Hoe gaat het met jongvolwassenen in Lansingerland?

De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 zijn bekend. Dit is een landelijk onderzoek naar de (mentale) gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar, uitgevoerd door alle GGD’en, de GGD GHOR Nederland en het RIVM samen. De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen is in 2022 voor het eerst uitgevoerd. Het onderzoek van 2024 is de 2e meting. In totaal hebben 7.359 jongvolwassenen uit de regio Rotterdam-Rijnmond de vragenlijst ingevuld, waarvan 465 jongvolwassenen in de gemeente Lansingerland wonen.
Wat valt op in Lansingerland?
Blijvende zorgen over (mentale) gezondheid ondanks lichte verbetering
Het percentage jongvolwassenen in de regio Rotterdam-Rijnmond dat hun eigen gezondheid als (zeer) goed ervaart (61%) is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2022 (60%). Van de jongvolwassen in Lansingerland ervaart 68% de eigen gezondheid als (zeer) goed.
Over het algemeen ging de mentale gezondheid van jongvolwassenen in de regio Rotterdam-Rijnmond erop vooruit ten opzichte van 2022, maar dit blijft kwetsbaar. Slechts de helft (53%) van de jongvolwassenen in Lansingerland beoordeelt de eigen mentale gezondheid als (zeer) goed. Het regionale percentage dat de mentale gezondheid als goed beoordeelt is onder mannen hoger (56%) dan onder vrouwen (40%). Eenzaamheid is één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van mentale klachten. Van de jongvolwassenen in Lansingerland voelt 36% zich enigszins eenzaam (sociaal en/of emotioneel) en 21% zich sterk eenzaam.
Het regionale aandeel jongvolwassenen dat aangeeft snel te herstellen na een moeilijke periode nam toe van 50% in 2022 tot 56% in 2024. Bijna de helft (46%) heeft (heel) veel vertrouwen in de toekomst. De weerbaarheid van jongvolwassenen in Lansingerland ligt iets onder het regiogemiddelde (79% versus 83%). Vrouwen hebben vaker dan mannen moeite met stressvolle gebeurtenissen, komen minder goed voor zichzelf op en geven aan minder vertrouwen in de toekomst te hebben.
Voldoende bewegen en sporten blijft een aandachtspunt
Ondanks een toename ten opzichte van 2022 blijft het aandeel jongvolwassenen in de regio dat dagelijks minimaal een half uur beweegt, laag (27%). In Lansingerland beweegt 28% van de jongvolwassenen elke dag minimaal een half uur. Ongeveer twee derde van de jongvolwassenen in Lansingerland (62%) is lid van een sportclub, sportschool of online sportplatform en 79% sport minstens 1 keer per week.
Een derde van de LHBTQIA+ heeft het gevoel niet zichzelf te kunnen zijn
Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 bleek dat jongvolwassenen die zichzelf identificeren als LHBTQIA+ vaker een slechtere gezondheid ervaren. Van de jongvolwassenen in Lansingerland identificeert 10% zich als LHBTQIA+ (2024). Van deze groep heeft een derde (31%) meestal niet het gevoel zichzelf te kunnen zijn bij anderen.
Wat valt verder op in Lansingerland?
Veel jongvolwassenen maken zich zorgen
- Bijna 9 op de 10 jongvolwassenen (87%) in Lansingerland geven aan dat ze zich zorgen maken om 1 of meerdere maatschappelijke thema’s.
- De grootste bronnen van zorgen zijn de woningmarkt (69%) en de stijgende prijzen (62%).
Stress en prestatiedruk beter dan in de regio
- Onder jongvolwassenen in Lansingerland komt stress minder voor dan in de regio; 40% (Lansingerland) tegenover 48% (regio).
- De grootste bron van stress is studie of school, dit wordt genoemd door 61% van de jongvolwassenen.
- Het zijn vaker vrouwen dan mannen die laten weten vaak stress of veel druk te ervaren.
Gebruik alcohol, roken en vapen
- Positief is dat jongvolwassenen in de regio vaker aangeven zich te houden aan de richtlijn van maximaal 1 glas alcohol per dag (49% in 2024 versus 41% in 2022). Van de jongvolwassenen in Lansingerland houdt 46% zich hier aan.
- Minder gunstig is dat de helft (51%) van de 16- en 17- jarigen in de regio laat weten de afgelopen maand nog alcohol te hebben gedronken.
- In Lansingerland rookt en/of vapet 27% van de jongvolwassenen wel eens.
- Het percentage jongvolwassenen in Lansingerland dat wekelijks vapet (11%) is hoger dan het regionale (8%) en landelijke gemiddelde (7%).
Aandeel jongvolwassenen dat (nog) thuis woont hoger dan in de regio
- Het aandeel jongvolwassenen in Lansingerland dat thuis woont bij hun ouder(s) of verzorger(s) is hoger dan in de regio (91% versus 68%). Het lagere percentage in de regio kan deels worden verklaard door het hoge aandeel studenten in Rotterdam.
- De financiële situatie van de jongvolwassenen uit Lansingerland is beter dan gemiddeld. Zo hebben ze minder vaak moeite om alles te betalen wat moet (23% versus 32%) en hebben ze minder vaak het gevoel weinig controle te hebben over geldzaken (18% versus 27%).
Het gehele onderzoeksrapport kun je teruglezen op de website Gezondheid in kaart.