Visie burgerparticipatie Lansingerland

Op 8 maart was er een beeldvormende avond in de gemeenteraad over de visie op burgerparticipatie. De raad besprak de uitkomsten van het onderzoek naar de visie. De uitkomst van het onderzoek is dat de inwoners van Lansingerland de kaders en uitgangspunten hetzelfde uitleggen als de gemeente. Dat is voor de samenwerking belangrijk. In mei 2023 bespreekt de gemeenteraad de visie.

Op deze pagina vindt u de visie (pdf, 1MB) kort samengevat.

Samenvatting van de visie in beeld

Dit is de visie van de gemeente Lansingerland over hoe zij samen wil werken met inwoners. Het bestuur wil een overheid zijn die samen besluiten voorbereidt met inwoners, en daarbij ook rekening houdt met hun meningen en ervaringen. De visie is tot stand gekomen na input van raad, college, inwoners.

In de samenleving verandert veel, zoals digitalisering en een toenemende mondigheid van inwoners. Dit betekent dat de gemeente meer moet uitleggen en verantwoording moet afleggen en dat inwoners meer invloed willen hebben op besluiten over ruimtelijke plannen voor bouwen of voor veranderingen. Ook voor beleid op alle andere terreinen, zoals zorg en onderwijs.

Als gemeente is Lansingerland al bekend met burgerparticipatie en ziet het als een proces dat vraagt om leren en ontwikkelen. Zowel inwoners, organisaties, het college en de gemeenteraad moeten respect hebben voor elkaar en het besluitvormingsproces. De visie beschrijft de waarden en uitgangspunten voor burgerparticipatie, hoe het proces eruit ziet en hoe het verder ontwikkeld kan worden.

Zo moet het proces van burgerparticipatie zo zijn ingericht dat:

  • Iedereen die er toe doet voor een onderwerp er ook over mee kan praten. (Inclusie)
  • Informatie begrijpelijk is en goed te vinden en op tijd wordt aangeboden. (Transparantie)
  • Dat participatie doelmatig moet worden toegepast. Passend bij de situatie waarop ze betrekking heeft. (Efficiency)
  • Alles wat door inwoners wordt ingebracht moet deel uitmaken van de afweging en gemeente moet dat actief en onbevooroordeeld doen. (Uitwisselen, deliberatie)
  • Bewoners moeten de middelen en mogelijkheden krijgen om deel te nemen en krijgen ondersteuning om mee te praten als dat nodig is. (Democratische vaardigheden)
  • Bewoners mogen onderwerpen in het gesprek aandragen. (Zeggenschap/agenderen)
  • We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. We zijn als overheid eerlijk over wat de gemeente kan waarmaken en wat ook niet. (Betrouwbaar en voorspelbaar)

Daarbij gaat de gemeente als volgt te werk:

  • We maken contact, persoonlijk waar dat kan. Met respect voor elkaars grenzen en rollen. We lichten het proces vooraf toe.
  • We geven ruimte en tijd aan inwoners om hun inbreng in het proces te hebben. De raad beslist.
  • We zijn duidelijk over waar wel inbreng mogelijk is en waar niet. We geven dat vooraf aan.
  • Gemeente en inwoners zijn gelijkwaardig in het proces om te komen tot mogelijkheden, belangen en keuzes waarover het bestuur een besluit moet nemen.
  • We maken bij besluitvorming onderscheid in het beoordelen van het afgesproken proces en de inhoud. Dan is de vraag: Is het proces doorlopen zoals afgesproken? De gemeentelijke organisatie adviseert daarbij over het wegen van de opbrengsten en belangen; college en/of raad beslissen.
  • Efficiënt: De intensiteit van participatie moet passen bij de opgave.
  • De participatieladder: meebeslissen als dat kan. Co-creatie heeft de voorkeur boven plannen beoordelen.

De gemeente gaat met leren en ontwikkelen aan de slag om deze kaders en werkwijze in de praktijk werkbaar te maken.