Lansingerland start een proef voor apart inzamelen van opblaasartikelen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
2 september 2022, 12.43 uur

De zomerperiode zit er bijna op. Veel mensen hebben genoten -en genieten nog steeds- van het mooie weer met bijvoorbeeld een opblaasbaar zwembadje in de tuin of opblaasbal op het strand. Wat doet u met opblaasartikelen die lek of kapot zijn? Breng ze naar het afvalbrengstation. Vanaf zaterdag 3 september start gemeente Lansingerland, in samenwerking met Renewi, een proef om zomerse opblaasartikelen apart in te zamelen.

De opblaasartikelen kunnen ingeleverd worden bij het afvalbrengstation, Bosland 51 in Bergschenhoek. Door de aparte inzameling krijgen de opblaasartikelen een tweede leven als grondstof voor een nieuw product. Er is nog geen concrete einddatum voor deze proef. Aan de hand van de resultaten onderzoeken we of deze manier van inzamelen blijft bestaan.

Wat hoort er thuis in de aparte container voor opblaasartikelen?

Denk aan opblaasbare zwembanden, strandballen, opblaasfiguren, zwembandjes, zwembadjes en luchtbedden zonder een laag velours. Dus geen ballonnen en harde ballen (zoals een voet- of volleybal). Let er bij de luchtbedden op dat alleen luchtbedden die gebruikt worden in het water of op het strand in de speciale afvalcontainer mogen. Overige luchtbedden voor thuisgebruik mogen hier niet in. Deze luchtbedden hebben vaak een stoflaagje, waardoor deze niet geschikt zijn voor recycling.

Waarom apart inzamelen?

Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen en mogen daarom niet bij het PMD. De recyclinginstallatie waar PMD naartoe gaat, kan geen zwembadjes of luchtbedden verwerken. Het kan zelfs zorgen voor afkeur van PMD en storingen in de installatie. Het materiaal waar opblaasartikelen van gemaakt zijn is PVC. Dit is een materiaal dat goed is te recyclen. Het is daarom zonde om deze artikelen bij het restafval te gooien en te laten verbranden in de verbrandingsinstallatie. Door het te recyclen worden opblaasfiguren, luchtbedden en zwembadjes een grondstof voor bijvoorbeeld een tuinslang, slippers en schoenzolen. Zo werken we samen aan een circulaire economie.

Meer nieuws

Snoeiafval gratis aan huis opgehaald

Nationale Klimaatweek 2024