Het wordt reusachtig goed

Dit nieuwsbericht is verlopen.
15 februari 2022, 16.03 uur

De gemeente Lansingerland geeft een kunstwerk van Henk Chabot (1894 – 1949) vanaf 3 mei in bruikleen aan het Chabot Museum in Rotterdam, voor de tentoonstelling ’Het wordt reusachtig goed – Vriendschappen en verbindingen’. De wethouder van cultuur Titia Cnossen ontving vandaag Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum, in het gemeentehuis van Lansingerland om het landschap, dat niet eerder voor publiek is getoond, voor het eerst te bekijken.

Titia Cnossen, wethouder cultuur Lansingerland : ‘Ik ben trots op dit gebied en de kunst en cultuur in de gemeente Lansingerland. Chabot, die zijn inspiratie vond bij de Rotte en de Rottemeren is een belangrijke representant voor het hele gebied langs de Rotte.’

Jisca Bijlsma: ‘Ik zie het schilderij nu voor het eerst. Doordat het op verzoek is vervaardigd valt het enigszins buiten het verdere oeuvre, maar het is toch onmiskenbaar van de hand van Chabot.’

Een Landschap van Henk Chabot in de gemeente Lansingerland

Het schilderij waar het om gaat is een landschap dat Chabot maakte voor de heer Mathijs van den Berg, toenmalig raadslid van de gemeente Bergschenhoek, die woonde op de plek die op het schilderij te zien is: de Berkelseweg. Rechts is het zogenaamde tuindershuis zichtbaar dat nog steeds bestaat.  In de oorlogsjaren kwam Chabot waarschijnlijk bij hem langs voor eten en heeft hij als dank kort na de oorlog aangeboden iets voor hem te schilderen. Chabot maakte het schilderij vermoedelijk op wens, aan de hand van een foto. Later, na overlijden van de kunstenaar, heeft zijn vrouw To Chabot aan de achterzijde op het spieraam de naam van haar man geschreven.

Vanaf 3 mei te zien in Chabot Museum Rotterdam

De tentoonstelling ‘Het wordt reusachtig goed’ toont hoogtepunten en bepalende momenten uit het brede oeuvre van de kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). Zijn inspiratie voor vaak monumentale en eigenzinnige schilderijen van landschappen, mensen en dieren haalde hij voor een groot deel uit zijn directe woon— en werkomgeving aan de Rotte en zijn verbondenheid met de bewoners van het gebied. Maar ook andere gebieden in Nederland zocht hij bewust op, samen met vrienden, om daar een subliem landschap in zich op te nemen om dat later in zijn werk sterk en geconcentreerd weer te kunnen geven, zoals bijvoorbeeld de korenvelden bij Nijkerk of de Bloeiende Betuwe.

Het wordt reusachtig goed

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een uitspraak van kunstenaar Charley Toorop (1891 – 1955) uit een brief aan Chabot in 1940, kort voor het uitbreken van de oorlog. Met Charley Toorop was hij goed bevriend, ze wisselden veel ervaringen uit en schreven elkaar brieven. Recent is een tot dusver onbekende foto gevonden waarop Charley Toorop op straat aan het werk is in Westkapelle in 1933. De foto is door Chabot gemaakt. Toorop kwam met regelmaat op Walcheren en Chabot verbleef acht maanden in Vrouwenpolder in 1933. Het is in Vrouwenpolder dat Chabot zijn ‘grote vorm en kleur’ ontdekt. Hier hakt hij beelden direct uit steen en schildert hij zwaar pasteus grote doeken van de Zeeuwse dorpsbewoners, de akkers met klei achter de duinen en de woeste zee.

Henk Chabot

Schilder en beeldhouwer Henk Chabot is een toonaangevende Nederlandse expressionistische kunstenaar die woonde en werkte langs de Rotte in Bergschenhoek. Zijn indringende werken van landschappen, dieren en figuren fascineren ook vandaag nog, evenals zijn schilderijen gemaakt tijdens de oorlog. Chabots nauwe betrokkenheid bij de gebeurtenissen van zijn tijd weerspiegelt zich ook in enkele van zijn bekendste werken als ‘Brand van Rotterdam’ uit 1940 en ‘Zomerlandschap’ (‘Vrede’) uit 1945.

Chabot Museum voor internationaal expressionisme

Het Chabot Museum voor internationaal expressionisme is gehuisvest in een icoon van het Nieuwe BHet Chabot Museum voor internationaal expressionisme is gehuisvest in een icoon van het Nieuwe Bouwen (1938), gelegen in het bruisende Rotterdamse Museumpark. Hier ervaar je kunst in de lichte open ruimtes van een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Oog in oog met de monumentale werken van Henk Chabot, zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten. Een intieme kunstbeleving op wereldniveau.

Foto: Fleur Beerthuis

Meer nieuws

Speelplek Gouden Griffelplantsoen vernieuwd

Beeldvorming over Antennebeleid

Hoe staat het ervoor met Casa Cadanza?