Hulp voor jeugdigen bij nog meer huisartsen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
8 april 2021, 16.32 uur
Shot of a little boy talking to a psychologist

Jeugdigen die niet lekker in hun vel zitten, kampen met angsten of andere psychische klachten hebben, kunnen in Lansingerland praten met een Praktijkondersteuner-GGZ Jeugd (POH Jeugd). Dit zijn orthopedagogen en kinderpsychologen in de huisartsenpraktijk waar ouders en kinderen normaal al komen. Jongeren die zich door de coronacrisis ongelukkig voelen en weinig contact hebben met andere jongeren kunnen zonder wachtlijst -meestal binnen enkele weken- terecht bij deze hulpverleners. In oktober 2020 startten de eerste POH’s Jeugd bij Gezondheidscentrum Gouden Hart en Gezondheidscentrum Berkel en Rodenrijs. Inmiddels zijn daar vier huisartsenpraktijken bijgekomen zodat kinderen bij nog meer huisartsen in de gemeente hulp kunnen krijgen.

Blij om deze ondersteuning te kunnen bieden

De huisartsen in Lansingerland zijn blij met deze ondersteuning van de POH-GGZ Jeugd of de Consulent Jeugd-GGZ, omdat zij kinderen en jongeren in hun vertrouwde huisartsenpraktijk kunnen helpen. De specialistische ondersteuners voor jeugdigen met psychische en psychosociale klachten bieden deze hulp snel en een doorverwijzing naar de jeugdzorg is in veel gevallen niet nodig. Soms is het wel nodig om het CJG, het Team Jeugd van de gemeente of de school te betrekken bij de ondersteuning van kind en gezin. Deze samenwerking biedt de juiste ondersteuning en zorgt ervoor dat de hulpverlening zo goed mogelijk op elkaar wordt afgestemd.

Huisartsenpraktijken krijgen een bijdrage van de gemeente

De huisartsenpraktijken krijgen hiervoor een financiële bijdrage van de gemeente. Wethouder Ankie van Tatenhove: “De directe hulp van orthopedagogen en kinderpsychologen in de huisartsenpraktijk geeft een ondersteuning die het beste past bij de vraag van de jeugdige en het gezin. Ik zie dit als een belangrijke stap in het veranderen van de jeugdzorg, die sinds 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Jeugdigen krijgen zo de hulp die zij nodig hebben; dichtbij, snel, licht waar dat kan en zwaar als dat moet! Daarom betaalt de gemeente Lansingerland graag voor deze inzet bij de huisartsenpraktijken. We willen deze specialistische ondersteuning voor jeugdigen graag aan alle huisartsenpraktijken in de gemeente beschikbaar stellen.”

Huisartsenpraktijken

De huisartsenpraktijken met een POH-GGZ Jeugd of Consulent Jeugd-GGZ:

Arts en Zorg (Gezondheidscentrum Gouden Hart)

POH-GGZ Jeugd: mw. L. Hutters
Poldermolenplein 6
2652 KX Berkel en Rodenrijs
(010) 511 86 33

GC Berkel en Rodenrijs (Zonboog)

POH-GGZ Jeugd: mw. J. Groenendijk/ mw. C. Janssen
Boerhaavestraat 5-17
2652 EP Berkel en Rodenrijs
(010) 707 45 00

Huisartsenpraktijk Linthorst

POH-GGZ Jeugd: mw. A. Spoor
Krugerlaan 11
2651 GA Berkel en Rodenrijs
(010) 511 26 90

Huisartsenpraktijk Janson

POH-GGZ Jeugd: mw. A. Nobel
Tjeerd Kuiperstraat 1
2662 GM Bergschenhoek
(010) 529 03 15

Huisartsenpraktijk De Zorghoek

POH-GGZ Jeugd: mw. T. van der Kooij
Verzetstraat 12
2661 HX Bergschenhoek
(010) 521 22 80

Huisartsenpraktijk de Gruijl

Consulent Jeugd-GGZ: mw. J. Groenendijk
Dorpsstraat 3
2665 BG Bleiswijk
(010) 521 25 00