. Dit kan gaan van een aantal gesprekken op school tot ondersteuning in de thuissituatie. Op elke basisschool en middelbare school is een JOS aanwezig. 
  • Youz (Antes)
    Youz helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstige psychische of verslavingsproblemen hebben.
  • Scheidingspunt Lansingerland
    Als je denkt aan scheiden óf als jullie uit elkaar gaan, gebeurt er veel. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Op de website van Scheidingspunt Lansingerland vind je meer informatie.
  • Steunouder Lansingerland
    Steunouder helpt ouders op adem komen en geeft kinderen een vertrouwde plek. Steunouders zijn getrainde vrijwilligers
  • Home-Start Lansingerland
    Home-Start helpt met opvoedvragen en geeft ouders een steuntje in de rug. Dat doen zij met getrainde vrijwilligers.