Actueel

RSS

Burgemeester reikt Koninklijke Onderscheiding uit

Burgemeester Pieter van de Stadt heeft aan Rene van Rooijen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Meneer van Rooijen woont in Zoetermeer, maar omdat zijn verdiensten grotendeels plaatsvinden in Lansingerland, heeft de burgemeester van Lansingerland het lintje uitgereikt.

Bewonersavond voor de Groenblauwe Leefomgevingsvisie

De gemeente werkt op dit moment aan een Groenblauwe Leefomgevingsvisie. Een visie waarin we streven naar een goede balans tussen groen, water en bebouwing in Lansingerland. Met deze visie zorgen we ervoor dat we als gemeente ook goed voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen zoals klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Wilt u meedenken over deze visie?

Start heien Sporthoeklaan

In de week van 20 februari beginnen de heiwerkzaamheden op de locatie Sporthoeklaan in Bergschenhoek. De werkzaamheden duren ongeveer 4 weken. De voorbereidingen, om te kunnen heien, worden inmiddels getroffen. De planning is wel afhankelijk het weer.

Eerste bomen geplant ter compensatie aanleg A16 Rotterdam

Hoewel er nog op verschillende plekken volop gebouwd wordt aan de A16 Rotterdam, hebben Rijkswaterstaat en De Groene Boog op woensdag 18 januari samen met bewoners, natuurorganisaties en wethouder Simon Fortuyn van gemeente Lansingerland de eerste bomen geplant op de Verlegde Oude Bovendijk. In februari planten we samen met betrokkenen bomen terug op de Schieveensedijk (gemeente Rotterdam).

Winnaars kerstbomeninzameling halen maar liefst 330 bomen op

Tijdens de kerstvakantie hebben veel kinderen hun best gedaan om zoveel mogelijk kerstbomen in te zamelen. 15 kinderen hebben de krachten gebundeld en daarmee 330 kerstbomen ingezameld. Zij zijn dan ook met recht de winnaars van de kerstbomeninzameling te noemen. Wethouder Michiel Muis heeft de winnaars uitgenodigd in de B&W kamer van het gemeentehuis.

Ook in de kerstvakantie slaat Expeditie Lansingerland aan

De kerstvakantie-editie van Expeditie Lansingerland zit erop en was wederom een groot succes! Tussen 28 december 2022 en 6 januari 2023 werden er rond de 20 activiteiten georganiseerd die vrijwel allemaal drukbezocht waren. De organisatie kijkt met een goed gevoel terug op deze editie.

Wie zijn de vrijwilligers van 2022?

Op maandag 9 januari zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie traditiegetrouw de vrijwilligersprijzen uitgereikt door burgemeester Pieter van de Stadt en wethouder Leon Hoek. Er waren prijswinnaars in 3 categorieën: de individuele vrijwilligersprijs, de vrijwilligersgroep en de categorie vrijwilligers voor vluchtelingen. Wie zijn de winnaars?

Nieuwjaarstoespraak burgemeester van de Stadt

Op maandag 9 januari 2023 vond er na 2 jaar weer een fysieke nieuwjaarsreceptie plaats in het gemeentehuis. Op deze avond gaf burgemeester Pieter van de Stadt een speech en werd er traditioneel de vrijwilligersprijzen uitgereikt. De speech van de burgemeester leest op deze pagina terug.

Veilig op weg met een verlichte fiets

Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken doordat fietsers in het donker zonder verlichting fietsen. In het donker ziet een automobilist een fietser slechter door bijvoorbeeld een spiegelende voorruit of regenval. Om ongelukken te voorkomen is het van levensbelang om als fietser goed verlicht de weg op te gaan.

Houtstoken? Let op het stookalert

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij. Onze gemeente vindt het belangrijk dat iedere inwoner schone lucht kan inademen. Wanneer de weersomstandigheden of de luchtkwaliteit ongunstig zijn om te stoken, en er grote kans op overlast is, geeft het RIVM een stookalert af. Tijdens een stookalert in onze gemeente en provincie doen we een dringende oproep aan alle inwoners om geen hout te stoken. Zo kunnen we de overlast zo veel mogelijk beperken.

