Statiegeld op blik

Dit nieuwsbericht is verlopen.
1 april 2023, 12.00 uur

Vanaf vandaag, 1 april 2023, zit er statiegeld van €0,15 op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van maximaal 3 liter. Het doel is om hiermee de hoeveelheid gescheiden afval te vergroten en de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval te verlagen.

Wel of geen statiegeld?

Op blikjes met niet alcoholische dranken en alcoholische drankjes zit statiegeld. Het gaat bijvoorbeeld om blikjes voor frisdrank, water, bier, wijn en mixdrankjes. Op blikjes met vloeistoffen die niet direct bedoeld zijn om te drinken, zoals limonadesiroop, soepen of gecondenseerde melk, zit geen statiegeld. Ook zit er geen statiegeld op (conserven)blikjes voor niet-vloeistoffen, zoals knakworsten en groente. U herkent statiegeldblikjes aan het statiegeldlogo. 

Waar levert u statiegeldblikjes in?

Het statiegeldsysteem van de blikjes is zoveel mogelijk gelijk aan dat van de plastic flessen. De blikjes levert u daarom ook in bij de supermarkt of bemande tankstations langs de snelweg. Ook zijn er nog duizenden innamepunten waar de blikjes gedoneerd kunnen worden zoals sportverenigingen. Dat statiegeld komt dan terecht bij de betreffende sportvereniging. Controleer dus of de lokale vereniging statiegeldblikjes inneemt.

U kunt een statiegeldblikje inleveren als het statiegeldlogo op het blikje staat en het blikje een scanbare barcode heeft, om de barcode goed te kunnen lezen moet het blikje zoveel mogelijk ongedeukt zijn. 

Wat levert statiegeld op blik straks ons op?

Statiegeld op blik heeft, net als statiegeld op plastic flesjes, als doel om afval beter gescheiden in te zamelen, zodat het daarna makkelijker hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes. Ook zult u straks op straat hoogstwaarschijnlijk veel minder blikjes tegenkomen in het zwerfafval. De verwachtingen voor statiegeld op blikjes zijn hoog: vanaf 2024 is het doel om jaarlijks 90% van alle 2,5 miljard in Nederland op de markt gebrachte drankblikjes in te zamelen. 

Meer over statiegeld op blik?

Kijk dan op de website van Statiegeld Nederland. Daar vindt u meer informatie en achtergrond over dit nieuwe statiegeldsysteem