Eerste cijfers bekend na invoering gedifferentieerd afvaltarief

Dit nieuwsbericht is verlopen.
5 juni 2023, 07.42 uur

Sinds 1 januari 2023 betalen inwoners, naast een vast deel gemeentelijk belasting voor afval, ook een variabel deel. Dit variabele deel is afhankelijk van het aantal keer restafval dat het huishouden in een jaar aanbiedt. De gemeente Lansingerland voerde het nieuwe afvalsysteem in met als doel de hoeveelheid restafval te verlagen. Door beter te scheiden, bieden we samen minder restafval aan. Hoe doen de inwoners van Lansingerland het op dit moment? Is er al een verschil merkbaar? Om dit te weten is er gekeken naar de inzamelresultaten van het 1e kwartaal van 2023.

Inzamelresultaten 1e kwartaal

Sinds de invoering van het nieuwe afvalsysteem hebben we samen maar liefst één miljoen kilogram minder restafval aangeboden in Lansingerland. Dit in vergelijking met het 1e kwartaal van 2022. Dit is een afname van 36%. Daar tegenover staat een toename van 31% bij het PMD-afval en 8% bij het GFT-afval. Deze cijfers laten zien dat inwoners van Lansingerland nog beter hun afval scheiden sinds de invoering van het nieuwe afvalsysteem.

Daarnaast zien we in de resultaten dat het aantal restafvalaanbiedingen met 50% is gedaald. Dit gaat om zowel het aanbieden van restafvalzakken in de verzamelcontainers, als het aanbieden van de grijze minicontainer aan straat op de inzameldag.

Gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner

In 2022 zorgden de inwoners van Lansingerland voor gemiddeld 169 kilogram aan restafval per inwoner per jaar. Als we doorgaan zoals in het 1e kwartaal van 2023, heeft Lansingerland aan het einde van het jaar 108 kilogram restafval per inwoner. Hiermee besparen we 61 kilogram restafval per inwoner per jaar. Deze cijfers zijn gebaseerd op de inzamelresultaten van het 1e kwartaal van 2023, omgerekend naar het hele kalenderjaar.

Wethouder Michiel Muis is blij en trots: ‘Natuurlijk word ik blij van deze eerste cijfers. Ook ben ik trots op onze inwoners. Zij laten zien dat ze super goed bezig zijn met het scheiden van afval. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dit met elkaar voortzetten. Zodat we aan het eind van het jaar hopelijk zelfs naar de 100 kilogram restafval per persoon per jaar gaan!’.

Meer informatie

Wanneer u als afvalscheider minder restafval aanbiedt, betaalt u minder gemeentelijke belasting voor afval. Uw gescheiden afval wordt verwerkt en gerecycled tot nieuwe producten zoals speelgoed en compost. Samen geven we grondstoffen een nieuw leven. Wilt u meer weten over het afvalbeleid of meer tips om (nog) beter afval te scheiden? Neem dan een kijkje op de campagnewebsite ‘Samen halen we er alles uit’.