Kwartetspel Duurzame Energie uitgereikt aan leerlingen van de Anne Frankschool

Dit nieuwsbericht is verlopen.
27 mei 2023, 09.39 uur

Leerlingen uit groep 7 van de Anne Frankschool uit Bleiswijk hebben tijdens een feestelijk moment het nieuwe kwartetspel Duurzame Energie in ontvangst genomen. Het kwartspel is een spel om kinderen spelenderwijs te leren over energie, isoleren en besparen. Wethouder Michiel Muis en Paul Westeneng kwamen langs om het spel uit te reiken.

In 2022 is de gemeente Lansingerland in Bleiswijk-Zuid om inwoners te helpen hun woningen te verduurzamen. Bleiswijk-Zuid is de eerste wijk in Lansingerland waar de gemeente samen met woningeigenaren, energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, het Energieloket, 3B Wonen en andere partners gaat werken aan het verduurzamen van de wijk.

Hiervoor is ook een wijkadviesraad voor opgericht. Deze bestaat uit ongeveer 20 inwoners uit Bleiswijk-Zuid. Paul Westeneng: ‘Tijdens een bijeenkomst ontstond het idee om iets met een spel te doen. Ik nam contact op met de gemeente om te weten dat ik wel een soort combinatie kon maken van een folder en een spel, namelijk een kwartetspel. De gemeente vond dat een goed initiatief.’

Samenwerking

Het idee voor een Duurzame Energie kwartetspel is ontstaan bij Paul Westeneng, eigenaar van Learn2Grow. In samenwerking met de gemeente Lansingerland is het spel daadwerkelijk tot stand gekomen. Paul heeft de teksten en de kwartetten ontworpen en een lesbrief voor en docenten om ermee aan de slag te gaan. De gemeente heeft daarbij meegedacht met de onderwerpen, teksten en tekeningen. Ook hebben zij het ontwerp van het kwartetspel verzorgd, en een financiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het spel.

Puzzelen

Alle leerlingen uit groep 7 van de deelnemende scholen ontvangen het kwartetspel. Op de kaarten staat een titel, een uitleggedeelte en een plaatje. Het was soms best een uitdaging om alle informatie compleet en geschikt voor de doelgroep op het kaartje te krijgen. Een kwartetspel heeft een bepaald stramien. Je hebt een aantal onderwerpen en bij ieder onderwerp heb je vier bijpassende kaarten nodig. De kleindochter van Paul heeft hier bij geholpen. ‘Mijn kleindochter zit in groep 7. Ik heb haar de teksten van tevoren gegeven en haar gevraagd uit te leggen wat er stond. Als zij het niet goed begreep dan was de tekst niet goed. Het is natuurlijk een steekproef van niets, maar beter dan helemaal niets. Het spel is vrij tijdloos. De bedoeling is dat kinderen er thuis mee aan de slag gaan. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’