Lansingerlandse pilot met de wasbare luier van start

Dit nieuwsbericht is verlopen.
21 juli 2022, 15.17 uur

Op donderdagavond 14 juli was de raadzaal toneel van een groep enthousiaste ouders en zelfs enkele baby’s. De ouders hadden zich eerder ingeschreven voor de pilot ‘Wasbare luiers’. Die avond kregen de deelnemers aan de pilot hun complete pakket wasbare luiers met toebehoren. Ook maakten ze kennis met het digitale platform voor de deelnemers. Dit platform stelt hen in staat met elkaar en de professionele begeleider van de pilot ervaringen te delen. Uiteraard kwamen tal van praktische vragen aan de orde. Laura Beijn, specialiste op het vlak van wasbare luiers, beantwoordde alle vragen namens Nappy’s. Dit bedrijf levert de pakketten en ondersteunt in opdracht van de gemeente de deelnemers.

De pilot

De jonge ouders gaan de uitdaging aan om gebruik te maken van wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Het uiteindelijke doel is om door het gebruik van wasbare luiers de hoeveelheid afval die ontstaat door wegwerpluiers te verminderen. Het restafval in Lansingerland bestaat op dit moment voor 8% uit luiers.

De pilot duurt een half jaar maar als het goed is gaan de ouders na dat half jaar natuurlijk vrolijk verder met de wasbare luiers. In de pilotperiode krijgen de deelnemers begeleiding van Laura Beijn vanuit Nappy’s. Zij beantwoord vragen en helpt waar nodig. Naast een financiële bijdrage vanuit de gemeente moeten deelnemers ook zelf een deel van het pakket aan wasbare luiers betalen, de begeleiding en deelname aan het platform. Aan het eind van de pilotperiode van 6 maanden volgt er nog een vragenlijst voor de deelnemers. We hopen en verwachten dan veel te leren van de ervaringen van de deelnemers en die ervaringen gaat de gemeente delen zodat andere jonge ouders ook meer kennis opdoen over het gebruik van wasbare luiers.

Minder restafval door gebruik wasbare luiers

Elk kind verbruikt circa 5.000 wegwerpluiers voordat het na ongeveer 3,5 jaar zindelijk is. En die gaan allemaal met inhoud en al bij het restafval. Dat levert per ‘kind in de luiers’ per week zo’n 25 kilo afval per week op, meer dan 1.100 kilo jaar. De ruim 700 nieuwe baby’s per jaar in onze gemeente produceren dus een aardige berg afval. Door het gebruik van wasbare luiers wordt er niet alleen restafval voorkomen maar over de 3,5 jaar die het gemiddeld duurt voor een kindje om zindelijk te worden levert het gebruik ook een financieel voordeel op. Kinderen die opgroeien met wasbare luiers zijn gemiddeld een jaar eerder zindelijk en hebben minder last van uitslag. Ook bespaar je op de kosten voor de aanschaf van wegwerpluiers.

Deelname vol?

Op de avond zelf waren er nog 3 plekjes, er hadden zich al 27 deelnemers aangemeld. Mocht je één van de laatste plekjes willen of heb je interesse in een soortgelijk pakket met korting neem dan contact op met Laura van Nappy’s via laurabeijn@nappys.nl.