“Geef elkaar aandacht en iets kleins wordt al snel iets groots”

Dit nieuwsbericht is verlopen.
1 december 2020, 16.21 uur

Ingrid de Groen (55) is mede-initiatiefnemer van Facebookgroep Heel Lansingerland helpt en werkt als interimmanager, bestuurder en toezichthouder in de zakelijke en maatschappelijke sector.

Wat is er voor jou persoonlijk veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“Werkbijeenkomsten worden anders georganiseerd, veel meer via online vergaderen.

Wij wonen met z’n vieren en gewoonlijk hebben we allemaal veel bezigheden buitenshuis. Nu dat wegvalt vanwege corona, is het opeens druk met alle digitale vergaderingen, colleges en lessen. Ook al hebben wij de ruimte, het is wel gehorig af en toe. Het is ook gezellig. Een soort studentenhuis met verschillende leeftijden.”

Wat mis je het meest en hoe is dat te vervangen?

“Persoonlijk mis ik niet zoveel omdat ik nooit denk vanuit gemis. Ik vraag mij liever af: wat kan ik wél? Ook als je de situatie niet kunt veranderen of als je het liever anders wilt, heb je zelf de keuze hóe je met iets omgaat. Zo ben ik gaan wandelen toen er tijd vrijkwam omdat er activiteiten werden afgelast. De bedoeling was om het Pieterpad te lopen en ik had snel enthousiaste mensen om mij heen verzameld. Toen ook dat plan moeilijk uitvoerbaar was, werd het hele dagen wandelen in de regio. Dan blijkt dat je veel meer oog hebt voor de omgeving en met je zintuigen veel meer waarneemt. Dat biedt weer nieuwe ervaringen en inspiratie. Met mijn werk mis ik het persoonlijke contact en de non-verbale communicatie tijdens een digitaal overleg. Echt verbinding maken met mensen is hierbij lastig.”

Heb je zelf creatieve oplossingen gezocht?

“Aan het begin van de coronatijd heb ik samen met enkele andere betrokkenen Heel Lansingerland Helpt opgericht waarbij mensen iets voor elkaar kunnen betekenen. Het is uit spontaniteit ontstaan. De Facebookgroep heeft nu 3500 volgers en er is al veel moois gebeurd in Lansingerland: een alternatieve bezoekregeling met de bezoektrailer ’Bij Ria’, langsgaan bij ouderen met een attentie en een praatje aan de deur, plantjes bezorgen bij verzorgingshuizen en kaartjes sturen voor een speciale gelegenheid. Mensen werden, en worden nog steeds, verrast en krijgen ondersteuning en met iets dat gewenst of nodig is. Mooi was ook de bereidheid van muzikanten die ontspanning van eenzame ouderen wilden verzorgen na onze oproep. De geplande voorstelling voor dertig personen kon door de aangescherpte coronaregels niet doorgaan. RTV Lansingerland maakte er drie uitzendingen van, waardoor nu meer mensen er plezier aan beleven.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“Alles biedt voor mij altijd een kans. In mijn werk heb ik veel met strategie en beleid te maken en juist met Heel Lansingerland helpt is gebleken dat je met kleine gebaren het verschil kunt maken voor iemand. En zakelijk gezien: iedereen gaat veel gerichter kijken naar de combinatie van thuis werken en op kantoor.”

Heb je een waardevolle tip voor anderen?

“Je kunt in je eentje niet de hele wereld veranderen. Je kunt wél het verschil maken voor de wereld van een ander. Geef elkaar aandacht en iets kleins wordt al snel iets groots.”

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok