Boring naar aardwarmte in Bleiswijk

30 mei 2024, 13.24 uur

Wethouder Michiel Muis (Duurzaamheid) was vorige week aanwezig bij een boring naar aardwarmte bij tomatenteler A. en G. van den Bosch aan de Petuniaweg in Bleiswijk. Hier vindt op dit moment in opdracht van het bedrijf 85 Degrees Renewable een boring plaats voor de winning van aardwarmte. Bij aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, wordt warmte uit de ondergrond vanaf 500 meter en dieper gebruikt.

De locatie aan de Petuniaweg is bijzonder. Op dezelfde locatie werd namelijk in 2007 de eerste aardwarmte-installatie van Nederland gerealiseerd. Er is de afgelopen jaren veel geleerd als het gaat om de winning van aardwarmte. De boring die op dit moment wordt uitgevoerd, is voor een nieuwe productieput. Deze nieuwe productieput zal de bestaande productieput uit 2007, welke verstopt is geraakt en inmiddels is afgesloten, vervangen.

Gebruik aardwarmtebron

De capaciteit van de aardwarmtebron op deze locatie wordt naar verwachting zo’n 10 MW. De aardwarmte die aan de Petuniaweg gewonnen wordt, zal gebruikt worden voor het verwarmen van kassen in de omgeving. Gemeente Lansingerland kijkt ook naar de kansen die aardwarmte biedt voor het verwarmen van woningen. Eén aardwarmtebron kan namelijk, afhankelijk van de diepte en capaciteit van de bron, 4.000 tot 10.000 woningen verwarmen.