Actueel

RSS

Inzet ME

Vannacht heeft de politie de ME ingezet aan de Facetlaan en Laan van Mathenesse in Bleiswijk. Dit werd gedaan op last van de burgemeester van Lansingerland.

Maak kennis met onze groenaannemers

In de gemeente zijn er verschillende aannemers aan het werk om het groen te onderhouden. Graag stellen wij hen aan u voor! Ze vertellen u graag meer over wat ze precies doen in de kernen. In Bleiswijk wordt het groen onderhouden door firma Megron BV, in Bergschenhoek is dit Verkuil & Moree Buitenruimte en in Berkel en Rodenrijs gaat het om De Heer Land en Water.

Tweede locatie opvang Oekraïners bekend

Op 21 juni 2022 stelde het college van B&W de randvoorwaarden vast voor de pilot langdurige opvang Oekraïners in de gemeente Lansingerland. Op verzoek van de gemeenteraad is gekeken naar decentrale locaties voor opvang van mensen uit Oekraïne, voor de eerste opvang van 300 mensen. Op 5 juli heeft het college een besluit genomen over de tweede locatie.

Programma Expeditie Lansingerland officieel gelanceerd

Een zomer bomvol sportieve en culturele activiteiten. In gemeente Lansingerland gaat het gebeuren. Vanaf zondag 10 juli opent Expeditie Lansingerland andermaal haar deuren en heeft de jeugd (4 tot en met 18 jaar) de mogelijkheid om aan 112 activiteiten deel te nemen. Ook komende zomer hopen de deelnemende sport- en cultuuraanbieders honderden deelnemers kennis te laten maken met hun aanbod.

Vraag advies via het Funderingsloket Lansingerland

Vanaf 27 juni 2022 kunnen huiseigenaren in Lansingerland met funderingsproblemen advies aanvragen via het Funderingsloket Lansingerland. De gemeenteraad heeft daarnaast een pilotproject ingesteld voor woningen langs de Rottekade. Lees hier meer over.

Lansingerland benoemt voormalig glastuinbouwexpert tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau 

Op donderdag 23 juni werd Jan Willem de Vries benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn lange en brede staat van dienst in de glastuinbouwsector. Hij ontving zijn onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter van de Stadt.

Interview met de nieuwe wethouder Duurzaamheid Michiel Muis

Michiel Muis is de nieuwe wethouder Duurzaamheid van Lansingerland. Als gemeenteraadslid zat hij in de commissie Ruimte. Een commissie waarbinnen volop aandacht was voor energiebesparing, groen in de buitenruimte, geluidsoverlast en schone lucht. Nu mag hij als wethouder doorpakken op dat gebied. We spraken met hem.

Lansingerland stelt uitgangspunten pilot langdurige opvang Oekraïners vast

In de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond loopt sinds april 2022 een pilot “Lange termijn opvang Oekraïne”. De gemeenten Vlaardingen en Lansingerland geven vorm aan deze pilot om te verkennen wat er nodig is om grootschalige opvang te realiseren.

Veiligheidsmonitor gemeente Lansingerland 2021 positiever dan 2020

Een recent veiligheidsonderzoek van de Veiligheidsalliantie regio Rotterdam (VAR) geeft op aantal vlakken een positiever beeld voor de gemeente Lansingerland. Het is een regionale monitor dat twee keer per jaar wordt uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Veiligheidsoverleg (RVO). De huidige monitor gaat over de periode 2020 en 2021.

Zomereditie Expeditie Lansingerland komt er weer aan

Na geslaagde edities in 2020 en 2021 zijn we verheugd te melden dat Expeditie Lansingerland ook dit jaar weer plaatsvindt. Vanaf 11 juli start de zomereditie en zoals altijd is er dan van alles te doen op het gebied van sport en cultuur voor de Lansingerlandse jeugd van 4 tot en met 18 jaar. Deze editie is de start van een reeks van 13 expedities tijdens schoolvakanties waarbij sport en cultuur op een laagdrempelige wijze aan de jeugd wordt aangeboden.

Nieuwe bewonersvertegenwoordigers in CRO RTHA geïnstalleerd

In de Commissie Regionaal Overleg (CRO) vergadering van donderdag 16 juni werd afscheid genomen van Thea van de Coevering als bewonersvertegenwoordiger en haar plaatsvervanger Robert van der Ouderaa. Bij deze gelegenheid zijn ook hun opvolgers officieel verwelkomd.

Vernieuwde stationsomgeving station Rodenrijs

Metrostation Rodenrijs functioneert al ruim 10 jaar als onderdeel van de succesvolle E-lijn tussen Rotterdam en Den Haag. Door het toegenomen gebruik en de inmiddels verouderde openbare ruimte was het tijd geworden om de stationsomgeving op te knappen, te laten voldoen aan de eisen van deze tijd en faciliteiten toe te voegen. Lees meer over de herinrichting.

Opening Casa Cadanza Hekkendicht in Berkel Centrum West

Op donderdag 9 juni opende wethouder Cultuur Titia Cnossen Casa Cadanza Hekkendicht, een initiatief van Gemeentedichter Woes Ploum en projectteam Casa Cadanza. Hekkendicht is een groeiende verzameling gedichten op de bouwhekken in Berkel Centrum West.

U bent een lintje waard!

Wanneer en hoe komt iemand in aanmerking voor een lintje? Volgens het Ordereglement kunnen bijzondere verdiensten aanleiding zijn voor toekenning van een lintje. In dit nieuwsbericht leest u welke eigenschappen en criteria maken dat iemand in aanmerking komt voor een Lintje.  

