Handhavingsactie tegen overlast van mountainbikers in recreatiegebied Rottemeren

Dit nieuwsbericht is verlopen.
20 januari 2022, 09.44 uur

Handhavers van Recreatieschap Rottemeren en de gemeente Lansingerland houden op zondag 23 januari een handhavingsactie vanwege de huidige overlast van mountainbikers in diverse recreatiegebieden van de Rottemeren en de toenemende meldingen daarover. De handhavingsactie focust op de Eendragtspolder en Zevenhuizerplas in de gemeente Zuidplas en het Hoge Bergse Bos en Lage Bergse Bos in de gemeente Lansingerland.

Het recreatiegebied Rottemeren is zowel een walhalla voor allerlei soorten sporters als voor natuurliefhebbers en recreanten uit de wijde omgeving. De huidige overlast van moutainbikers is echter een doorn in het oog van velen. De meest voorkomende vormen van overlast door mountainbikers zijn het creëren van schade aan terreinen, overlast aan  wandelaars en voetgangers, overlast aan ruiters die op het ruiterpad met mountainbikers worden geconfronteerd, het veroorzaken van onveilige en/of gevaarlijke situaties, verstoring van de omliggende flora en fauna en verbale agressie gericht tegen omstanders.

Daan de Haas is wethouder van de gemeente Zuidplas en lid van het Dagelijks Bestuur van het recreatieschap Rottemeren: ‘Hoe uitdagend ons prachtige recreatiegebied ook is met de vele mogelijkheden die het biedt, houd je wel aan de regels en zorg daarmee dat iedereen hier optimaal kan blijven genieten.’

Jan Willem van de Beukel, wethouder van de gemeente Lansingerland en lid van het Dagelijks Bestuur: ‘Sinds we te maken hebben met corona, blijkt nog meer dan tevoren hoeveel waarde recreatiegebieden en natuur hebben. Het bezoek en dus de drukte zijn enorm toegenomen. Dat betekent dat we rekening moeten houden met elkaar. Uit meldingen en registraties blijkt dat mountainbikers hoog scoren in de overlast. Onze recreatiegebieden zijn er voor iedereen, maar het is tegelijk wel de bedoeling dat de regels worden nageleefd. Met deze handhavingsactie willen wel iedereen nog eens extra wijzen op de voorschriften’.

Collega’s van de politie eenheid Den Haag, de politie eenheid Rotterdam, de gemeente Lansingerland, de gemeente Zuidplas en de collega boa’s van andere beheereenheden van Staatsbosbeheer staan de handhavers van het team Rottemeren/Bentwoud bij tijdens de handhavingsactie.