Gratis ophaalservice aan huis voor textiel

10 mei 2024, 09.21 uur

Sinds het begin van dit kalenderjaar is TexNL de nieuwe inzamelaar van textiel in de gemeente Lansingerland. Vorig jaar zijn er meerdere huis-aan-huis rondes geweest om textiel op te halen. Dit gaat veranderen. Speciaal voor inwoners van Lansingerland maakt TexNL het mogelijk een afspraak te maken om textiel gratis aan huis op te halen.

Alle huishoudens in Lansingerland ontvangen een flyer met daarop meer informatie. Ook zitten er 2 stickers op de flyer. Deze gebruikt u op het moment dat u een zak met textiel laat ophalen.

Afspraak maken

Een afspraak maakt u via het formulier op de website van TexNL. Op de afgesproken dag zet u het textiel in een afgesloten zak voor 9.00 uur buiten. Vergeet daarbij niet de sticker voor textiel op de zak te plakken.

Wat mag er aangeboden worden?

In de zak mag schoon en droog textiel, ook als het versleten is. Naast kleding is ook huishoudelijk textiel, schoeisel (bij elkaar gebonden) en knuffels welkom.

Verzamelcontainers voor textiel

Het blijft mogelijk om uw textiel naar de verzamelcontainers verspreid over de gemeente te brengen. Alle locaties van de verzamelcontainers voor textiel vindt u op MijnAfvalwijzer.nl.

Wat gebeurt er met het ingezamelde textiel?

Van het textiel dat TexNL verzamelt, kan meer dan 95% opnieuw worden gebruikt. Ze beoordelen eerst of het textiel opnieuw gedragen kan worden. Dat noemen we ‘hergebruik’ en verkopen we via kringlopen. Als dat niet haalbaar is, sorteren ze op basis van materiaaltype om zo hoogwaardig mogelijk te recyclen. Ook bekend als materiaalhergebruik voor onder andere nieuwe garens, poetslappen en isolatiemateriaal. Na het sorteerproces zenden ze elk stuk textiel zorgvuldig verpakt naar de juiste bestemming.