Update uitbraak van gastro-enteritis na Koningsdag in Berkel en Rodenrijs

Dit nieuwsbericht is verlopen.
2 mei 2024, 11.44 uur

Meerdere mensen zijn ziek geworden na het bezoeken van Koningsdag in Berkel en Rodenrijs. Ze kregen maag- en darmklachten. Denk aan overgeven en diarree. We noemen dit ook wel gastro-enteritis.

Via de website van de de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn 9 meldingen binnengekomen. De melders vertelden de NVWA over tientallen mensen uit hun omgeving die ook klachten zouden hebben. De NVWA meldde dit weer aan de GGD Rotterdam-Rijnmond.  

Klachten

In de meeste gevallen gaat het om een kortdurende, maar zeer besmettelijke infectie, die zonder medische hulp weer over gaat. Hier lijkt het ook te gaan om een zeer besmettelijke infectie. Klachten lijken bij de meeste mensen ook weer snel af te nemen.

Oorzaak

Gastro-enteritis kunt u krijgen door verschillende virussen en bacteriën. Deze kunt u binnen krijgen via het eten van besmet voedsel en drinken, maar ook via het niet goed wassen van uw handen na toiletbezoek.

Uitgebreid onderzoek naar oorzaak door GGD en NVWA

Het is belangrijk om te achterhalen hoe mensen besmet zijn geraakt om het in het vervolg te kunnen voorkomen. Het geeft inzicht hoe mensen besmet zijn geraakt en hoe een virus of bacterie zich gedraagt. Dit draagt bij aan het beschermen van de publieke gezondheid. De GGD onderzoekt in samenwerking met de NVWA waar dit door wordt veroorzaakt.