“Met alle moderne technieken kunnen we stappen maken naar de toekomst”

Dit nieuwsbericht is verlopen.
9 december 2020, 09.38 uur

In ‘En jij’ vertellen Lansingerlanders over hun leven in coronatijd. Maak deze week kennis met Kees van Egmond (54), mede-eigenaar van kwekerij Van Egmond Matricaria in Bleiswijk en voorzitter van de kerkenraad van Het Baken in Bergschenhoek.

Wat is er voor jou veranderd sinds de komst van het coronavirus?

“Na de eerste persconferentie in maart voelde je als het ware het net om je heen sluiten. Het is zuur als je mooie kamille oogst en de veilingklok staat op ‘doordraaien’. Er waren geen kopers meer voor de bloemen. Niet alleen het financiële aspect was onzeker, maar ik maakte mij ook zorgen over de gezondheid van mijn gezin, onze familie en de medewerkers. We zijn meteen bij elkaar gaan zitten en bedachten enkele scenario’s. Qua bedrijf kwam er toen wel een zekere rust. Wij hebben de eerste weken vakken moeten versnipperen maar het weerhield ons er niet van om de jonge plantjes die al besteld waren, gewoon te gaan telen. Al snel bleek dat dat een goede zet is geweest want de afzet herstelde zich en wij hebben geen financiële steun van de regering nodig gehad. Helaas kon ik een tijd niet op bezoek gaan bij mijn moeder in het verzorgingstehuis maar inmiddels kan ik daar weer naartoe.”

Wat mis je het meest en hoe is dat te vervangen?

“Samen met mijn vrouw en onze kinderen een keer uit eten gaan, en de bioscoop, dat mis ik wel. Het volleyballen ligt al lange tijd stil maar ik lees graag en heel toevallig kwam het boek ‘Brug naar de Hemel’ van Ken Follett op mijn weg waarin de pestepidemie uit de Middeleeuwen wordt beschreven, heel interessant om dat juist nú te lezen.”

Is er een nieuwe kans op je pad gekomen?

“Dat is toch wel gebruik maken van de huidige technologie. Neem de manier waarop in Nederland is omgegaan met de sierteelt, daar heb ik bewondering voor. Mensen versturen vaker een bos bloemen of een plant als ze niet bij iemand op bezoek kunnen. Het zou mooi zijn als we het ‘omzien naar elkaar’ vasthouden. Bij onze kerk Het Baken werd internet ook belangrijker want de livestream is uitgebreid zodat de mensen thuis niet alleen kunnen luisteren, maar ook kijken naar de diensten. Met de kerkenraad heb ik online vergaderingen. Dat lukt prima, maar het is natuurlijk geen vervanging voor elkaar ontmoeten.”

Hoe ga jij het kerstfeest vieren?

“Het zal hoe dan ook wat soberder worden. De precieze invulling is nog niet bekend. De kinderen hebben ook met schoonfamilies te maken, dus we spreiden sowieso al over de twee dagen. Naar de kerk kunnen we alleen als onze kring ervoor is uitgenodigd, dus waarschijnlijk wordt dat thuis op de bank naar de livestream van de kerkdienst kijken.”

Hoe kijk je naar het nieuwe jaar?

“Positief. Dankzij smartphones en slimme technieken blijven we tijdens de coronatijd toch verbonden. We hoeven elkaar niet opnieuw te leren kennen straks. Vergeleken met vorige pandemieën leven we nu in een tijd met ongekende mogelijkheden. Dus niet steeds zeggen dat alles vroeger beter was. Met alle moderne technieken kunnen we stappen maken naar de toekomst.”

Tekst: Andrea van der Houwen
Fotografie: Ariane Kok