Uitnodiging voor de 4 mei herdenkingen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
15 april 2024, 17.56 uur

Graag nodigen wij onze inwoners uit om aanwezig te zijn bij 1 van de 3 herdenkingen op zaterdag 4 mei in de kernen van Lansingerland. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Belangstellenden kunnen vooraf een herdenkingsdienst bijwonen in de kernen Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. 

Programma

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij alle slachtoffers die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Bij de  herdenkingen in onze kernen leggen vertegenwoordigers van diverse organisaties bloemen bij de verschillende monumenten. Ook is er een toespraak van de burgemeester of een wethouder en draagt een scholier een gedicht voor.

In het bijzonder nodigt het college van burgemeester en wethouders oud-verzetsstrijders, veteranen, personen die uitgezonden zijn geweest op een vredesmissie en gedecoreerden uit.
Ook  kinderen en hun ouders/verzorgers zijn van harte uitgenodigd. Zo geven we de waardevolle gedachte mee dat leven in vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Voor alle kinderen is er een bloem beschikbaar die zij aan het einde van de herdenking bij het monument mogen leggen.

De herdenkingen in Lansingerland

Bleiswijk met burgemeester Pieter van de Stadt

18.30 uur        Herdenkingsdienst Rooms-Katholieke Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk, Hoefweg 57
19.40 uur        Vertrek stille tocht vanaf de kerk naar de Dorpsstraat/Kerkstraat

Bergschenhoek met wethouder Titia Cnossen

19.00 uur        Ontvangst in Hervormde Kerk, Kerkstraat 1
19.45 uur        Vertrek naar het monument aan de Smitshoek

Berkel en Rodenrijs met wethouder Leon Hoek

19.00 uur        Herdenkingsdienst Dorpskerk, Kerksingel 1
19.40 uur        Vertrek stille tocht van Ds. van Koetsveldstraat naar begraafplaats, Plein 1945-1995

Programma in elke kern

19.58 uur        Signaal Taptoe bij het monument
20.00 uur        2 minuten stilte
20.02 uur        Wilhelmus couplet 1 en 6
20.05 uur        Toespraak door burgemeester of wethouder
20.10 uur        Voordragen gedicht scholier
20.15 uur        Bloemlegging
20.30 uur        Defilé
20.35 uur        Einde plechtigheid
20.40 uur        Koffie/thee na afloop in De Rank (Bleiswijk), Hervormde Kerk (Bergschenhoek) en Rehoboth (Berkel en Rodenrijs)

Vlaginstructie 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei doet een oproep aan inwoners om op 4 mei de vlag thuis, de hele dag, halfstok te hangen ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers (van zonsopgang tot zonsondergang). De richtlijn vanuit de Rijksoverheid voor de vlag halfstok hangen is vanaf 18.00 uur tot zonsondergang, dit geldt voor overheidsgebouwen. Op Bevrijdingsdag roepen we inwoners op om de vlag de hele dag uit te hangen en vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven.

Verzoek aan horeca- en uitgaansgelegenheden

U kunt een bijdrage leveren door op zaterdag 4 mei van 19.45 tot 20.15 uur geen muziek te draaien en geen vermaak aan te bieden. Even voor 20.00 uur kunt u uw gasten/bezoekers erop attent maken dat er om 20.00 uur 2 minuten stilte is in verband met de Nationale Herdenking. Tijdens die 2 minuten adviseren wij u om niet te serveren. Dank voor uw medewerking.