Feestelijke eerste paal Casa Cadanza

Dit nieuwsbericht is verlopen.
15 februari 2024, 09.57 uur
Wethouder Titia Cnossen, Corinne van Lelieveld en Erik Batenburg. Foto: Rene Castelijn

Woensdag 14 februari was het feest op de bouwplaats van Berkel Centrum West. Eind van de middag ging hier de eerste paal van Cultuurhuis Casa Cadanza de grond in. Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van het cultuurhuis. Veel belangstellenden en betrokkenen vierden dat met elkaar, onder leiding van presentator Rutger Hillenaar.

Wethouder Titia Cnossen is blij met deze volgende stap: ‘Na alle plannen en voorbereiding gaat het nu echt beginnen, de bouw van Casa Cadanza! Onze groeiende gemeente heeft de kracht van kunst en cultuur nodig, voor inspiratie en verbinding. We kunnen met elkaar uitkijken naar een mooie plek voor film, theater, de bibliotheek en fijne horeca. Een culturele huiskamer waar Lansingerlanders zich straks thuis voelen.’

Wethouder Titia Cnossen en presentator Rutger Hillenaar

Corinne van Lelieveld, directeur van Casa Cadanza sloot zich aan bij de woorden van de wethouder: ‘Op deze Valentijnsdag leggen we de fundering voor een bruisende gemeenschap vol kunst, cultuur en verbinding. Dit is het startpunt van een creatieve reis die we samen aangaan. Daarom hoor ik graag de culturele wensen en ideeën die er leven in Lansingerland. Het duurt nog even tot de opening maar in de tussentijd gaan we elkaar zeker ontmoeten.’   

Wensenpaprika

In de afgelopen periode is de directeur met een grote, rode wensenpaprika aanwezig geweest in de bibliotheek om op te halen wat Casa Cadanza voor inwoners betekent. De paprika is een verwijzing naar Lansingerland, Home of Horti Science. De wensen waren op groeipapier met paprikazaadjes geschreven. Als symbolische handeling werd dit groeipapier tijdens de eerste paal door twee kinderen op de bouwplaats geplant, om zo de wensen tot leven te laten komen.

Kinderen begraven de wensen

Naast het slaan van de paal onder leiding van Batenburg Bouw en Ontwikkeling was er nog een mooie, toepasselijke voordracht van de nieuwe gemeentedichter Lianne Keemink, samen met haar voorganger Woes Ploum. Ook werd het publiek getrakteerd op een spectaculaire hoepelact.

HIER GEBEURT HET – Lianne Keemink & Woes Ploum  

We brengen haar cement
Tot ze rent, ze danst, ze springt
Haar werklui fluiten op gehei
Hun opera’s door de wind

Vergeet waarvoor je kwam
Schud het zand uit je program
Hijs de ramen
Bouw op die coulissen
Want daar is ze

Zing samen met haar
De deuren in de scharnieren
Lijm de bladzijden in dit ongelezen boek
Verf deze muren zo wit
Als een onbeschenen doek

Zie het
Hoor het
Hier gebeurt het
Allemaal

Op de maat
Van de eerste paal
Lianne Keemink en Woes Ploum

Over Casa Cadanza

Casa Cadanza wordt een huis waar cultuur in de breedste zin van het woord beleefd gaat worden. Met twee filmzalen, een theaterzaal, cursusruimtes, horeca en een vestiging van Bibliotheek Oostland wordt dit het kloppende culturele hart van de gemeente Lansingerland. Casa Cadanza is een plek waar je je thuis voelt en graag komt en bovenal een huis waar jouw nieuwsgierigheid gewekt wordt. De verwachting is dat het cultuurhuis eind 2025 haar deuren opent. Meer informatie is te vinden op www.casacadanza.nl.

Foto’s: Rene Castelijn