Lancering HortiScience Innovation Center (HIC)

Dit nieuwsbericht is verlopen.
7 mei 2024, 09.59 uur

Een krachtige samenwerking tussen de gemeente Lansingerland, WUR en de incubators Yes!Delft en Startlife heeft geleid tot de ontwikkeling van een HortiScience Innovation Center (HIC). Het HIC is onderdeel van de Greenport Horti Campus en wordt gevestigd op de regionale campus van Wageningen University en Research (WUR) in Bleiswijk.

In het HortiScience Innovation Center komen grensverleggende plantkennis van WUR, het gedreven ondernemerschap van YES!Delft en StartLife, en de ondersteunende rol van de gemeente Lansingerland samen. Samen zorgen zij voor een ‘boost’ voor startups en de realisatie van baanbrekende innovaties in de glastuinbouw, om zo een duurzamer productiesysteem te ontwikkelen.

De Nederlandse glastuinbouw is wereldwijd toonaangevend en staat bekend om haar innovatiekracht, waarbij Zuidwest Nederland bij uitstek een regio is om innovaties mogelijk te maken. De lokale en regionale overheden zijn nauw betrokken bij de tuinbouwsector. Er zijn veel bedrijven gevestigd die koploper in de sector zijn, zowel telers als toeleveranciers. De diverse lokale kennisinstellingen hebben veel wetenschappelijke expertise op het gebied van teelt, technologie en duurzaamheid. Deze kennisinstellingen stimuleren en faciliteren daarnaast startups via geassocieerde incubators. De jarenlange samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven heeft al tot veel innovaties geleid, maar versnelling is noodzakelijk. De sector staat namelijk voor een grote uitdaging: de transitie naar volledig duurzame teelt. Daarom hebben WUR, de gemeente Lansingerland en de incubators Yes!Delft en Startlife de handen ineengeslagen om tot de vorming van een krachtige alliantie te komen: het HortiScience Innovation Center (HIC).

Samen met de 2 andere Greenport Horti Campus locaties geeft het HIC een stevige boost aan het innovatief vermogen en de verdere internationale profilering van de sector. In de visie van de oprichtende partijen van het HIC, Gemeente Lansingerland, WUR, Yes!Delft en StartLife kunnen de duurzaamheidsdoelen van de sector alleen gehaald worden door kruisbestuiving tussen gevestigde koplopers, startende hortitech-ondernemers en wetenschappelijk experts. Het HortiScience Innovation Center faciliteert dat.

Dit is een mijlpaal die we niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan; op 15 mei aanstaande vindt de officiële lancering van het HIC plaats.