De week van de duurzame doelen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
23 september 2022, 16:12 uur

Gemeente Lansingerland heeft in 2020 Sustainable Development Goals (SDG), ook wel de duurzame doelen van de Verenigde Naties, onderstreept. Om daar extra aandacht voor te vragen stond de week in het teken van deze duurzame doelen. Afgelopen dinsdag heeft wethouder duurzaamheid, Michiel Muis, de Global Goals vlag gehesen voor het gemeentehuis. RTV Lansingerland was hier bij aanwezig en heeft met wethouder Muis gesproken. Ook hebben we op onze social media kanalen dagelijks enkele tips gegeven voor een duurzamer leven. Al deze tips kunt u hier op een rijtje terugvinden.

Enkele tips voor een duurzamer leven

Maandag

De gemeente Lansingerland heeft in 2020 de Sustainable Development Goals (SDG), ook wel de duurzame doelen van de Verenigde Naties, onderstreept. Om extra aandacht te vragen voor de doelen zullen wij tijdens deze ‘Week van de duurzame doelen’ elke dag enkele tips voor een duurzamer leven met u delen! Vandaag ontvangt u zelfs 2 bespaartips van ons!

 • Vervang gloei- en halogeenlampen door LED-lampen. De besparing per lamp is €4,50 per jaar.
 • Wist u ook dat u nog eens €75,- per jaar kan besparen als u uw elektrische apparaten niet op stand-by laat staan, maar helemaal uitzet? Zet ze in 1 keer uit door gebruik te maken van een stekkerdoos met schakelaar.

Wilt u meer weten over de SDG en hoe wij daar als gemeente aan bijdragen? Lees dan het nieuwsbericht ‘Lansingerland vraagt aandacht voor duurzame doelen’ op onze website.

Dinsdag

Wist u dat we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weggooien? Dat is zonde voor het milieu, maar ook zeker voor uw portemonnee! Daarom delen we vandaag enkele tips om minder voedsel te verspillen.

 • Check allereerst uw voorraad voordat u boodschappen gaat doen. Maak aan de hand daarvan een weekmenu en een boodschappenlijstje.
 • Bewaar uw eten op de goede plek, dan blijft het langer goed. Als u uw koelkast op 4 graden Celsius zet, bederft eten minder snel.
 • Let op de houdbaarheid en gebruik producten waarvan de datum bijna verstrijkt als eerste. Gooi niet alles weg als de datum is verstreken. Kijk, ruik en proef een beetje of het nog goed is.
 • Haal meer uit restjes en kliekjes. Op de website van het Voedingscentrum vindt u enkele recepten met restjes.

Woensdag

Dagen van extreme hitte worden in ons land vaak opgevolgd door heftige regenbuien. Dat hebben we de afgelopen periode goed gemerkt. Wij hebben er last van, maar uw tuin en de tuinbewoners ook. Hieronder vindt u tips om uw tuin klimaatvriendelijker te maken.

 • Plant een boom; een boom geeft schaduw en de grond eronder droogt veel minder snel uit. Bovendien is het een stuk koeler in de tuin. Dat kan wel 10 graden schelen.
 • Vervang de stenen van het terras door kiezels of andere halfverharding. Het water kan dan beter wegzakken in de grond.
 • Vang regenwater op in bijvoorbeeld een regenton. Het is gratis en er zit minder kalk in. U kunt hier uw tuin op warme dagen mee besproeien.
 • Zorg dat de bodem niet uitdroogt door een laag compost of maaisel op de kale grond te strooien. Of laat wat tuinafval tussen de planten laten liggen.

Wilt u meer weten? Lees dan verder op onze pagina ‘Een groene tuin’.

Donderdag

Vandaag is het weer tijd voor 2 bespaartips!

 • Wist u dat u ongeveer €250,- op jaarbasis kunt besparen als u deurdrangers gebruikt? Een deurdranger zorgt ervoor dat een deur automatisch sluit zodra deze geopend is.
 • En wist u dat 20 minuten douchen per dag jaarlijks gemiddeld €300,- kost? Als u 5 minuten per dag doucht, kost u dat slechts €75,- op jaarbasis. Als u met meerdere personen in een huis woont, kunt u hier veel op besparen!

En dan nog een extra douchetip! Kijk ook eens naar een waterbesparende douchekop. Met een waterbesparende douchekop heeft u net zo’n fijne douche, maar u gebruikt 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. En als u een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaart u zelfs 60 procent!

Vrijdag

Vandaag geven we alweer de laatste tips voor een duurzamer leven van ons. Tips van de dag:

 • Ontlucht radiatoren regelmatig; als er teveel lucht in de leidingen zit, werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie. Extra tip: laat uw CV-ketel afstellen. Ketels staan vaak op 90 graden, terwijl 60°C al prima is.
 • Plak radiatorfolie achter radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet in de muur.
 • Hang uw was op in plaats van gebruik te maken van de droger.
 • Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is.
 • Zet uw vriezer op max. -18°C.

Wilt u nog meer bespaartips? Neem dan een kijkje op de website van Milieu Centraal. Of wilt u sowieso meer weten over Duurzaamheid? Bekijk dan de duurzaamheidspagina’s op onze website.

Meer informatie

Wilt u meer weten over duurzaamheid? Neem dan een kijkje op onze duurzaamheidspagina’s. Heeft u een vraag of opmerking? Dan kunt u een mail sturen naar duurzaam@lansingerland.nl.