Terugkoppeling vragenlijst rondom onderzoek communicatie invoering afvalbeleid

Dit nieuwsbericht is verlopen.
6 april 2023, 10.12 uur

Begin februari voerde onderzoeksbureau Dijksterhuis & Van Baaren (D&B) een onderzoek uit. Het onderzoek ging over de mening en ervaring van onze inwoners over de communicatie rondom de invoering van het nieuwe afvalbeleid. Hebben we de inwoners bereikt? Is de boodschap overgekomen? En is de boodschap begrepen? D&B koppelde de uitkomsten aan ons terug en deze delen wij graag met u.

Verspreiding vragenlijst

De vragenlijst is zowel via een deur-tot-deur-afname als via onze gemeentekanalen verspreid. De deur-tot-deur-afname is zo ingedeeld, dat dit zorgt voor een representatieve uitkomst. Daarnaast wilden we iedereen de mogelijkheid geven om de vragenlijst in te vullen. Daarom is deze ook op onze gemeentekanalen gedeeld.

Uitkomsten vragenlijst

Het streven voor een representatieve uitkomst was om 250 ingevulde vragenlijsten terug te krijgen via de deur-tot-deur-afname. Uiteindelijk zijn er 268 vragenlijsten ingevuld. Naast de 268 ingevulde vragenlijsten ontvingen wij van 1.241 inwoners via de online vragenlijst een reactie.

Uit de antwoorden op de vragenlijst (pdf, 22 MB) komt dat de inwoners voornamelijk zijn bereikt via de huis-aan-huis brieven vanuit de gemeente. Ook de informatie in de lokale huis-aan-huis kranten bereikten veel inwoners. Uit het onderzoek blijkt dat, naast e-mail, deze 2 kanalen ook de kanalen zijn via waar de inwoners het liefst benaderd worden.

Het college constateert op basis van het onderzoek dat de meeste mensen in Lansingerland weten wat ze moeten doen om de kosten voor hun afvalinzameling te beperken. De meeste inwoners willen daarom hun afval beter scheiden. Inwoners vinden het nieuwe afvalsysteem goed voor het milieu, eerlijk en geen gedoe. Enkele specifieke doelgroepen, waaronder ouderen en inwoners in appartementencomplexen, kunnen nog extra ondersteuning gebruiken.

Vervolgstappen

Met de uitkomsten en de gegeven aanbevelingen door D&B gaan wij aan de slag en hier geven wij de komende periode verdere invulling aan. Zo zetten wij bijvoorbeeld onze afvalcoaches meer in voor extra communicatie richting appartementencomplexen. De afgelopen periode zijn er diverse spreekuren gehouden op locaties in appartementencomplexen in samenspraak met de aanwezige VVE en 3B Wonen.

In onze nieuwe uitingen over het afvalbeleid blijven wij gebruik maken van die middelen waarvan inwoners aangeven dat als voorkeur te hebben zoals de huis-aan-huis brief en de lokale kranten. Ook wordt er gewerkt aan een infographic waarin we de resultaten visueel maken. Zodra deze infographic gereed is delen wij deze.

Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van de vragenlijst en de uitkomsten? Neem dan contact op met Anne Lanting (D&B) door een mail te sturen naar annelanting@gedragsverandering.nl.

Wilt u inhoudelijk meer weten over afval scheiden of heeft u nog vragen over het afvalbeleid? Mail dan naar afvalcoach@lansingerland.nl. Via dit mailadres kunt u ook een afspraak maken met de afvalcoach.