Wethouder Michiel Muis opent groenblauwe schoolpleinen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
20 juni 2023, 11.04 uur

Afgelopen maandag heeft wethouder Michiel Muis het groenblauwe schoolplein aan de Stampioendreef geopend. De drie scholen OBS Groenehoek, RKBS Willibrord en CBS de Acker, hebben de handen in een geslagen om via een subsidieregeling hun (openbare) schoolplein groenblauw te maken.

Groenblauwe schoolpleinen

Op groenblauwe schoolpleinen worden stenen ingeruild voor natuurlijke elementen zoals gras, bomen en struiken. Kinderen spelen liever op een groenblauw schoolplein, omdat deze uitnodigt tot ontdekkend spelen. Het is dus leuker, gezonder, maar ook leerzamer. Ook is een groenblauw schoolplein klimaatproof, omdat de verstening in onze gemeente ermee wordt tegengegaan. Een win-win dus! De gemeentelijke speeltoestellen op het eerdere openbare schoolplein waren aan het einde van hun levensduur. Gemeente Lansingerland heeft gefaciliteerd in de nieuwe speeltoestellen en advisering qua groen. De drie scholen hebben uiteindelijk gezamenlijke uitgangspunten bepaald. Aan de hand van deze uitgangspunten is er, onder begeleiding van Atelier Ondertussen, een schetsontwerp gemaakt. Het ontwerp is verder uitgewerkt met behulp van ouder Ben van Kralingen. Hij is specialist in speelvoorzieningen en werkzaam bij speeltoestellenleverancier Eibe Benelux BV.

Groene uitstraling

De speeltoestellen en sportveldjes hebben een natuurlijke uitstraling, wat past bij een groenblauw schoolplein. Het groen wordt in het najaar nog aangeplant. Op dit moment is het door de droge periode niet verstandig om het nu al aan te planten. Om het schoolplein in de tussentijd toch een groene uitstraling te geven is er een groenbemester ingezaaid. De bodem ontwikkelt hierdoor de ideale omstandigheden. Daar hebben de planten straks profijt van. Het eindresultaat is een mooi, duurzaam en klimaat adaptief schoolplein. Waar de kinderen van de scholen, maar ook de buurt, jaren van kunnen genieten.