Het perfecte plaatje van Lansingerland

Bent u ook zo trots op Lansingerland? Laat het ons zien met uw mooiste foto. Dat kan bijvoorbeeld een gebouw zijn, de markt in een van de dorpskernen, dieren in het Hoge Bergse Bos, de natuur bij de Rottemeren. De keuze is helemaal aan u. Bij deelname via Instagram maakt u kans op drie mooie prijzen. Doet u ook mee?

Werkzaamheden geluidsschermen Bergschenhoek in het tweede kwartaal 2023 hervat

De afgelopen periode is door aannemer Strukton hard gewerkt aan de voorbereidingen om in het voorjaar/begin zomer 2023 te kunnen starten met het aanbrengen van de geluidsschermen langs de N209 bij Bergschenhoek.

Eerste woningen 'Wonen in Buyten' opgeleverd

Een goede afsluiting van het jaar! De eerste woningen van fase 1 van het project Wonen in Buyten in Wilderszijde Bergschenhoek zijn opgeleverd. Samen met wethouder Simon Fortuyn is dit officieel gevierd door de sleutel over te dragen aan één van de nieuwe bewoners onder het genot van een goede kop warme chocolademelk en lekkere hapjes.

Verlenging van de Bedrijveninvesteringszone Bergschenhoek centrum is een feit

Op initiatief van ondernemers uit Bergschenhoek centrum is de afgelopen maanden gewerkt aan het verlengen van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Een BIZ is een regeling vóór en door ondernemers in een winkelgebied (of op een bedrijventerrein). In die zone betalen alle ondernemers samen voor de werkzaamheden om het gebied te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en extra onderhoud van het groen.

Nieuwsbrief over Langdurige Opvang Oekraïne aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek

Op donderdag 22 december 2022 is er een nieuwsbrief verstuurd naar de mensen die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrief over de Langdurige Opvang Oekraïne aan de Sprothoeklaand in Bergschenhoek. Hier worden 132 flexwoningen gebouwd voor 150 Oekraïners en 78 spoedzoekers. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over Langdurige Opvang Oekraïne.

Tarieven gemeentelijke belasting voor afval 2023

Op 1 januari 2023 verandert de gemeentelijke belasting voor afval in Lansingerland. De gemeente Lansingerland voert een gedifferentieerd afvaltarief in voor restafval. Lees in dit bericht meer over de tarieven voor de gemeente belasting voor afval 2023.

Startsein fiets- en scooterverbod centra Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs

Wethouder Simon Fortuyn heeft het startsein van het fiets- en scooterverbod voor zowel het centrum van Bergschenhoek als Berkel en Rodenrijs gegeven. Per 1 december geldt het verbod. Tijdens het startsein onthulde wethouder Fortuyn, samen met winkeliers en de winkeliersvereniging het nieuwe verkeersbord. Het fiets- en scooterverbod is gezamenlijk tot stand gekomen na een wens vanuit de winkeliers.

Gladheidsbestrijding in de gemeente

De gemeente is dag en nacht paraat om gladheid te bestrijden als de winter toeslaat. We zetten ons in om de belangrijkste wegen en fietspaden in Lansingerland begaanbaar te houden. Daarvoor verwijderen wij o.a. paaltjes op fietspaden. Lees meer informatie hierover.

Gemeenten ontvangen bijdrage van het Rijk voor flexwoningen

Op 15 november heeft minister De Jonge bekend gemaakt dat 13 gemeenten en een samenwerkingsverband financiële ondersteuning krijgen voor woningbouwprojecten die bijdragen aan de versnelling van tijdelijke huisvesting. Dit is de eerste bekendmaking in het kader van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen. Gemeente Lansingerland is een van de 13 gemeenten.

Werkzaamheden kabels en leidingen in Berkel centrum

Berkel Centrum West, het nieuwe deel van het centrum van Berkel en Rodenrijs, wordt steeds zichtbaarder. Door de uitbreiding van het centrum zijn ook extra kabels en waterleidingen nodig. Dit najaar start de gemeente met de werkzaamheden buiten de bouwhekken. Lees hier meer over de werkzaamheden.

Gemeente staat klaar voor de winter

De winter is (bijna) in aantocht, maar de gemeente heeft al voorbereidingen getroffen voor het winterseizoen. Het gladheidseizoen loopt van 30 oktober 2022 tot 16 april 2023. Het zout is ingekocht, voertuigen en strooimachines zijn gecontroleerd en in gereedheid gebracht en de chauffeurs en coördinatoren hebben de nodigen cursussen gevolgd en de certificaten behaald. De gladheidsploeg staat weer paraat. Wat kunt u van ons verwachten?