Pilot wasbare luiers in Lansingerland gaat door

Begin februari hebben wij onder onze inwoners geïnformeerd of er interesse is voor een pilot met wasbare luiers. Op deze oproep hebben we veel en leuke reacties ontvangen. We hebben dan ook goed nieuws, de pilot gaat definitief door. U kunt zich hiervoor nog aanmelden. Lees snel verder voor meer informatie.

Nieuwe inrichting Westerplein in Berkel en Rodenrijs bekend

Het Westerplein in hart van Berkel Centrum West wordt opnieuw ingericht. Zo creëren we een fijne plek waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, en waar zij kunnen genieten van het groen om hun heen en het uitzicht op de Berkelse plas. Het Westerplein komt tussen de Vershoek en het toekomstige Cultuurhuis.

Nieuwe wethouders gemeente Lansingerland beëdigd

De vier wethouders van gemeente Lansingerland zijn officieel beëdigd. WIJ Lansingerland, Leefbaar 3B, D66 en ChristenUnie gaan het college vormen. Twee wethouders zijn al een bekend gezicht namens het college van burgemeester en wethouders (B&W). De twee andere bestuurders zijn nieuw en waren voorheen raadslid namens hun partij. 

Opening duurzame bijenhotels

Wethouder Simon Fortuyn heeft op symbolische wijze 1 van de 5 duurzaam gebouwde bijenhotels nabij zwembad De Windas in Bergschenhoek geopend. Hij deed dit samen met een vertegenwoordiger van de initiatiefnemer, bouwbedrijf Heembouw.

Nieuw: digitaal uw rijbewijs verlengen

Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Of heeft u een categorie-uitbreiding nodig, omdat u een extra rijbewijs heeft gehaald? Voor de aanvraag hoeft u niet meer naar het gemeentehuis te komen. U kunt dit digitaal regelen via een erkende fotograaf die meedoet aan het experiment Digitaal Aanvragen Rijbewijzen (DAR).

Twee extra Koninklijke onderscheidingen uitgereikt door burgemeester

Afgelopen zondag werden Hans van Rutten en Peter Engelen extra in het zonnetje gezet. Burgemeester Pieter van de Stadt reikte namelijk aan hen een lintje uit.

Wat kunt u doen tegen de eikenprocessierups?

chamelijke klachten. Deze klachten bestaan uit hevige jeuk, huiduitslag, irritatie van de ogen en van de luchtwegen. Ook dit jaar is de eikenprocessie rups aanwezig in Lansingerland. Voorzichtigheid is daarom geboden in de nabijheid van eikenbomen in de maanden mei t/m september.

Is uw reisdocument nog geldig?

Het is weer vakantietijd! Heeft u plannen om binnenkort op reis te gaan? Controleer dan meteen even of uw reisdocument (paspoort/identiteitskaart) nog geldig is. Doe dit niet op het laatste moment, want rond deze periode vragen veel mensen reisdocumenten en rijbewijzen aan. Hierdoor kunnen de wachttijden langer zijn dan gebruikelijk.

Leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vanaf 1 april hebben gevluchte Oekraïners die ingeschreven staan in een Nederlandse gemeente recht op een maandelijks bedrag aan leefgeld en een toelage. De rijksoverheid heeft de gemeente gevraagd om dit uit te betalen.

Start pilot langdurige opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne heeft de laatste weken een ongekend grote stroom Oekraïense vluchtelingen op gang gebracht. Omdat er naast (nood)opvang voor de korte termijn ook behoefte is aan langdurige opvang, starten de gemeenten Lansingerland en Vlaardingen samen met de VRR een pilot. Doel van de pilot is het onderzoeken van de mogelijkheden voor grootschalige opvang voor langere tijd. 

Voormalig Rabobankpand klaar voor opvang

Het pand van de voormalige Rabobank in Bergschenhoek is gereed voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Na hard werken door initiatiefnemers en de gemeente kan het gebouw open worden gesteld voor opvang van kinderen en begeleiders.

Opvanglocaties Lansingerland

Gemeente Lansingerland inventariseert locaties voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dit doet zij niet alleen, maar samen met ondernemers en het maatschappelijk middenveld. Er wordt gewerkt aan vier soorten opvang.

Actie brandweer regio Rotterdam-Rijnmond #Oekraïne

Brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond heeft het initiatief genomen om samen met het Rode Kruis Nederland spullen in te zamelen voor de eerste levensbehoeften en het welzijn van de kinderen uit Oekraïne, die in onze regio verblijven.

Lansingerland: na 25 jaar eindelijk werk van wijk Wilderszijde

De gemeente Lansingerland heeft na zo'n 25 jaar aan discussie en uitstel besloten tot de bouw van de wijk Wilderszijde. Er komen in Bergschenhoek tussen de 2.600 en 3.000 nieuwe woningen bij. Volgens planning worden er tot 2033 jaarlijks zo'n 300 tot 400 woningen opgeleverd. De ontwikkeling en bouw van de toekomstige wijk kan van start nu de gemeenteraad van Lansingerland akkoord is gegaan met het nieuwe bestemmingsplan.

Lansingerland en BBGZ ondertekenen overeenkomst voor circa 2.000 nieuwbouwwoningen Wilderszijde

Lansingerland en BBGZ hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en bouw van zo’n 2.000 woningen in het plangebied Wilderszijde. De woningen zijn een mix van (sociale huur)appartementen, (betaalbare en bereikbare) rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. De gemeente en BBGZ bekrachtigden de afspraken voor hun deelplan op 22 december. De plannen kunnen nu verder uitgewerkt en tot  realisatie worden gebracht.