Koninklijke onderscheiding

Ieder jaar reikt de burgemeester de Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de ‘lintjesregen’ op 26 april of de laatste werkdag voor Koningsdag.

Overal in Nederland zetten mensen zich in voor de samenleving. Meestal doen ze dat onopvallend en op de achtergrond. Deze personen zouden best eens in het zonnetje mogen worden gezet. De meest waardevolle waardering voor hem of haar is het toekennen van een Koninklijke onderscheiding (lintje).

  • Stap 1: U neemt eerst contact op met de een medewerken van team Kabinet & Protocol via telefoonnummer 010 800 40 00. Door middel van dit gesprek kunt u beter bepalen of de persoon die u wilt voordragen in aanmerking komt voor een lintje. Daarnaast krijgt u uitgelegd wat u moet doen om het verzoek in te dienen.
  • Stap 2: U vult het verzoekformulier in via aanvraag Koninklijke onderscheidingen.
  • Stap 3: U besluit eerst voor u uw verzoek indient meer informatie in te winnen via de website lintjes.nl.

Vindt u het prettiger om uw vragen (eerst) per mail te stellen? Stuurt u dan een mail naar lintjes@lansingerland.nl.

Wilt u iemand voordragen voor de lintjesregen? Dan ontvangen wij graag uw verzoek voor 1 juli.

De burgemeester bericht welke verzoeken zijn gehonoreerd. Via het team Kabinet & Protocol wordt u daarover geïnformeerd.

Iedereen mag een Koninklijke onderscheiding aanvragen, voor elke gewenste kandidaat, woonachtig in de gemeente Lansingerland.

Heeft de kandidaat 15 jaar actief vrijwilligerswerk gedaan en minimaal 6 uur per week dan komt hij/zij waarschijnlijk in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding.

Uitzonderingen om in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding te komen:

  • kandidaat is ziek en heeft u al 10 jaar actief vrijwilligerswerk gedaan
  • kandidaat is oud en heeft al ruim 12 jaar actief vrijwilligerswerk gedaan en door zijn/haar leeftijd laatste mogelijkheid om een lintje aan te vragen

Ja, u kunt een verzoek indienen voor een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld bij een pensionering of jubileum. Doe dit uiterlijk 6 maanden voor de gewenste uitreikingsdatum. De burgemeester reikt dit tijdens de bijzondere gelegenheid uit.