Eerste Groene Halte Rodenrijs zorgt voor verbinding stad en platteland

21 mei 2024, 10.30 uur
Op de foto van links naar rechts: Michiel Muis, wethouder gemeente Lansingerland / Armand van der Laar, regiobestuurder Bereikbaarheid natuur- en recreatiegebieden bij de MRDH / Vincent Karremans, wethouder gemeente Rotterdam / Marieke Rodenhuis, hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij (Rotterdam de boer op!) / Linda Boot, algemeen directeur van de RET / Anneklaar Wijnants, bestuurlijk vertegenwoordiger Zuid-Holland Natuurmonumenten / Paul Laudy, Provinciehoofd Staatsbosbeheer Zuid-Holland.

Kom met de metro naar de natuur! De eerste Groene Halte in regio Rotterdam, metrohalte Rodenrijs, is op vrijdag 17 mei feestelijk geopend door wethouder Michiel Muis van Lansingerland en wethouder Vincent Karremans van gemeente Rotterdam. De opening van Rodenrijs is tevens het officiële startsein voor de gezamenlijke pilot Groene Haltes Rotterdam e.o.

Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan gezamenlijk werken aan een pilot voor Groene Haltes nabij natuur- en recreatiegebieden rond de stad, zoals de Rottemeren, Noordrand Rotterdam, Midden-Delfland en de groengebieden rond Rotterdam-Zuid.

Het Rotterdams platteland, natuur tussen Rotterdam en Lansingerland

Groene Halte Rodenrijs ligt pal in het nieuwe natuur- en recreatiegebied tussen Rotterdam en Lansingerland: het Rotterdams platteland. Ruim 400 hectare toegankelijke groene buitenruimte voor recreatie, natuur én landbouw vlak tegen de stad. Noordrand Rotterdam vormt een nieuwe recreatieve en ecologische verbinding tussen bestaande en drukbezochte groengebieden als Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, Rottemeren en de Groenzoom (tussen Rotterdam en Zoetermeer).

Wethouder Michiel Muis van de gemeente Lansingerland: “Enkele jaren geleden hebben we de buitenruimte direct rond het metrostation aangepakt. Het wachthokje heeft een boerenuitstraling, lijkend op een melkschuur en is transparant zodat je zicht houdt op de polder. Het is een groene poort naar het landschap. Kijk ook naar de beplanting hier, natuurrijk, bloemrijk en aantrekkelijk voor bijen. Ook het ontwerp van de fietsenstalling – in de vorm van een tuinbouwkas – is een knipoog naar het boerenland rondom de metro. Er is een watertappunt en er zijn bankjes voor recreanten. En dan vergeet ik vast nog wat op te noemen. Vandaag hebben we de informatievoorziening in het metrostation toegevoegd. Zodat de reizigers gaan beseffen dat ze door een groene parel tussen de steden reizen waar van alles te beleven is. Metrohalte Rodenrijs is een perfect startpunt voor een ontdekkingstocht.”

4 pilotlocaties

Groene Halte Rodenrijs is helemaal gereed. De stationsomgeving van metro Rodenrijs is recent door gemeente Lansingerland opgeknapt en vergroend. Op het station is bestickering aangebracht die de recreant de weg wijst naar leuke routes en bestemmingen in de omliggende natuurpolders.

Voorbereidingen worden getroffen om ook metrohaltes Rhoon en Romeynshof en een bushalte in Vlaardingen te transformeren tot volwaardige Groene Halte. Later kan het concept Groene Haltes verder worden uitgebreid, afhankelijk van de ervaringen met deze 4 pilot-locaties.

Groene Halte

Een Groene Halte ligt altijd aan een bewegwijzerde wandelroute of is opgenomen in een knooppuntennetwerk of regionaal wandelnetwerk. Het is bij een Groene Halte in één oogopslag duidelijk waar de reiziger heen kan om een wandeling te starten. Bij de halte/net buiten het station staat een informatiepaneel met routekaart. Bij elke Groene Halte is minimaal een rondwandeling beschikbaar vanaf/nabij de halte van 3 à 5 km.

Voorzieningen bij de halte zoals horeca, watertappunt, een openbaar toilet of (OV-)fietsverhuur zijn een pré, evenals een aantrekkelijke inrichting rondom de halte/het station die de belevingswaarde van het groen accentueert.

Kom naar de open dag op 25 mei!

Kom met de metro naar het Rotterdams platteland! Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs. Wandel vanaf deze Groene Halte naar bijzondere locaties langs het Polderpad, zoals Herenboeren de Vlinderstrik, Voedselbos Schiebroekse Polder en Belevenisboerderij Schieveen. Normaal gesproken zijn de Herenboerderij en het voedselbos niet openbaar toegankelijk; tijdens de open dag op 25 mei openen deze bijzondere locaties hun deuren. Ook staat de huifkar klaar om te pendelen tussen Belevenisboerderij en metrohalte. Een heerlijke dag op gastvrij platteland vol natuur, op slechts 4 haltes vanaf Rotterdam Centraal. Bekijk het hele programma op de website van Natuurmonumenten.