Actueel

RSS

Hoe ervaart u uw buurt?

Laat van u horen in ons leefbaarheidsonderzoek! Gemeente Lansingerland vindt het belangrijk dat u prettig woont. Niet alleen in uw woning, maar ook in uw wijk. Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van wat we kunnen verbeteren in de wijken vindt er vanaf deze week een bewonersonderzoek plaats.

De week van de duurzame doelen

Gemeente Lansingerland heeft in 2020 Sustainable Development Goals (SDG), ook wel de duurzame doelen van de Verenigde Naties, onderstreept. Om daar extra aandacht voor te vragen stond afgelopen week in het teken van deze duurzame doelen. Afgelopen dinsdag heeft wethouder duurzaamheid, Michiel Muis, de Global Goals vlag gehesen voor het gemeentehuis. Ook hebben we op onze social media kanalen dagelijks enkele tips gegeven voor een duurzamer leven. Al deze tips kunt u hier op een rijtje terugvinden.

Werkzaamheden geluidsschermen Bergschenhoek

Begin september is aannemer Stukton gestart met het bouwrijp maken en het aanbrengen van de voorbelasting die nodig is voor het verleggen van een gedeelte van het fietspad langs de Europasingel in Bergschenhoek. Het huidige fietspad wordt gedeeltelijk verlegd vanwege het plaatsen van geluidsschermen langs de N209. Lees meer over deze werkzaamheden.

Bouw Wilderszijde Bergschenhoek gestart fase 3

De start van de derde en laatste fase van Wonen in Buyten is met een knal van start gegaan. Op 21 september werd dit moment gevierd met de nieuwe bewoners. In Wilderszijde verrijst de komende tien jaar een toekomstbestendige woonwijk. Groen en klimaatadaptief met minimaal 2.600 duurzame woningen, basisscholen, een gezondheidscentrum en kleinschalige commerciële voorzieningen om de hoek.

Veteranen in Lansingerland weer bij elkaar

Afgelopen zaterdag 17 september 2022 hield de gemeente Lansingerland ter ere van haar veteranen voor het eerst sinds 2019 weer een lokale Veteranendag. Dit jaar bestond het programma uit twee delen. Het eerste deel bestond uit een optocht met historische militaire voertuigen door de drie dorpskernen. Deel twee van het programma vond in de avond plaats en was speciaal voor de veteranen. De bijeenkomst werd als vanouds door de  burgemeester Pieter van de Stadt geopend.

Ouderavond 18 jaar en dan?!

Als uw kind 18 jaar wordt, verandert er veel. Wat betekent het precies en welke zaken moeten er dan allemaal geregeld worden? Wilt u hier informatie over? Kom dan naar een gratis ouderavond op donderdag 6 oktober 0m 20.00 uur in Jongerencentrum The Point, Groeneweg 53 in Bergschenhoek.

Lansingerland vraagt aandacht voor duurzame doelen

Gemeente Lansingerland heeft in 2020 Sustainable Development Goals (SDG), ook wel de duurzame doelen van de Verenigde Naties, onderstreept. Om daar extra aandacht voor te vragen wordt in september door de aangesloten gemeenten de Global Goals vlag gehesen. Dit jaar hijst Michiel Muis, wethouder duurzaamheid, op dinsdag 20 september om 9.00 uur de vlag voor het gemeentehuis.

Eenmalige energietoeslag verhoogd

Vanwege de nog steeds stijgende energiekosten is deze toeslag door het rijk verhoogd naar 1300 euro per huishouden. Ontving u al 800 euro van de gemeente? Dan krijgt u automatisch een nabetaling van 500 euro. Wilt u de energietoeslag nog aanvragen? Dat kan tot eind april 2023.

Langdurige opvang voor mensen uit Oekraïne - stand van zaken

Afgelopen maand is de locatie Sporthoeklaan verder uitgewerkt als tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners. Er is verder gewerkt aan de toetsing en haalbaarheid van de locatie. Op de locatie is nu nog de beachvolleybalvereniging gevestigd. De vereniging staat open voor verplaatsing naar de andere zijde van het sportpark. Dit is positief nieuws, waardoor er ruimte ontstaat voor tijdelijke huisvesting.

