Lansingerland opent haar eerste wormenhotel

Dit nieuwsbericht is verlopen.
17 juni 2021, 11.01 uur

Een heuse primeur voor Lansingerland. Wethouder Simon Fortuyn opende daar samen met Michèle de Reus van Duurzaam Lansingerland de deuren van het eerste wormenhotel binnen de gemeentegrenzen. Hoewel, hotel? De wormen die wethouder en buurtbewoonster gisteren een plekje gaven, gaan er langdurig aan de slag. Om tuinmest te maken.

Het gevaarte in de groenstrook vlakbij Station Berkpolder lijkt meer een uit de kluiten gewassen kledingkast met wat plantenbakken dan op een chique hotel. Achter de laatjes en paneeltjes zit echter een heel slim ecosysteem waarmee huishoudelijk groenafval verwerkt wordt tot compost. En inderdaad, met de hulp van de in het hotel wonende wormen.

Buurtbewoonster Michèle de Reus is de aanjager van het plan. Zij wist de gemeente te overtuigen. Samen met een aantal buurtgenoten gaat zij nu de compostfabriek opstarten. Het kan in de aanloopfase wel acht maanden duren voor de wormen zover zijn dat de eerste tuinbemesting afgeleverd wordt. Een kwestie van tijd.

Wethouder Fortyun is enorm enthousiast. Het hotel past perfect bij de ambities van Lansingerland: minder afval, meer biodiversiteit en verbondenheid in nieuwe en bestaande wijken.

Met het wormenhotel werk je aan duurzaamheid én goede onderlinge contacten. Het wordt groener en het is fijner wonen doordat je met je buren optrekt.