Speelplek Gouden Griffelplantsoen vernieuwd
In het buurtpark aan het Gouden Griffelplantsoen is hard gewerkt aan een mooie, vernieuwde speelplek. Bij de herinrichting hebben buurtbewoners enthousiast meegedacht via de app “De Speeltuinchef”. Op woensdag 11 september was de feestelijke opening met de bewoners en wethouder Michiel Muis.
Bij de herinrichting is de indeling van de speelplek verbeterd. Er is nu een speelzone voor jonge kinderen (0 tot 6 jaar) en een zone met speeltoestellen voor de wat oudere kinderen (circa 6 tot 12 jaar). Aan het voetbalveld, het hondenveld, de vlonder en het fietsparcours is niets veranderd.
Wat is nieuw?
Op de speelplek is voor de oudere kinderen een groot en uitdagend klimparcours met een duikelrek en valzand gekomen. Via dit klimparcours kun je de heuvel op klauteren en spelen tussen het groen en balanceren op boomstammen. Onderdeel van dit klim- en speelparcours is de nieuwe kabelbaan. Ook nieuw is de zandwerkplaats voor de jongere kinderen. Met takels, stortkokers en zandgoten kunnen kinderen hier heerlijk met het zand spelen. Verder is de schommel vervangen en is er een leuk draaitoestel geplaatst. Deze speeltoestellen zijn leuk voor alle leeftijden. Vanuit de bewoners was er de wens voor een extra picknicktafel. Die is er ook gekomen. Op deze tafel zijn diverse spellen te spelen die ook afgebeeld staan op de tafel, zoals een schaak- en dambord.
Vergroening
Door het verwijderen van een deel van de bestrating is er meer ruimte voor gras, bomen en struiken. Met de vrijgekomen tegels is een lage rand gemaakt als afscherming van het sportdeel. Deze rand kan ook als zitplek worden gebruikt. In het najaar worden nog nieuwe bomen en struiken geplant voor wat meer schaduw, beschutting en verstopplekken. Dit extra groen draagt ook bij aan een goede afwatering van het regenwater.
Mooie aanwinst voor de buurt
Wethouder Michiel Muis is enthousiast over de speelplek en ook over het meedenken van de buurt: “Wat is deze speelplek een mooie aanwinst voor de buurt! Wij willen de buitenruimte in Lansingerland veilig en goed houden en dus ook de speelplekken. Buiten spelen en bewegen is gezond en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. En het is natuurlijk gewoon leuk! Op deze plek waren sommige speeltoestellen, maar ook zogenaamde valondergronden, aan vervanging toe. Daarom zijn er nieuwe toestellen geplaatst en speeltoestellen die nog niet aan vervanging toe waren, hebben we behouden of een nieuwe plek in het buurtpark gegeven. Duurzaamheid en toekomstbestendigheid staan centraal bij een herinrichting. Buurtbewoners konden hun wensen doorgeven. Heel fijn dat jong en oud dat ook heeft gedaan. Aan de hand daarvan is er een mooi ontwerp tot stand gekomen. Met deze aanpassingen is het buurtpark en deze speelplek nog leuker, aantrekkelijker en duurzamer geworden.”