Ervaren hoe de lokale politiek werkt

Dit nieuwsbericht is verlopen.
14 december 2023, 11.11 uur

Ook in 2024 mogen leerlingen uit groep 7 en 8 weer tijdelijk de raadzaal overnemen. De maand maart staat in het teken van Democracity. Een speelse manier om te ervaren hoe de lokale politiek werkt. Nieuw dit jaar is Klassenbezoek@Gemeentehuis, een lesprogramma voor voortgezet onderwijs en mbo. Heb je de schoolbanken al verlaten? Dan kun je je opgeven als ‘gast van de raad’.

Basisonderwijs

Tijdens Democracity bouwt een klas in 2 uur tijd samen aan een fictieve stad. Gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Tijd dus om samen keuzes te maken en elkaar te overtuigen met goede argumenten. Raadsleden ondersteunen de leerlingen tijdens het spel. Een gastdocent van ProDemos verzorgt de spelleiding. Veel scholen hebben zich al aangemeld, maar er zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Voortgezet onderwijs en mbo

Voor middelbare scholen en mbo biedt de gemeenteraad dit schooljaar voor het eerst ook een programma aan: Klassenbezoek@Gemeentehuis. Leerlingen kruipen in de huid van raadsleden en vergaderen over een plan voor een popfestival. Mag er alcohol gedronken worden tijdens het festival? Moet de entree gratis zijn?

Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat. Zo komen ze erachter hoe ze hun standpunt moeten bepalen en hoe politieke besluitvorming werkt. Ook leren ze meer over de rollen van raadsleden, fracties, wethouders en burgemeester. Aan het eind kunnen de leerlingen vragen stellen aan de aanwezige raadsleden. Ze kunnen hierbij ook kwesties aansnijden die in de gemeente spelen en die hen aan het hart gaan.

Beide lesprogramma’s worden verzorgd door ProDemos en zijn gratis voor zowel de gemeente als de scholen.

Gast van de raad

Ook benieuwd naar het werk van de gemeenteraad? Inwoners van Lansingerland zijn van harte welkom als gast van de raad bij een raadsvergadering. Voordat de vergadering begint, worden de gasten door enkele raadsleden en de griffie ontvangen. De raadsleden vertellen over hun raadswerk en beantwoorden vragen. Daarna kunt u (een deel van) de raadsvergadering volgen. 

Scholen die geïnteresseerd zijn in de lesprogramma’s en inwoners die zich willen aanmelden als ‘gast van de raad’ kunnen een mail sturen aan: griffie@lansingerland.nl.