Informatie werkzaamheden locatie Sporthoeklaan

Aanstaande maandag, 10 oktober, starten er werkzaamheden bij de tijdelijke opvanglocatie aan de Sporthoeklaan. Hier worden flexwoningen gebouwd voor de opvang van Oekraïners. Er komen ook flexwoningen voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning. Wij informeren u graag over deze werkzaamheden.

Burgernet: Met uw telefoon meewerken aan veiligheid in uw eigen buurt

Met Burgernet kunt u de politie helpen. Deze hulp kan bijdragen aan het oplossen van een misdrijf, het terugvinden van een vermist kind of de aanhouding van inbrekers en straatrovers. Als deelnemer van Burgernet bent u de ogen en oren van de wijk en werkt u mee aan de veiligheid van uw buurt. Hoe meer mensen meedoen met Burgernet, hoe beter. Veel betrokken inwoners hebben zich al aangemeld.

Start campagne Afvalscheiding

Wethouder Afvalinzameling en Duurzaamheid, Michiel Muis, gaf op het Afvalbrengstation het startsein van de nieuwe campagne over afvalscheiding. De campagne wordt ingezet om inwoners van Lansingerland te motiveren nog meer hun afval te scheiden en te informeren over een verandering in de Afvalstoffenheffing per 2023.

Bouw Wilderszijde Bergschenhoek gestart fase 3

De start van de derde en laatste fase van Wonen in Buyten is met een knal van start gegaan. Op 21 september werd dit moment gevierd met de nieuwe bewoners. In Wilderszijde verrijst de komende tien jaar een toekomstbestendige woonwijk. Groen en klimaatadaptief met minimaal 2.600 duurzame woningen, basisscholen, een gezondheidscentrum en kleinschalige commerciële voorzieningen om de hoek.

Partijen zetten hun handtekening onder proefverkaveling gebiedsontwikkeling Wilderszijde

Na de vaststelling van het bestemmingsplan eind 2021 zijn de Gemeente Lansingerland en de Ontwikkelingscombinatie BBGZ (Batenburg Bouw & Ontwikkeling, BPD Gebiedsontwikkeling en Zondag Ontwikkeling) aan het werk gegaan met het opstellen van een proefverkaveling.

Lansingerlandse pilot met de wasbare luier van start

Op donderdagavond 14 juli was de raadzaal toneel van een groep enthousiaste ouders en zelfs enkele baby’s. De ouders hadden zich eerder ingeschreven voor de pilot ‘Wasbare luiers’. Die avond kregen de deelnemers aan de pilot hun complete pakket wasbare luiers met toebehoren. Ook maakten ze kennis met het digitale platform voor de deelnemers.

Vraag advies via het Funderingsloket Lansingerland

Vanaf 27 juni 2022 kunnen huiseigenaren in Lansingerland met funderingsproblemen advies aanvragen via het Funderingsloket Lansingerland. De gemeenteraad heeft daarnaast een pilotproject ingesteld voor woningen langs de Rottekade. Lees hier meer over.

Lansingerland: na 25 jaar eindelijk werk van wijk Wilderszijde

De gemeente Lansingerland heeft na zo'n 25 jaar aan discussie en uitstel besloten tot de bouw van de wijk Wilderszijde. Er komen in Bergschenhoek tussen de 2.600 en 3.000 nieuwe woningen bij. Volgens planning worden er tot 2033 jaarlijks zo'n 300 tot 400 woningen opgeleverd. De ontwikkeling en bouw van de toekomstige wijk kan van start nu de gemeenteraad van Lansingerland akkoord is gegaan met het nieuwe bestemmingsplan.

Lansingerland en BBGZ ondertekenen overeenkomst voor circa 2.000 nieuwbouwwoningen Wilderszijde

Lansingerland en BBGZ hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en bouw van zo’n 2.000 woningen in het plangebied Wilderszijde. De woningen zijn een mix van (sociale huur)appartementen, (betaalbare en bereikbare) rijwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. De gemeente en BBGZ bekrachtigden de afspraken voor hun deelplan op 22 december. De plannen kunnen nu verder uitgewerkt en tot  realisatie worden gebracht.