Op weg naar Casa Cadanza

Zaterdag 3 september lanceerde wethouder Cultuur Titia Cnossen in Bibliotheek Oostland in Berkel & Rodenrijs ‘Op weg naar Casa Cadanza’. Zij deed dit door een 3D-animatie van het toekomstige Cultuurhuis te starten. Deze animatie is tijdens openingstijden van de bibliotheek te zien. Na de opening volgde een cultureel programma, waarbij de wethouder voorlas aan kinderen.

Start Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Iedereen moet in Lansingerland toegang kunnen krijgen tot sport en cultuur. Dat is vanaf 1 september ook mogelijk voor volwassenen met een laag inkomen. Dat kan via het Volwassenfonds Sport & Cultuur. Het Volwassenenfonds ondersteunt volwassenen met een laag inkomen om mee te doen aan sport en cultuuractiviteiten door een deel van de kosten rechtstreeks aan sportvereniging of cultuurinstelling over te maken.   

Lansingerland start een proef voor apart inzamelen van opblaasartikelen

De zomerperiode zit er bijna op. Veel mensen hebben genoten -en genieten nog steeds- van het mooie weer met bijvoorbeeld een opblaasbaar zwembadje in de tuin of opblaasbal op het strand. Wat doet u met opblaasartikelen die lek of kapot zijn? Breng ze naar het afvalbrengstation. Vanaf zaterdag 3 september start gemeente Lansingerland, in samenwerking met Renewi, een proef om zomerse opblaasartikelen apart in te zamelen.

Partijen zetten hun handtekening onder proefverkaveling gebiedsontwikkeling Wilderszijde

Na de vaststelling van het bestemmingsplan eind 2021 zijn de Gemeente Lansingerland en de Ontwikkelingscombinatie BBGZ (Batenburg Bouw & Ontwikkeling, BPD Gebiedsontwikkeling en Zondag Ontwikkeling) aan het werk gegaan met het opstellen van een proefverkaveling.

Op 17 september viert Lansingerland Veteranendag

Op zaterdag 17 september 2022 start om 13.00 uur de lokale Veteranendag van Lansingerland. Na twee jaar corona kunnen we eindelijk weer onze waardering en respect tonen en uitspreken voor onze veteranen. In en rondom het gemeentehuis vinden er diverse activiteiten plaats.

Verkeerstellingen in Lansingerland

Vanaf maandag 5 september worden er op 121 locaties in Lansingerland verkeerstellingen met zogenoemde telslangen op de weg uitgevoerd. De telslangen liggen 1 tot maximaal 2 weken op een tellocatie en worden dan weer verwijderd.

Basisscholen De Poolster en Pius X gaan voor een afvalvrije school

Afval scheiden en zwerfafval zijn belangrijke thema’s voor zowel een schone leefomgeving als een duurzame toekomst. Daarom biedt gemeente Lansingerland het project ‘Afvalvrij voor Scholen’ aan. Het doel van dit project is leerlingen op een laagdrempelige manier bezig te laten zijn met hergebruik van grondstoffen en een schone leefomgeving. Jong geleerd is immers oud gedaan! 

Lancering 'Op weg naar Casa Cadanza'

Het Cultuurhuis krijgt steeds meer gezicht. Tijdens de Jaarmarkt in Berkel Centrum, op zaterdag 3 september 2022, is er in bibliotheek Oostland een 3D-animatie te bekijken van het ontwerp van Casa Cadanza. U ziet en hoort wat er in het Cultuurhuis allemaal een plek krijgt. Naast de animatie is er die dag ook een cultureel programma voor jong en oud.

Vogelgriep vastgesteld op kinderboerderij in Vlaardingen

Er is vogelgriep vastgesteld op een kinderboerderij in Vlaardingen, waardoor er een vervoersbeperkingsgebied van 10 km om het bedrijf is vastgesteld. Een deel van Lansingerland valt in het vervoersbeperkingsgebied. Daarom is er een vervoersverbod dat ook geldt voor een deel van onze gemeente.

Geef inbrekers geen kans in de zomer

De zomervakantie is weer aangebroken. Tijdens de vakantieperiode slaan inbrekers graag hun slag, omdat bewoners vaak lange tijd van huis zijn of hun huis tijdens een dagje weg niet goed afsluiten. Als bewoner kunt u zelf heel veel doen om woninginbraak te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Lansingerlandse pilot met de wasbare luier van start

Op donderdagavond 14 juli was de raadzaal toneel van een groep enthousiaste ouders en zelfs enkele baby’s. De ouders hadden zich eerder ingeschreven voor de pilot ‘Wasbare luiers’. Die avond kregen de deelnemers aan de pilot hun complete pakket wasbare luiers met toebehoren. Ook maakten ze kennis met het digitale platform voor de deelnemers.

