Eenden of andere vogels voeren, mag dat eigenlijk wel?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
26 augustus 2021, 10.03 uur

Voor de één is het een gezellige activiteit met (klein)kinderen, voor de ander vooral een manier om van oud brood af te komen: eendjes voeren. En vogels die eten komen halen in uw tuin, dat levert natuurlijk een vrolijk tafereel op. Maar hoe leuk of handig het ook is om (water)vogels van voedsel te voorzien, het is niet altijd even goed voor de dieren, of voor de omgeving.

Waarom is het beter geen (water)vogels te voeren?

  • (water)vogels voeren is niet nodig. Ze kunnen prima zelf eten vinden, zoals gras en waterplanten. Zelfs in perioden van vorst zorgen de (water)vogels prima voor zichzelf.
  • Brood is, zeker in grote hoeveelheden, niet gezond voor ze. Het bevat te veel zout en het is te eenzijdig, waardoor ze andere voedingsstoffen missen.
  • Brood dat overblijft in het water is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers. Daardoor gaat de waterkwaliteit achteruit.
  • Overtollig brood trekt ratten en muizen aan. Ook komen er andere vogels op af, zoals kauwen en meeuwen, die andere vogels verdringen en/of soms zorgen voor overlast in de wijk.
  • Tuinvogels moet u evenmin overmatig voeren. Ook hier geldt dat voer-overschot ongedierte kan aantrekken en de verspreiding van ziektes in de hand kan werken.

Oud brood en andere voedselresten doet u in de GFT-container, van deze voedselresten wordt nieuwe compost gemaakt. Heeft u overlast van muizen of ratten? Zorg dat er geen voedsel in of rond uw huis staat. Afval moet u ook opbergen in de containers. Blijft u last ondervinden van ongedierte? Maak dan een melding via de website van Buiten op Orde.