Zwemmen in open water: waar moet u rekening mee houden?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
30 april 2024, 10.42 uur

Op warme dagen is het heerlijk om tijd door te brengen in en aan het water. Dit is gezond en leuk, maar niet zonder risico’s. Jaarlijks verdrinken ongeveer 100 mensen bij zwemmen in open water of worden ziek door vervuild water. Kies daarom voor zwemmen bij aangewezen zwemlocaties.

Bij officieel zwemwater worden de veiligheid en de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Kijk op www.zwemwater.nl voor locaties bij u in de buurt en voor meer informatie over waar u rekening mee moet houden.

Veilig in en uit het water

Bij zwemmen in open water kunt u in een onverwachte situatie terechtkomen. Stromingen en draaikolken kunnen de beste zwemmer in de problemen brengen. Bovendien ligt er op de bodem soms glas of andere troep. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden.

Bereid u goed voor als u gaat zwemmen in open water, zeker als er kinderen bij zijn. Kijk bij de zwemplek naar de informatieborden en probeer de risico’s in te schatten.

Check bijvoorbeeld of:

  • er veel stroming is;
  • er spullen in het water liggen, zoals winkelwagentjes of fietsen;
  • de bodem snel afloopt, met een plotselinge overgang van ondiep naar diep water;
  • er boten of watersporters in het zwemgebied kunnen komen. 

Let op het strand ook op vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel of oranje in de vlag wijst op gevaar.

En de belangrijkste tip: zorg altijd dat iemand u in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water vindt u op veiliginenuithetwater.nl.

Gezondheidsklachten na het zwemmen of watersporten

In open water kunnen bacteriën, virussen of schadelijke stoffen in het water zitten. Hiervan kunt u gezondheidsklachten krijgen, zoals diarree of huiduitslag. Chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen leiden tot schade op langere termijn. Met de volgende tips voorkomt u gezondheidsklachten:

  • Check het zwemadvies op www.zwemwater.nl  en kies bij een negatief advies een andere zwemplek.
  • Neem na het zwemmen altijd een douche.
  • Kunt u niet douchen? Was dan in ieder geval uw handen voordat u iets gaat eten.
  • Brengt u een bezoek aan het strand? In zeeschuim kunnen bacteriën en schadelijke stoffen zich ophopen. Voorkom daarom dat kinderen en huisdieren in het zeeschuim spelen.  

Meer weten? Lees meer over veilig zwemmen.