Eveline Hamelink-van Rens nieuwe griffier Lansingerland

Op donderdag 7 juli 2022 is Eveline Hamelink-van Rens door de gemeenteraad aangewezen als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Lansingerland. Zij volgt hiermee waarnemend griffier Bert Schouten op. Hamelink-van Rens start per 1 september in haar nieuwe functie, de gemeenteraad zal haar formeel installeren tijdens de raadsvergadering van donderdag 22 september.

Locatie tijdelijke opvang asielzoekers op locatie Tobias met twee maanden verlengd

Het college van B&W heeft op dinsdag 5 juli 2022 besloten de termijn van opvang asielzoekers met 2 maanden te verlengen tot 1 oktober. Zodat de mensen rust hebben, en langer naar een passende oplossing gezocht kan worden.

Tweede locatie opvang Oekraïners bekend

Op 21 juni 2022 stelde het college van B&W de randvoorwaarden vast voor de pilot langdurige opvang Oekraïners in de gemeente Lansingerland. Op verzoek van de gemeenteraad is gekeken naar decentrale locaties voor opvang van mensen uit Oekraïne, voor de eerste opvang van 300 mensen. Op 5 juli heeft het college een besluit genomen over de tweede locatie.

Vraag advies via het Funderingsloket Lansingerland

Vanaf 27 juni 2022 kunnen huiseigenaren in Lansingerland met funderingsproblemen advies aanvragen via het Funderingsloket Lansingerland. De gemeenteraad heeft daarnaast een pilotproject ingesteld voor woningen langs de Rottekade. Lees hier meer over.

Lansingerland stelt uitgangspunten pilot langdurige opvang Oekraïners vast

In de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond loopt sinds april 2022 een pilot “Lange termijn opvang Oekraïne”. De gemeenten Vlaardingen en Lansingerland geven vorm aan deze pilot om te verkennen wat er nodig is om grootschalige opvang te realiseren.

Nieuwe wethouders gemeente Lansingerland beëdigd

De vier wethouders van gemeente Lansingerland zijn officieel beëdigd. WIJ Lansingerland, Leefbaar 3B, D66 en ChristenUnie gaan het college vormen. Twee wethouders zijn al een bekend gezicht namens het college van burgemeester en wethouders (B&W). De twee andere bestuurders zijn nieuw en waren voorheen raadslid namens hun partij. 

Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vanaf 1 april hebben gevluchte Oekraïners die ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente recht op een maandelijks bedrag aan leefgeld en een toelage. De rijksoverheid heeft de gemeente gevraagd om dit uit te betalen.

Start pilot langdurige opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne heeft de laatste weken een ongekend grote stroom Oekraïense vluchtelingen op gang gebracht. Omdat er naast (nood)opvang voor de korte termijn ook behoefte is aan langdurige opvang, starten de gemeenten Lansingerland en Vlaardingen samen met de VRR een pilot. Doel van de pilot is het onderzoeken van de mogelijkheden voor grootschalige opvang voor langere tijd. 

Lansingerland: na 25 jaar eindelijk werk van wijk Wilderszijde

De gemeente Lansingerland heeft na zo'n 25 jaar aan discussie en uitstel besloten tot de bouw van de wijk Wilderszijde. Er komen in Bergschenhoek tussen de 2.600 en 3.000 nieuwe woningen bij. Volgens planning worden er tot 2033 jaarlijks zo'n 300 tot 400 woningen opgeleverd. De ontwikkeling en bouw van de toekomstige wijk kan van start nu de gemeenteraad van Lansingerland akkoord is gegaan met het nieuwe bestemmingsplan.

Lansingerland en BBGZ ondertekenen overeenkomst voor circa 2.000 nieuwbouwwoningen Wilderszijde

Lansingerland en BBGZ hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en bouw van zo’n 2.000 woningen in het plangebied Wilderszijde. De woningen zijn een mix van (sociale huur)appartementen, (betaalbare en bereikbare) rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. De gemeente en BBGZ bekrachtigden de afspraken voor hun deelplan op 22 december. De plannen kunnen nu verder uitgewerkt en tot  realisatie worden gebracht.