Mezen bestrijden eikenprocessierups

Dit nieuwsbericht is verlopen.
10 juni 2020, 15.00 uur

De gemeente Lansingerland zet in de strijd tegen eikenprocessierupsen een natuurlijk wapen in: mezen. Om ervoor te zorgen dat de vogels deze beruchte beestjes opeten, plaatst de gemeente mezenkasten in de openbare ruimte. We doen dit op plaatsen waarvan we weten dat de eikenprocessierups voorkomt.

Natuurlijke vijand

De eikenprocessierups rukt steeds verder op in Nederland. De drie millimeter lange brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken bij mensen klachten als huidirritatie, rode ogen en jeuk. Gelukkig voor de mens heeft de rups ook natuurlijke vijanden, zoals de koolmees en de pimpelmees. U kunt zelf ook helpen door in uw tuin mezenkasten op te hangen. Als er meer nestlocaties zijn, vestigen zich meer mezen in onze gemeente. Zo neemt het aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups toe.

Bestrijding

Het ophangen van mezenkasten waardoor er meer mezen in de gemeente komen is een manier om de eikenprocessierups (gedeeltelijk) te voorkomen. Wij houden nauw in de gaten of de eikenprocessierups toch de kop op steekt. Als dat gebeurt, dan bestrijden we deze rups met andere methoden. Denkt u hierbij aan het inzetten van aaltjes om de rups te infecteren of het wegzuigen of verbranden van nesten. Zo voorkomen we zo veel mogelijk dat voorbijgangers last van de brandharen krijgen. Zonder lijmstrips of gif.

Meer nieuws

Uw zorgverzekering voor minder geld

Genomineerden Vrijwilligersprijs 2023