Verkiezing Europees Parlement 6 juni

16 mei 2024, 15.30 uur

Op donderdag 6 juni vindt in Nederland de verkiezing plaats voor het Europees Parlement. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. In de EU-landen vindt deze verkiezing plaats tussen 6 juni en 9 juni 2024. Lees meer over deze verkiezing.

Laat uw stem horen

Burgemeester Pieter van de Stadt hoopt dat veel Lansingerlanders hun stem laten horen. “De uitslag van de Europese verkiezingen heeft gevolgen voor miljoenen mensen. De wetten die het Europees Parlement aanneemt gaan ons allemaal aan. De wetgeving van de EU regelt kwesties die voor iedereen belangrijk zijn: het milieu, veiligheid, migratie, sociaal beleid, economie, de rechtstaat en nog veel meer. Uw stem bepaalt welke leden van het Europees Parlement u zullen vertegenwoordigen wanneer er nieuwe wetten worden opgesteld. Laat daarom uw stem horen! U bent van harte welkom op 6 juni in één van onze stembureaus.”

Stembureaus

Op 6 juni zijn er in onze 3 kernen weer veel stembureaus geopend. U kunt er terecht tussen 7.30 en 21.00 uur. De  bijzondere stembureaus (op 2 OV-stations) zijn geopend van 7.00 tot 19.00 uur. Alle stembureaus zijn geschikt voor kiezers met een fysieke beperking. Een overzicht van alle stembureaus vindt u op onze verkiezingswebsite.

Stempas thuis ontvangen

Als u kiesgerechtigd bent, heeft u uw stempas via de post ontvangen. Deze pas heeft u, samen met uw identiteitsbewijs, nodig om te kunnen stemmen. Heeft u geen stempas ontvangen, is deze erg beschadigd of bent u deze kwijt? Dan kunt u vanaf 20 mei tot uiterlijk 3 juni digitaal een vervangende stempas aanvragen. Wilt u de vervangende stempas liever persoonlijk aanvragen? Dit kan tot uiterlijk woensdag 5 juni 12.00 uur in het gemeentehuis. Een afspraak maken is niet nodig. Meer informatie vindt u op onze verkiezingswebsite.

Kiezerspas: stemmen in een andere gemeente

Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dat kan met een kiezerspas. Deze kunt u tot uiterlijk maandag 3 juni digitaal aanvragen. Wilt u liever de kiezerspas persoonlijk aanvragen? Dit kan tot uiterlijk woensdag 5 juni 12.00 uur in het gemeentehuis. Meer informatie vindt u op onze verkiezingswebsite

Volmacht: iemand anders laten stemmen

U kunt een andere inwoner van Lansingerland voor u laten stemmen. Dit noemen we een volmacht. Vul daarvoor de achterzijde van uw stempas in en geef de pas samen met een kopie van uw legitimatiebewijs aan degene die voor u gaat stemmen. Wilt u iemand machtigen uit een andere gemeente? Of kunt u de volmacht niet via de stempas regelen, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent? Dan kunt u een schriftelijke volmacht aanvragen via een formulier op onze verkiezingswebsite. De aanvraag moet uiterlijk maandag 3 juni bij de gemeente binnen zijn. Degene die voor u stemt, ontvangt dan een volmachtsbewijs van de gemeente en hoeft geen kopie van uw identiteitsbewijs te laten zien.

Stemmen bij OV-punten

Voor deze verkiezing richten we ook bijzondere stembureaus in bij 2 OV-punten, namelijk bij station Lansingerland-Zoetermeer (op het busplatform) en bij metrohalte Rodenrijs (aan de kant van de parkeerplaats). Deze stembureaus zijn op 6 juni geopend van 7.00 tot 19.00 uur. Inwoners die in een andere gemeente wonen, kunnen hier alleen met een aangevraagde kiezerspas stemmen.

