Gratis ophaalservice aan huis voor textiel

9 juli 2024, 16.05 uur

Sinds het begin van dit kalenderjaar is TexNL de nieuwe inzamelaar van textiel in de gemeente Lansingerland. Speciaal voor inwoners van Lansingerland maakt TexNL het mogelijk een afspraak te maken om textiel gratis aan huis op te halen.

Afspraak maken

Om uw textiel gratis op te laten halen, maakt u een afspraak via het formulier op de website van TexNL. Op de afgesproken dag zet u het textiel in een afgesloten zak voor 9.00 uur buiten. Vergeet daarbij niet de sticker voor textiel op de zak te plakken.

Stickers

Ieder huishouden heeft eerder dit jaar 1 flyer en 2 stickers ontvangen. Nieuwe stickers kunt u downloaden, printen en met plakband op de zak plakken.

Wilt u liever een fysieke sticker? Het is mogelijk om gratis stickers op te halen op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Lansingerland (Servicebalie), Tobias Asserlaan 1 in Bergschenhoek
  • De Bibliotheek Oostland, Wilhelminastraat 1A in Bergschenhoek
  • De Bibliotheek Oostland, Nieuwstraat 25 in Berkel en Rodenrijs
  • De Bibliotheek Oostland, Nachtegaallaan 4 in Bleiswijk

Wat mag er aangeboden worden?

In de zak mag schoon en droog textiel, ook als het versleten is. Naast kleding zijn ook huishoudelijk textiel, schoeisel (bij elkaar gebonden) en knuffels welkom.

Verzamelcontainers voor textiel

Het is nog steeds mogelijk om uw textiel naar de verzamelcontainers, verspreid over de gemeente, te brengen. Alle locaties van de verzamelcontainers voor textiel vindt u op MijnAfvalwijzer.nl.

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

Van het textiel dat TexNL verzamelt, kan meer dan 95% opnieuw worden gebruikt. Ze beoordelen eerst of het textiel opnieuw gedragen kan worden. Dat noemen we ‘hergebruik’ en wordt verkocht via kringlopen. Als dat niet haalbaar is, sorteren ze op basis van materiaaltype om zo hoogwaardig mogelijk te recyclen. Ook bekend als materiaalhergebruik voor onder andere nieuwe garens, poetslappen en isolatiemateriaal. Na het sorteerproces zenden ze elk stuk textiel zorgvuldig verpakt naar de juiste bestemming.