Oproep om uit te kijken naar loslopende hagedis

Dit nieuwsbericht is verlopen.
9 september 2021, 11.01 uur

De gemeente doet een oproep om uit te kijken naar een loslopende hagedis. Op vrijdag 27 augustus is een huis-aan-huis brief verspreid in de omgeving van het Sterrenwijkpark in Berkel en Rodenrijs. Daar is het reptiel voor het laatst gezien.

De Dierenbescherming vraagt inwoners nadrukkelijk om het dier niet zelf te vangen maar direct het nummer van de Dierenambulance te bellen. De meldkamer van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid is via telefoonnummer 0900-1120000 bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week (0,15 euro per minuut).

Eerder deze maand is bij het park een hond gebeten door het reptiel. Opsporingsambtenaren en Milieupolitie hebben vervolgens onderzoek gedaan in de omgeving maar dat leverde niets op. Het is ook niet bekend waar het dier vandaan komt of om welk type hagedis het precies gaat.

De gemeente vraagt iedereen in de omgeving dus goed op te letten. Spelen in het struikgewas en de bosschages raden we af. De Dierenbescherming waarschuwt bovendien dat sommige reptielen een giftige beet kunnen hebben. Daarom vragen ze nadrukkelijk het dier niet zelf te vangen. Het advies is direct de Dierenambulance te bellen. Misschien houdt het reptiel zich schuil in begroeiing; door zijn kleur is hij waarschijnlijk ook lastig te zien.

Voor het maken van meldingen bij de gemeente Lansingerland kunt u digitaal gebruik maken van de ‘Buiten Op Orde‘ app.

Update 05/10:

Helaas is de hagedis niet meer aangetroffen, ondanks dat we voor een beter zicht de beplanting hebben uitgedund. De hekken worden binnenkort verwijderd. Mocht u de hagedis toch nog zien, bel dan naar de Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid via 0900-1120000 (24 uur per dag, 7 dagen in de week (0,15 euro per minuut).

Update 09/09:

Vandaag wordt er een nieuwe huis-aan-huis brief verspreid in de omgeving van het Sterrenwijkpark met daarin een update over de loslopende hagedis. Helaas is het dier, ondanks alle inspanningen, nog niet gevangen.

Omdat we hebben geconstateerd dat er in het afgelopen weekend vernielingen zijn geweest aan de hekken en aan de kooien, letten we er extra op dat mensen het gebied niet betreden en bij vernielingen treden we gelijk handhavend op.

Nogmaals de oproep; laat uw kinderen voorlopig niet spelen in het struikgewas en blijf uit de buurt van de bosjes. Bel onmiddellijk de Dierenambulance zodra u het dier ziet en probeer het dier niet zelf te vangen. De meldkamer van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid is via telefoonnummer 0900-1120000 bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week (0,15 euro per minuut).

Update 30/08:

Een reptielenvanger heeft vanmiddag in opdracht van de gemeente de locatie doorzocht, maar de hagedis niet kunnen signaleren. De gemeente gaat in overleg met diverse partijen de komende dagen speciale kooien inzetten om het dier proberen te vangen. De kooien zullen dagelijks worden gecontroleerd. Ziet u de loslopende hagedis? Bel direct de Dierenambulance. Probeer het dier niet zelf te vangen.

Update 28/08:

Zaterdagmiddag is de hagedis opnieuw gesignaleerd in het Sterrenwijkpark. De Dierenambulance is ter plekke geweest en heeft het dier niet kunnen vangen. De gemeente heeft de betreffende locatie met hekken afgezet en onderzoekt de mogelijkheden om het dier te vangen (bijvoorbeeld door de inzet van een kooi).