Inclusief stembureau

In het gemeentehuis hebben we op 6 juni weer 2 stembureaus. Eén daarvan is een inclusief stembureau in de trouwzaal. Hier zijn extra voorzieningen aanwezig voor inwoners met een beperking. We leggen geleidelijnen op de vloer en er is een stemmal met audio-ondersteuning (stembox), voor inwoners die slechtziend zijn of een hand-coördinatieprobleem hebben. Ook is er tussen 16.00 en 21.00 uur een gebarentolk aanwezig voor mensen die slechthorend zijn. Daarnaast kan er gestemd worden in een extra breed stemhokje. Zo’n stemhokje staat ook in het stembureau in de Prins Johan Frisoschool in Berkel en Rodenrijs en in de Open Hof kerk in Bleiswijk. Op de website Ongehinderd kunt u van bijna elk stembureau in onze gemeente zien hoe toegankelijk het is. 

Gratis met de 3B-Bus naar het stembureau

Bent u 55 jaar of ouder en kunt u niet zelfstandig naar het stembureau komen en is er geen hulp beschikbaar? Dan kan de 3B-bus u gratis naar het dichtstbijzijnde stembureau en weer terug naar huis brengen. De bus rijdt op de verkiezingsdag tussen 10.00 en 11.30 uur en tussen 14.00 en 15.30 uur. U kunt zich vanaf donderdag 23 mei tot uiterlijk woensdag 5 juni telefonisch aanmelden. Kijk voor de voorwaarden en het aanmelden op onze verkiezingswebsite.

Gemeentehuis op 6 juni alleen geopend voor het stemmen

Het gemeentehuis is op 6 juni alleen geopend om er te kunnen stemmen. Andere dienstverlening is dan niet mogelijk. Ook de afhaalbalie is deze dag dicht. U kunt dus bijvoorbeeld niet uw rijbewijs of paspoort afhalen. Telefonisch zijn we alleen bereikbaar voor spoedgevallen. Op vrijdag 7 juni vindt het centraal tellen plaats. Het gemeentehuis is dan wel geopend, maar we bieden een beperkte dienstverlening aan. De receptie is dan gesloten, maar telefonisch zijn we wel bereikbaar.

Doe mee aan de fotowedstrijd

Als u gaat stemmen, kunt u bij het verlaten van het stembureau een mooi plantje meenemen. Wacht niet te lang met uw stem uitbrengen, want op = op. U kunt met dit plantje meedoen aan een fotowedstrijd. Lansingerland is Home of Horti Science en met deze actie zetten we onze innovatieve glastuinbouw in de spotlights. Hoe doet u mee aan de wedstrijd? Maak uiterlijk 5 juli 2024 van uw plantje een mooie foto in onze gemeente. Zoek een omgeving waarin u onze glastuinbouw laat terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan kassen, waterbassins of misschien lukt het u wel om een mooie foto te maken van uw plant in een kas met tomaten of paprika’s. Deel uw foto op Facebook of Instagram met de hashtag #HomeofHortiScience. Degene met de mooiste foto ontvangt een leuke prijs. Kijk voor de voorwaarden en deelname op onze verkiezingswebsite.

Belangrijke data na het stemmen

  • Donderdag 6 juni na 21.00 uur: tellen van de stemmen per partij in de stembureaus. In het gemeentehuis tellen we de stemmen van 5 stembureaus: het gemeentehuis, het inclusieve stembureau, de bijzondere stembureaus en het mobiel stembureau. Locatie: Tobias Asserlaan 1 in Bergschenhoek. Deze telling is openbaar toegankelijk.
  • Vrijdag 7 juni vanaf 8.30 uur: tellen van de stemmen op de kandidaten onder leiding van het gemeentelijk stembureau, in Sporthal Oostmeerhal, Het Hoge Land 19 in Berkel en Rodenrijs. Het gemeentelijk stembureau stelt voor iedere kandidaat en iedere partij het totaal aantal stemmen in de gemeente vast. Ook dit is openbaar toegankelijk. Er wordt nog geen uitslag bekendgemaakt. In andere Europese Lidstaten kan er namelijk nog tot en met zondag 9 juni worden gestemd.
  • Maandag 10 juni vanaf 9.00 uur: Het gemeentelijk stembureau maakt in een openbare zitting de uitslag in onze gemeente bekend in het gemeentehuis in Bergschenhoek.

Meer informatie

Ga voor alle informatie over de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni naar op onze verkiezingswebsite.