Overheden en waterbedrijven slaan handen ineen: samen klimaatadaptief

19 november 2021, 17:59 uur

Vandaag hebben twaalf gemeenten, de waterbedrijven Evides en Dunea en het Hoogheemraadschap van Delfland een overeenkomst getekend om gezamenlijk de regio meer klimaatadaptief te maken. Doel van de coöperatie tussen de verschillende overheden en de waterbedrijven is de regio aan te passen aan steeds extremer weer.

Ook Lansingerland is van de partij. De samenwerking is verre van nieuw, duidt Wethouder Jan-Willem van den Beukel (duurzaamheid). In 2011 legden de gemeente Lansingerland en de waterschappen voor het eerst hun gezamenlijke watertaken vast in een waterplan. In een Strategische Samenwerkingsagenda Water beschreven de partijen toen hoe Lansingerland en de hoogheemraadschappen van Schieland en de Krimpenerwaard en Delfland samen aan een klimaatbestendig en duurzaam watersysteem kunnen bouwen.

De participanten in het samenwerkingsverband klimaatbestendigheid (Delft, Den Haag, Maassluis, Midden-Delfland, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Westland en Zoetermeer)  zien dat er op thema’s als klimaatadaptatie, circulariteit, energietransitie en biodiversiteit nog veel kansen liggen. Samen streven ze naar behoud van veelzijdigheid en kwaliteit van de regio. Daar komt echter bij dat het veranderende klimaat en de verstedelijking van de regio vereisen dat er rekening gehouden wordt met toenemende hitte, droogte en overstromingen.

Als wethouder onderkent Jan-Willem van den Beukel onderlinge samenwerking. Onlangs fietsten de bestuurders samen nog door Lansingerland om de praktijk te bekijken. Er is nog veel winst te boeken. “Dat kan door grote maar ook kleine stappen en maatregelen, stelt Van den Beukel. “Zo kennen de waterschappen een regeling voor particulieren om met subsidie een regenton aan te schaffen. Als dit massaal gebeurt, is het effect ook meteen veel groter: in tijden van droogte een eigen watervoorraad, in periodes van grote regenval een extra opvang.”

Foto v.l.n.r.:
Agnes van Zoelen, bestuurslid hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Jan Willem van den Beukel
Ruud Egas, bestuurslid Hoogheemraadschap Delfland

Meer nieuws

Ondernemersloket voor duurzame dilemma’s

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2021